Maden Yönetmeliği’nde 1 Mart 2022 tarihinde yapılan değişiklik ile zeytinlikler enerji amaçlı madencilik faaliyetlerine açılmıştı. Yönetmelik değişikliğine karşı dokuz dernek, yedi kooperatif ve 11 kişi ile birlikte açılan dava sonuçlandı. Danıştay 8. Dairesi, Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile eklenen 115. Madde’nin 4. Fıkrası’nın iptaline karar verdi.
Muğla, İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda bilirkişi keşfinin yapılacağı gün olan 1 Mart 2022’de Maden Yönetmeliği’nde yapılan ve zeytinlikleri madene açan değişikliğe karşı dokuz dernek, yedi kooperatif ve 11 kişi tarafından dava açılmıştı. Danıştay 8. Dairesi, Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile eklenen 115. Madde’nin 4. Fıkrası’nın iptaline karar verdi.
“Zeytin Kanunu’na Aykırı, Hukuka Uygun Değil”
Danıştay kararında yönetmelikteki değişikliğin Zeytin Kanunu’na aykırı olduğu belirtilerek, “Değişikliğin, zeytinlik alanlardaki zeytinlerin sökülüp taşınması, başka yere dikilmesi, taşınmanın mümkün olmaması halinde ise doğrudan madencilik faaliyetine başlanılarak faaliyetin sonunda sahanın rehabilite edilip eski haline getirilmesi yönünde madencinin vereceği taahhütname ve davalı bakanlığın izniyle madencilik faaliyeti için yeterli olduğunu açıklayarak düzenlemenin Zeytin Kanunu’na aykırı olduğunu, yönetmelik değişikliği ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetine idarenin izni ve madencinin taahhütnamesi ile olanak sağlayan düzenlemenin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle değişikliği iptal etmiştir” denildi.
Doğa Derneği sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, “Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına izin veren yönetmeliği iptal ettirdik!” ifadelerine yer vererek bu süreçte zeytinliklerin yanında olan tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.
TEMA Vakfı da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Zeytin madene galip geldi!” diyerek bu güzel haberi paylaşmaktan mutluluk duyduklarını, zeytinlikleri korumayı sürdüreceklerini dile getirdi.