Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 kenti etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Kahramanmaraş merkezli 7,4 büyüklüğündeki depremde 10 kentte çok sayıda bina yıkıldı. Tüm Türkiye’de, arama ve kurtarma için ekipler deprem fırtınasının yaşandığı illere doğru hareket etmeye başladı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 şiddetindeki depremde enkaz altında kalanlara yardım için İstanbul’dan da çok sayıda ekip bölgeye gönderiliyor. DHA’nın haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçe belediyelerin itfaiye ve arama kurtarma ekipleri olmak üzere çevre illerden gelen ekipler deprem bölgesine gidiyor.
İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda toplanan arama-kurtarma ekiplerinin ilk olarak tarifeli seferlerle deprem bölgelerine sevkleri başladı.
Arama-Kurtarma Ekipleri Deprem Bölgesine Gidiyor
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Deprem hemen sonra AFAD’dayız. İstanbul’dan deprem bölgesine ilk etapta 80 AFAD görevlisi, 27 akredite belediye ve STK, 968 Arama Kurtarma gönüllüsü, 4 K9 köpeği, 2 TIR ve yardım malzemesi yola çıktı. Başımız sağ olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” açıklamasında bulundu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “AFAD ile koordine şekilde 2 arama kurtarma aracı ve 200 İtfaiye personelimiz, 1 yemek tırı, Hamidiye Su ve Halk Ekmek tırları deprem bölgesine hareket etti. Toplam 260 personelimiz uçakla bölgeye hareket ediyor. Ayrıca soba, battaniye gibi ihtiyaç malzemeleri de yola çıkmıştır” dedi.
Yanı sıra Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Zonguldak, Karabük ve Bartın’dan arama kurtarma ekipleri de sarsıntıdan etkilenen illere sevk edildi.
Hava Yardım Koridoru Oluşturuldu
Milli Savunma Bakanlığı da deprem bölgesine arama-kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için harekete geçti. Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından “hava yardım koridoru” oluşturuldu. TSK’ya bağlı A400m nakliye uçakları dahil çok sayıda nakliye uçağı bölgeye arama-kurtarma ekiplerini ve araçlarını sevk etmeye başladı. Ambulans uçaklar da kurulan hava yardım koridorunda görev alıyor. Ayrıca, Milli Savunma Bakanlığı’nda Afet Acil Durum Kriz Merkezi de kuruldu.
Milli Eğitim Bakanlığı, deprem olan illerde okulların tatil durumu hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre eğitim-öğretime Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde iki hafta; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerinde bir hafta ara verildi.
Yurttaşlar Kan Bağışına Davet Edildi
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremle birlikte Kızılay kan stoklarını deprem bölgelerine göndermeye başladı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Ülkemizdeki vatandaşları Kan bağışına davet ediyoruz. Arama kurtarma için yolları açık tutalım. Bu bölgelerin açık olması lazım. İnternet ve Whatsapp üzerinden erişim sağlansın. Telefon hatları lazım. Hasarlı binalar ve eski binalara girilmesin. Araçlarında ekiplerden gelecek olan uyarıları beklesinler. Kan ihtiyacımız olacak, yaralılar artacaktır. Ülke genelinde batı ve kuzey bölgelerinden sevkiyat yapıyoruz ama gün ışımasıyla birlikte kan bağışı yapılabilir. Kanver.org sitesini vatandaşlarımız ziyaret etsinler, en yakın lokasyonu görebilirler. 18-65 yaş arası sağlıklı bireyleri bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Aynı zamanda 7,4 büyüklüğünde depremin meydana geldiği bölgede soğuk hava etkili oluyor. Birçok ilde kar yağışı ve yağmur devam ediyor. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık’ta hava sıcaklığı 2,5 derece ve aralıklarla kar yağışı devam ediyor. Gaziantep’te de hava sıcaklığı aynı olmakla birlikte zaman zaman kar yağışı yaşanıyor. Malatya’da ise hava sıcaklığı sıfırın altında seyrediyor. Şanlıurfa’da da kar yağışı sürerken, Hatay ve Osmaniye’de yağmur etkisini gösteriyor.