#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
deştin

Deştin’de İş Cinayeti: Bilirkişi Raporu Fabrika Yapılmasının Uygun Olmadığını Ortaya Koymuştu

Muğla, Deştin’de inşaatına devam edilen çimento fabrikasının 4. katından düşen inşaat işçisi Yücel Kutlu yaşamını yitirdi. Projenin “ÇED olumlu” kararına karşı açılan dava kapsamında ise bilirkişi raporunda oybirliği ile fabrika yapılmasının uygun olmadığına karar verilmişti.

YAZI: Erhan ARCA

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Deştin mahalleleri arasındaki Tekağaç Mevkiinde yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı köylüler ve hak savunucuları yıllardır direniyor. 5 Mayıs’ta açıklanan bilirkişi raporunda “ÇED olumlu” kararına karşı açılan davada oybirliği ile fabrika yapılmasının uygun olmadığına karar verilmişti. Direnişçiler yürütmeyi durdurma ve ruhsat iptali kararlarını beklerken 11 Mayıs’ta Muğla Çimento AŞ 5 nolu alt taşeronu Kul Endüstriyel Makine Sanayi adlı firmada çalışan inşaat işçisi Yücel Kutlu çimento fabrikasının 4. katından düşerek hayatını kaybetti.

Kayıtlara iş kazası olarak geçen iş cinayeti hakkında görüşlerini aktaran Dev Yapı İş Muğla Temsilcisi ve inşaat işçisi Güney Şirin, Deştin’de yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı direnişe destek veren kişilerin de insani olarak bu iş cinayetine tepki gösterdiğine değindi. Deştin Çevre Platformu ve Dev Yapı İş entegre çimento fabrikası inşaatında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili fabrika inşaatı önünde açıklamada bulunan Şirin, sermaye sınıfına tanınan sınırsız sömürü koşullarının her gün emekçilerin hayatına mâl olduğuna işaret etti. İşçi hayatlarının kârdan değersiz görüldüğü bir düzenin içerisinde olduğumuzun altını altını çizen Şirin, “Bu düzenin normali patronların kazanması için işçilerin ölümüne çalıştırılmasıdır” dedi.

Yaptığı açıklamada her gün ortalama 5 işçinin hayatını kaybettiğini ve patronların bu kayıplara “kader” dediğini belirten Şirin, sermaye sınıfına ait düzenin yine sermaye sınıfının çıkarlarını gözettiğini ifade etti.

“Tüm İş Cinayetleri Önlenebilir”

Çimento AŞ’den veya taşeron firmadan konuya dair herhangi bir açıklama gelmediğini aktaran Şirin, yaşanan cinayeti bile sonradan öğrendiklerini söyledi. Bunun nedenini cinayetin saklanılmak istenmesi olarak gösterirken, “Edindiğimiz bilgiye göre yaralı tam teşekküllü bir hastaneye götürülmesi gerekirken Muğla Sıtkı Koçman Araştırma Hastanesi’nin yanından geçerek yaklaşık bir saat uzaklıktaki Marmaris’teki bir hastaneye götürülmüş. Bu da Yücel Kutlu’nun yaşama döndürülmesi telaşında değil, bu cinayetin saklanılması telaşında olduklarını gösteriyor” dedi.

İşçi ölümlerinin politik ve tamamının iş cinayeti olduğunun altını çizen Şirin, işten kaynaklı meslek hastalıkları ve buna bağlı ölümlerin de iş cinayeti olduğunu yaptığı açıklamada paylaştı. Bunun bir iş kazası değil, cinayet olduğunu yineleyen Şirin şunu dile getirdi: “Bir inşaat işçisi olarak çok iyi biliyorum ki, iş güvenliği ve işçi sağlığı dikkate alınarak çalışma yapılıyor olsa tüm iş cinayetleri önlenebilir.”

Şirin yaptığımız görüşmede Muğla’nın büyük bir rant alanı olduğunu ve yalnızca Çimento AŞ’de değil bölgedeki diğer inşaatlarda da işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınmadığını aktardı. Fabrika önünde yaptığı açıklama sırasında ise şunları söylemişti: “Bu önlemlerin alınmaması patronların kâr hırslarından ve cezasızlıktan kaynaklanmaktadır. Yücel kardeşimizin ölümüyle ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır? Yoksa binadan düşen bir canın bir tuğla kadar kıymeti yok mudur? Devlet kurumlarının görevi patronları değil işçileri korumaktır.”

Mücadeleyi Sürdürüme Vurgusu 

Yaptığı açıklamaya fabrikada çalışan emekçilere seslenerek devam eden Şirin, “Yalnız değilsiniz! Bizler sizinleyiz, birlikte güçlüyüz” diyerek devam etti. Yetkili kurumlara da seslenen Dev Yapı İş Muğla Temsilcisi bu inşaatı durdurmalarını söylerken “Bundan sonra yaşanabilecek tüm olumsuzluklardan Muğla Çimento AŞ kadar sizlerde sorumlu olacaksınız” dedi.

“Ne bir tek canımızdan ne de doğamızdan vazgeçmeyeceğiz!” diyerek devam ettiği açıklamada Şirin, doğayı koruyarak, ekmeğimiz zehirlenmeden emeğimizle yaşamak istiyoruz vurgusunu yaptı. Dev Yapı İş olarak Muğla’da yeni örgütlenmeye başlayan bir sendika olduklarına ve işçilerin proje bazlı çalışıp bölgeyi terk ettikleri için zor örgütlendiklerine değinen Şirin, “Ama biz buna rağmen burada örgütlenmeye çalışıyoruz. Amacımız da buradaki rant projelerinde işçilerin sağlığını dikkate almayan, işçilerin güvenliğini dikkate almayan patronlara karşı işçileri bir araya getirmek. Mücadele ağını daha da güçlendirmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

Açıklamaya destek veren kurumlar ise; DİSK Dev Yapı İş, Deştin Çevre Platformu, Muğla Tabip Odası, TKP, TİP, YSP, EMEK Partisi, CHP Yatağan İlçe Örgütü ve Muğla Yeşil Yaşam Derneği oldu. Bu kurumların, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşım sonrasındaki kısıtlı zamanda aralarına katıldıklarını söyleyen Şirin, olayı teyit etmelerinin ardından iki günlük zamanda; tabip odasının, STK’ların, siyasi partilerin ve sendikaların aralarında katıldığını aktardı. Bunun çok kıymetli olduğunu vurgulayan Şirin, sözlerini “birlikte mücadeleyi bu oluşumlarla sürdüreceğiz” diyerek bitirdi.

EkoIQ Editör