Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kartepe Zirvesi, ‘’Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Zirvede, iklim krizi karşısında yaşanabilir bir dünya kurabilmek için yeni strateji ve yöntemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiği düşüncesi baskın çıktı.
Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Prof. Muhammed Yunus, Kartepe Zirvesi kapsamında, Akçakoca Oditoryumu Salonu’nda konuştu. “Başka bir dünya yok” diyen Yunus, mutlu ve güvenli bir dünya oluşturulması gerektiğini anlattı. Yunus, “Dünyamız bir yangın yeri. Somut adımlar atmalıyız. Yoksa bu yanan ev kül olup gidecek” dedi. Düşünce biçimimizin yanlış olduğunu belirten Yunus, “Mutlu ve güzel bir gezegen için yeni bir yol inşa etmeliyiz” şeklinde konuştu.
“İklim Mülteciliği Artacak”
İklim mülteciliğinin artacağını belirten Yunus, “Yaşanabilir bir dünya küçülecek. Düşünün ki koca bir gezegenin ırkı sağ kalım savaşında. İmkanı olmayan ülkeler gitgide zorlanacak. Bu gerilim de bir saatli bombaya dönüşecek. Dünya yoksullukla mücadele etmekte… Ve biz son 10 yıllarda pek çok ülkenin yoksulluğunu gördük. Pandemi dünyamızı vurdu. Milyonlarca kişi işinden oldu, evlerini kaybetti. Çünkü ekonomiler durma noktasına geldi. Yoksulluktan kurtulan insanlar pandemi ile tekrar yoksulluğa itildi. Süper zenginler ise ekstra gelir elde etti. Bu da 11 trilyon dolar civarında. Ancak milyarlarca insan ise yoksulluğa ve pek çok soruna itildi. Bu sistem bize faydalı olamaz” dedi.
“Küresel Isınmayı Körükleyen Bir Kişi Olmayacağım!”
Gençlere önerilerde bulunan Yunus, şunları söyledi: “Gençler için 3-0 kuralını hatırlatıyorum. Yaratıcılık, problem çözme becerisi ve analitik düşünme. 3-0’ı elde etmek için yapmamız gereken en önemli şey kendimizi değiştirmek. Nasıl 3-0’lı bir kişi olunur. Kendinize şu sözü verebilirsiniz: Ben hiçbir şekilde küresel ısınmayı körükleyen bir kişi olmayacağım. Ben artık fosil yakıt tüketmeyeceğim. Bunu bir ağ gibi başlatabilirsiniz.”
Muhammed Yunus, 1976 yılında yoksulları girişimci yapmak amacıyla Bangladeş’te “Köy Bankası” anlamına gelen Grameen Bankası’nı kurmuş ve 2006 yılında bankasına sosyal ve ekonomik bir gelişme yaratmadaki çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.
“Türkiye’nin Gündeminde İklim Değişikliği Ne Yazık ki Yok”
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin gündeminde iklim değişikliği ne yazık ki yok. Ekonomi, enerji ve finans gibi konuları ağırlıklı olarak konuşuyoruz. 2053 yılında net sıfır anlaşması var. Meclis’ten de geçti. Bununla ilgili olarak altını dolduracak eylemler yapması gerekiyor” dedi.
Gündelik yaşantımız içinde dünya geleceğini çok az düşündüğümüzü ve önemsediğimizi söyleyen Levent Kurnaz, “Bundan birkaç sene önce Akdeniz havzasının turizm potansiyelini çalıştık. 2070 ila 2100 yılları arasında bu bölgenin ve özellikle turizm bakımından Antalya’nın geleceğini araştırdık. Antalya’da bu yüz yılın sonunda genç veya yaşlı sokakta 5 saat kalırsa rahatsızlanacağı ve ölümle sonuçlanan hastalıkların görülmesi bekleniyor. İklim krizi ile ilgili tüm coğrafya olarak çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.
“Türkiye Bir Gecede 150 Milyon Nüfusa Sahip Olabilir”
Başka bir tehlikenin nüfusun yoğun olduğu Pakistan’da olduğunu belirten Kurnaz şunları söyledi: “Pakistan’da 2050 yılına kadar her sene Antalya’daki gibi aşırı sıcaklardan dolayı ölümlerin görülme olasılığı %70 seviyesinde. Sadece bir defaya mahsus değil, her sene tekrarlama potansiyeline sahip. Bunun gerçeklemesi durumda 20 ila 30 milyon arasında insan hayatını kaybedecek. Geri kalan Pakistanlılar ise yakın ülkelere göç edecek. İklim krizi ile birlikte Türkiye bir gecede 150 milyon nüfusa sahip bir ülke olabilir.”
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ise “Tarımı benimseyebilecek bir genç nüfusumuz var mı? Bu konuda pek de umutlu değiliz” diyerek kırsal kesime pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğinin altını çizdi.