#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
marmara 2

Doğa Koruma Mücadelesi Marmara Gölü’nü Kurtarıyor

Doğa Derneği’nin sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında imzalanan işbirliği protokolüne ve sulak alan sınır revizyonu kararına karşı açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme işbirliği protokolünü ve sınır revizyon kararını iptal etti. 

Manisa Marmara Gölü, Ramsar Sözleşmesi kapsamında hazırlanan Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre 2017 yılında 24893 hektar büyüklüğünde bir Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescillenmişti. Göl, Türkiye’deki 184 Önemli Kuş Alanı’ndan ve 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri. Alanda Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan kuş türleri bulunuyor. Göl, endemik tatlı su balığı türlerine de ev sahipliği yapıyor. Marmara Gölü, onu besleyen suların kesilmesiyle kurutuldu. Ancak kurutulmuş olsa da göl ekolojik önemini korumaya devam ediyor.

Doğa Derneği; S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği ve göl çevresinde yaşayan kişilerle birlikte hem Ulusal Sulak Alan Komisyonu’nun sulak alan sınır revizyonu kararına hem de gölü tarım alanına çeviren protokole karşı bir dava açtı. Açılan davanın nihai duruşması 4 Kasım 2024’te Manisa 2. İdare Mahkemesi’nde gerçekleşti. Ardından Mahkeme 6 Kasım 2024’te işbirliği protokolünü ve sınır revizyon kararını iptal etti.

Göl İvedilikle Restore Edilmeli

marmara 1

Mahkeme kararının ardından göl tabanındaki yasa dışı tarımsal faaliyetlerin tekrar başlamaması için gölün ivedilikle restore edilmesi bekleniyor. Marmara Gölü, bir zamanlar Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biriydi. Ancak yanlış tarım ve su politikaları nedeniyle kurutulan göl, bugün hayatta kalma mücadelesi veriyor. Uzmanlar, Marmara Gölü’nün doğal su dengesinin bozulmasının hem gölde barınan türleri hem de bölgedeki ekosistemi ve tarımsal üretimleri olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Doğa Derneği ve sivil toplum kuruluşları, Marmara Gölü’nün tekrar eski haline kavuşabilmesi için çağrıda bulunurken, gölün restorasyonuyla Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğine katkı sağlanabileceğini de vurguluyor.

“Marmara Gölü’nün Korunması ve Yeniden Hayat Bulması için Önemli Bir Sonuç”

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Bu karar, Marmara Gölü’nün korunması ve yeniden hayat bulması için önemli bir sonuç. Mahkemenin verdiği iptal kararı, hep birlikte verdiğimiz doğa koruma mücadelesinin ne kadar önemli ve etkili olduğunu bir kez daha gösterdi. Marmara Gölü, yalnızca bölgedeki kuş türleri ve ekosistemler için değil, aynı zamanda burada yaşayan insanlar için de hayati bir öneme sahip. Şimdi sadece sivil toplum değil, yetkili kurumlarla da işbirliği içinde, gölün doğal su dengesini yeniden sağlamak, buradaki ekosistemleri  restore etmek ve biyolojik çeşitliliği korumak için çalışacağız” dedi.

Doğa Derneği Hukuk Danışmanı Av. Cem Altıparmak “Bu karardan sonra İdarenin hiçbir mazeret üretmeksizin Marmara Gölü’nün yeniden su tutması için gerekli restorasyonu yapması gerekmektedir. İdarenin bu meseledeki yegane görevi Marmara Gölü’nü suyla kavuşturmaktır” dedi.