#ekoIQ Sivil Toplum Doğa Mücadelesinde Yaşanan Hak İhlalleri için Rehber Yayınlandı
Sivil Toplum

Doğa Mücadelesinde Yaşanan Hak İhlalleri için Rehber Yayınlandı

Doğa Derneği tarafından Etkiniz AB Programı desteği ile hazırlanan rehber, doğa mücadelesinde yaşanan hak ihlalleri için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne başvuru süreci ve izlenecek aşamaları anlatacak.

Doğa Derneği, doğa mücadelesinde yaşanan hak ihlalleri için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne başvuru süreci ve izlenecek aşamaları anlatan bir rehber yayınladı.

Etkiniz AB Programı desteği ile hazırlanan rehber, Birleşmiş Milletler mekanizmaların nasıl kullanabileceğini ve başvuru yöntemini açıklayarak doğasını savunmak isteyenlere yol göstermeyi amaçlıyor. Rehberde, doğa mücadelesi ve hak ihlallerinde Birleşmiş Milletler mekanizmaları, İnsan Hakları Konseyi özel prosedürleri ve başvuru süreçleri yer alıyor.

“Birleşmiş Milletler Mekanizmaları Yeterince Kullanılmıyor”

Rehberi yayına hazırlayan Doğa Derneği Hukuk Danışmanı Av. Özlem Altıparmak “Doğa mücadelesi ve buna bağlı hak ihlalleriyle ilgili olarak kendi hukukumuzdaki adalete erişim mekanizmalarını biliyor ve kullanıyoruz. Ancak Birleşmiş Milletler mekanizmaları ve uluslararası savunuculuk yöntemleri dil engeli ve bilgi eksikliği nedeniyle ne yazık ki etkili bir şekilde kullanılamıyor. Bu rehberin doğa mücadelesi ve hak ihlallerinde etkili ve yaygın kullanılan bir kaynak olmasını arzuluyoruz. Doğanın hakkını savunmak için bütün mekanizmaları ve savunuculuk yöntemlerini kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

“Bir Gölün Kurutulması Balıkçıların da Yaşamını Olumsuz Etkiliyor”

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç ise şunları söyledi “Doğanın haklarını 20 yıldır savunuyoruz. Bu süreçte hem ulusal hem uluslararası mekanizmalar hakkında elde ettiğimiz bilgi ve deneyimi paylaşmak bizim temel görevimiz. Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine pek çok örnek gösterebiliriz. Bir gölün kurutulması sadece kuşların değil, balıkçıların da yaşamını olumsuz etkiliyor. Bir dağın madenlerle parçalanması sadece yaban hayatının değil, oradaki arıcılar gibi üreticilerin de yaşam hakkını ihlal ediyor. Yayınladığımız rehber mücadelesini uluslararası platforma taşımak isteyenler için yol gösterici olacak ve BM İnsan Hakları Konseyi’ne kolayca başvuru yapmak mümkün olacak. Doğanın sesi olmak ve onu çoğaltmak için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.”

About Post Author