Gıda

Doğal Gübre Kullanımı Toprağı Zenginleştirdi

Organik ve Organomineral Tarla Günleri’nin dördüncüsü Bursa Doğanköy’de gerçekleştirildi. Organik ve organomineral gübrelerin toprak ve ürün üzerindeki etkilerinin çiftçilerle paylaşıldığı organizasyonda; 2020 yılında toplam 45 bin ton organik, 1,636 ton organomineral gübre üreterek yaklaşık 50 bin dekar toprağın zenginleştirildiği ifade edildi.

Sütaş, sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı, çiftçilerin doğru gübre kullanımının etkilerini ortaya koyan Organik ve Organomineral Tarla Günleri’nin dördüncüsünü 6 Temmuz’da, Bursa Doğanköy’deki uygulama tarlasında gerçekleştirdi.

Uzmanlar Bilgi Verdi

Özel uygulama tarlaları kuran Sütaş, organik ve organomineral gübrelerin, toprak ve ürün üzerindeki etkilerini çiftçiler ile paylaşıyor. İlk olarak buğday ile başlayan, mısır ve ayçiçeği uygulama tarlası ile devam eden Tarla Günleri, bu yıl yine buğday uygulama tarlasında yapıldı. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Doğanköy’de gerçekleştirilen organizasyona katılan çiftçiler, 31 bin 500 metrekarelik buğday uygulama tarlasında, fermente sıvı ile katı organik ve organomineral gübrelerin toprak ve ürün üzerindeki etkileri konusunda uzmanlardan bilgi aldı.

“Doğal Gübre 50 Bin Dekar Toprağı Zenginleştirdi”

Sütaş Grup Enerji ve Gübre Tesisleri Genel Müdürü İlker İhsan Çabukol, 2020 yılında toplam 45 bin ton organik, 1,636 ton organomineral gübre üreterek yaklaşık 50 bin dekar toprağı zenginleştirdiklerini söyledi. Toprağın organik maddesinin yetersiz olduğu, sulu tarımın yapılmadığı yerlerde sıvı fermente organik gübre uygulamaları ile %30’a yakın verim artışı elde edildiğini belirten Çabukol, organik ve organomineral gübrenin meyve, sebze ve yem bitkilerinin kalitesini ve aroma özelliklerini iyileştirdiğini de vurguladı.

Proje Bingöl’de de Devam Ediyor

Proje kapsamında üç ürüne yönelik üç farklı uygulama tarlasında Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çabukol “Bu yıl Bursa Karacabey’de mısır ve domates, Bingöl’de mısır uygulama tarlasında projemiz sürüyor. Bu ürünlerin hasadının yapılacağı eylül-ekim aylarında tarlalarımızda da benzer organizasyonlar planlıyoruz. Uygulama tarlaları kurarak organik ve organomineral gübrelerin toprak ve ürün üzerindeki etkilerini çiftçilere uygulamalı olarak göstermek de bu modelin ne kadar kapsamlı olduğunun anlaşılması açısından önemli” dedi.

About Post Author