#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
dogaya dokunan insanlarin hikayeleri

Doğaya Dokunan İnsanların Hikâyeleri

Dile kolay, Türkiye’de dokuz yıldır düzenlenen Dağ Filmleri Festivali, doğaseverleri sinema kapılarına sürüklüyor. 25 Şubat’ta start verecek olan ve artık İzmir ile Ankara’ya da uzanan Festivalin Koordinatörü Murat Yılmaz, seneye organizasyonu Anadolu kentlerine, üniversitelere ve hatta İran’a kadar taşıyacaklarının müjdesini veriyor.

Dile kolay, Türkiye’de dokuz yıldır düzenlenen Dağ Filmleri Festivali, doğaseverleri sinema kapılarına sürüklüyor. 25 Şubat’ta start verecek olan ve artık İzmir ile Ankara’ya da uzanan Festivalin Koordinatörü Murat Yılmaz, seneye organizasyonu Anadolu kentlerine, üniversitelere ve hatta İran’a kadar taşıyacaklarının müjdesini veriyor.

Dağ Filmleri Festivali hakkında genel bilgi alabilir miyiz? 
Dağ Filmleri Festivali bundan dokuz yıl önce doğaya ve doğa sporlarına, aynı zamanda sinema sanatına gönül vermiş küçük bir arkadaş grubunun yoğun çabaları sayesinde başladı. Ekibimize gönüllü olarak zaman içinde pek çok arkadaşımız katıldı. Gönüllülük esasına göre çalışan arkadaşlarımızla birlikte bugüne kadar küçük destekler ve sponsorluklarla sürdürdüğümüz festivali dokuzuncu yılına getirmenin mutluluğunu ve keyfini yaşıyoruz. Ve en önemlisi gelecek yıl, yani 10. yılımızda seyircilerimiz için güzel sürprizlerin hazırlığına şimdiden başladık.
Festivalin içerisinde film dışında da etkinlikler var, değil mi? 
Evet, bu yıl önemli bir fotoğraf sergisi düzenliyoruz. “DOĞAYA DOKUN” konulu karma sergide doğa ve ona dokunan insanın hikâyesini anlatmaya gayret edeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda da İstanbul Beyoğlu’nu içine alacak şekilde bir KEŞİF oyunu oynadık. Kitap sergisi, atölye çalışmaları ve söyleşiler gibi film gösterimi dışında etkinliklerimiz de oluyor. Burada amacımız doğa sevgisini ve insanların doğaya olan ihtiyacının farkındalığını artırmak, daha çok doğa ile iç içe olmalarını sağlamak.

Festival filmleri İstanbul dışında da gösteriliyor değil mi? 
Festivalin içeriğindeki kalite arttıkça, dünya festivallerinde yer alan önemli filmler bizim gösterim listemize girdikçe seyirci sayımız da arttı. Bu, festivalin farklı şehirlerden talep görmesine sebep oldu. Festivaldeki önemli filmler İzmir ve Ankara’da da gösterilmeye başlandı. Bu illerde de her yıl seyirci sayımızın giderek artıyor olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Amacımız bu iller dışındaki, özellikle Bursa, Kayseri, Erzurum, Rize gibi dağ kentleri ile diğer illerde de festivalimizi düzenlemek. Doğa ve macera tutkunlarının davetini ve desteklerini bekliyoruz.

Festival kapsamındaki yarışmalar hakkında da bilgi verebilir misiniz? 
Festivalin en önemli yarışması “Doğa Filmleri Yarışması”. Üçüncü kez düzenlediğimiz yarışmada amacımız doğa filmi yapımına özendirmek. Türkiye hem yönetmenler hem de doğa ile ilgili belgesel ve film açısından gerçekten önemli bir zenginliğe sahip. Yarışma bu zenginliğimizin öncelikle ülkemizde, sonra da dünyada tanıtılmasına katkı sağlıyor. Bir başka faydası ise bizim toplumumuzun sorunlarına ışık tutması ya da ülkemizin bilmediğimiz yerlerindeki hayat hikâyelerine tanıklık etmesi.
Bir diğer yarışmamız “ÇekGetir!”. Amatör video çekimini özendiren bu yarışmada katılımcılar doğada çektikleri fotoğraf ve videoları paylaşıyorlar. İzleyicilerimizden alınan oylarla belirlenen birincileri de festival olarak ödüllendiriyoruz.
Bunlardan başka sosyal medyada düzenlediğimiz ödüllü yarışmalar da var.

Bu yılki film seçkisi hakkında bilgi verebilir misiniz? Seyircilere tavsiye ettiğiniz filmler hangileri?
Yıllar içerisinde doğa ve macera severlerin buluşma noktası olan etkinliğimiz The North Face, Salcano ve Victorinox gibi sponsorlarımızın çok önemli katkılarıyla gerçekleşebiliyor. Dünya festivallerinde gösterilen 600’den fazla film arasından belirlenen 2014 seçkisi 60’a yakın filmden oluşacak. Filmler; “Ülkemizden”, “Dünyadan”, “Keşif Ruhu”, “Doğa-Çevre-İnsan”, “Su Dünyası”, “Bisiklet”, “Kayak” olmak üzere, yedi tema başlığı altında toplanıyor. Seçkide; rafting, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa sporlarının yanı sıra, çevre ve doğa belgeselleri ile gezi, keşif ve insan hikâyeleri de yer alıyor.

Seyirciler nasıl takip edebilirler?
Festival mekânlarımız geçen yıllarda olduğu gibi Fransız Kültür Merkezi, Galatasaray’daki Aynalı Geçit ve Pusula Sanat Galerisi olacak. Film gösterimlerimiz ücretsiz. 25 Ocak Cumartesi günü Fransız Kültür Merkezi’nde “DOĞAYA DOKUN” fotoğraf sergisinin ve festivalin galasını yapacağız. Bu süreç içinde seyircilerimiz festival programını www.dagfilmfest.org adresinden ve Facebook, Twitter, Friendfeed gibi sosyal medya kanallarından takip edebilir, festival ile ilgili son gelişmelerden haberdar olabilirler.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
10. yılımızda festivalimizi Anadolu kentlerine, üniversitelere ve İran’a taşıyarak tüm dünyadan toparlanan bu büyüleyici ve ilham veren hikâyelerimizi daha fazla kişiye ulaştırmak istiyoruz. Bu yolculukta sponsor destekleri hayati önem taşıyor. Bu nedenle 10. yılımızda yüzü doğaya dönük markalar ile sürdürülebilir bir yaşam için emek sarf eden şirketleri yanımızda görmeyi çok arzu ediyoruz.

Bu Filmleri Kaçırmayın!
– Öldüren Güzellik, Yön: Rastislav Hatiar
– Şehirden Zirveye, Yön: Sebastian Stiphout
– Çelikten İrade, Yön: Hallgrim Haug, Katie Hetland
– Yüksekteki Çocuk, Yön: Ursula Meier
– Yolculuğu Hedefiydi…, Yön: Christopher Dillig
– Destansı Bir Öykü, Yön: James Walsh
– Cascada, Yön: Ansol Fogel, Skip Armstrong

EkoIQ Editör