#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Doğayı Savunma Rehberi Yayımlandı

Doğa Derneği tarafından doğanın haklarını savunmak için mücadele eden kişi ve kurumların deneyimlerinden yola çıkarak hazırlanan Savunuculuk Rehberi, hak mücadelesi için atılacak adımları ve yöntemleri içeriyor.

Son yıllarda artan maden, enerji ve tarım projelerindeki yanlış planlamalar sonucunda doğa ve doğal yaşam alanlarının tahribatında geri dönülmez kayıplar yaşanıyor. Bu tahribata kayıtsız kalmayan kişi ve kurumların doğanın yok edilişine karşı verdiği mücadele ise her geçen gün artıyor. Savunuculuk Rehberi, yaşadığı coğrafyada yasal veya yasa dışı yollarla doğayı yok eden projelere karşı çıkan, bu konuda sivil inisiyatif alarak bu projeleri durdurmaya çalışan kişi veya gruplar için tasarlandı. Rehber, Doğa Derneğinin sitesinde dijital olarak herkesin erişimine açıldı.

Hukuki mücadele ve resmi süreçleri, iletişim çalışmalarını, başarılı savunuculuk örneklerini içeren yayın, savunuculukta ihtiyaç duyulan farklı dilekçe ve basın bülteni örneklerine de yer veriyor. Rehberde, yaşanmış olaylardan örnekler, belge ve görselleriyle birlikte paylaşılıyor.

“Türkiye’de Canlılar ve Ekosistemler Üzerinde Büyük Bir Baskı Var”      

Rehber hakkında konuşan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Türkiye’de hem yasal hem yasadışı yollarla canlılar ve ekosistemler üzerinde büyük bir baskı var. Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’nın yaklaşık %60’ı tarım alanları ve meralardan oluşuyor. Dolayısıyla biyolojik çeşitliliği tehdit eden uygulamalar, kırsaldaki üretimleri ve yaşamı da tehdit ediyor” dedi.

Doğanın haklarını, yerel topluluklar ve uluslararası ortaklarımızla birlikte 20 yıldır savunduklarını belirten Kılıç, bu süreçte hem ulusal hem uluslararası mekanizmalar hakkında elde ettikleri bilgi ve deneyimi paylaşmak için temel bir rehber hazırladıklarını söyledi. “Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine pek çok örnek gösterebiliriz. Bir gölün kurutulması sadece kuşların değil, balıkçıların da yaşamını olumsuz etkiliyor” diyen Dicle Tuba Kılıç, bir dağın madenlerle parçalanması olayının sadece yaban hayatının değil, oradaki arıcılar gibi üreticilerin de yaşam hakkını ihlal ettiğini belirtti.

JES Projelerine Karşı Mücadele Etme Yöntemleri

Savunuculuk Rehberi’nde yer alan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin Başkanı Hasan Tahsin Akçil “İzmir’in zeytin ormanlarında yer alan köyümüzde dört yıldır JES projelerine karşı mücadele ediyoruz” dedi. Doğayı pek çok kişi ve kurumla ortaklık kurarak savunduklarını ifade eden Akçil, bu süreçte birçok dava kazandıklarını ve verdikleri hukuki mücadelenin bu rehberde yer almasının diğer doğa savunucuları için de örnek olduğunu söyledi.

EkoIQ Editör