#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Dünya Bankası’nın Yayınladığı Rapor Artan Yoksulluğa Dikkat Çekiyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali petrol, gaz ve diğer emtia fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Dünya Bankası’nın yayınladığı rapor, ekonomide yaşanacak çoklu şokların etkilerini değerlendiriyor.

AP News’te yer alan ve Elaine Kurtenbach’ın imzasını taşıyan haberde, Dünya Bankası’nın yayınladığı raporun değerlendirmesi yapıldı. Rapor ışığında, Ukrayna’daki savaşın etkileri nedeniyle gerçekleşen emtia arzındaki aksaklıkların Asya ekonomilerini yavaşlatacağı belirtildi. Ayrıca finansal baskıların ve yüksek fiyatların önümüzdeki aylarda etkisini göstereceğinin de altı çizildi.

Çoklu Şoklar Ekonomik Baskıyı Artırıyor

Ekonomide yaşanacak çoklu şokların işletmeler ve insanlar üzerindeki sıkıntıları artıracağını söyleyen rapor, Asya-Pasifik bölgesinde daha yavaş bir büyüme gerçekleşeceğinin ve yoksulluğun artacağının öngörüldüğünü belirtiyor. Bölgenin büyümesinin %5 olacağı tahmin edilmekle birlikte bu veri, %5,4 olan önceki tahminlerden düşük. Ve en kötü senaryo büyümenin %4’e düşeceği tahmininde bulunuyor. Covid-19 Pandemisi ile birlikte birçok ekonomi gerileme yaşamış olmasına rağmen bölge ise 2021 yılında %7,2’lik bir büyümeye ulaşmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin petrol, gaz ve diğer emtia fiyatlarının yükselmesine etkide bulunduğunu açıklayan rapor, gidişatın hane halkının satın alma gücünü tükettiğini ifade ediyor. Ayrıca pandemi nedeniyle yüksek borç seviyeleriyle mücadele eden işletmelerin ve hükümetlerin zorlandıklarının ve ilave yükler oluştuğunun da altı çiziliyor.

Yeşil Enerji Teknolojilerine Davet

Kalkınma Kredisi Kurumu, ticarette daha fazla fırsattan yararlanılması için hükümetleri mali kısıtlamaları kaldırmaya davet etti. Kurum, yaptığı davete daha yeşil enerji teknolojilerinin benimsenmesini de ekledi. Yeşil enerji teknolojilerinin teşvik edilmesi için fosil yakıt sübvansiyonlarının sona erdirilmesinin önemi vurgulandı.

Dünya Bankası Doğu Asya ve Pasifik Baş Ekonomisti Aaditya Mattoo, “Ekonomik şokların süregelmesi hükümetlerin finansal kapasitelerinin küçülmesine neden olacak. Ve ne yazık ki küçülmenin etkileriyle yüzleşecek insanlar için acı sonuçlar doğuracak. Yalnızca finansal ve ticari reformlarla riskler azaltılabilir, büyüme yeniden canlandırılabilir ve yoksullukla mücadele edilebilir” dedi.

Elaine Kurtenbach’ın aktardığına göre rapor, bölge için üç ana etkenin ekonomik şok potansiyeli taşıdığını belirtiyor:

  • Savaş,
  • ABD’de ve diğer ülkelerde değişen para politikaları,
  • Çin ekonomisinde gerçekleşecek bir yavaşlama.

Raporda, artan faiz oranlarının ABD ekonomisinin yükselen hararetini düşürme ve enflasyonla mücadele yolunda mantıklı bir yöntem gibi görüldüğünden söz ediyor. Bununla birlikte Asya’nın büyük bir bölümünde pandemi sonrasında iyileşmede gerileme yaşandığı notu da düşülüyor. Malezya gibi ülkelerin ise para çıkışları ve diğer finansal yansımalardan ötürü zarar görebilecekleri de kaydediliyor.

Pexels-cdc

Yeniden Yoksullaşan 8 Milyon Hane

Yaşanacak ekonomik şokların Covid-19 Pandemisi sonrası oluşan zorlukları büyütebileceğine değinen rapor, pandemide yeniden yoksullaşan 8 milyon hanenin varlığına dikkat çekiyor. Yükselen fiyatların gelirlerde daha fazla daralmaya neden olacağı belirtiliyor. Raporun pandemiye yönelik değerlendirmesi ise şu şekilde:

  • Daha az kısıtlama ve aşının yaygın uygulanması salgının şiddetini sınırlamaya yardımcı oldu.
  • Bölgesel ekonomiler 2021 Delta varyantının dalga dalga yayıldığı sırada, 2020 yılının ilk aylarına göre daha iyi bir tablo sergiledi.
  • Ortalama olarak %1 puan daha yüksek aşılama oranına sahip ülkeler ekonomik anlamda daha yüksek büyüme kaydetti.

EkoIQ Editör