#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
dunya cevre gunu kutlu olsun

Dünya Çevre Günü kutlu olsun!

Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan kararla 1973’ten bu yana her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’ne, yükselen deniz seviyelerine dikkat çekmek amacıyla bu yıl ada devleti Barbados ev sahipliği yapıyor…

Raise Your Voice, Not The Sea Level,
“Deniz Seviyesini Değil, Sesini Yükselt”…

Her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’nün bu yılki sloganı… Dünya çapında kutlanacak etkinliğin ev sahibi ise Karayip Antil Adaları zincirinin bir parçası olan Barbados. Çevre Günü için bu tema ile ülkenin seçilmesinin nedeni, iklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyesinin yükselişine dikkat çekmek. Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Ekim 2013’te açıkladığı Beşinci İklim Değişikliği Raporu’na göre ku- tuplardaki buz tabakası ve buzullar hızla eriyor; küresel ortalama deniz düzeyi 1901-2010 döneminde 19 cm yükselmiş. IPCC’nin 2100 yılı için yaptığı tahmin ise oldukça çarpıcı: Deniz seviyesi 2100 yılında 26 santimetre ile 82 santimetre arasında yükselecek. Küresel iklim değişikliği ve deniz seviyesinin yükselmesinden en çok etkilenecek ülkelerin başında ise Maldiv, Tuvalu ve Barbados gibi küçük ada devletleri geliyor. Kimileri denizden sadece 3-5 metre yüksekte olan bu ada ül- kelerinin geleceği de tehdit altında. 430 kilometrakarelik yüzölçümüne sahip olan ve 270 bin nüfusu olan Barbados da tarımdan kıyı ekosistemine kadar pek çok alanda iklim de ğişikliğinin olumsuz etkilerine karşı savunmasız durumda. Bununla birlikte bu küçük ada devleti, yeşil ekonomideki fırsatları değerlendirmek için büyük adımlar da atıyor. Bunların başında da temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi var. 2029 yılına kadar enerji harcamasının %29’unu yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı taahhüt eden Barbados hükümetinin açıkladığı verilere göre bu çabayla, ülke bazında karbondioksit emisyonları 4.5 milyon ton azaltılarak ekonomik anlamda da 283,5 milyon dolarlık tasarruf sağlanacak. “Hedefimiz, çevresel ve sürdürülebilir kalkınma bağlamında Barbados’un adını dünyaya duyurmak” diyen Barbados Başbakanı Freundel J. Stuart, şunu da kesin bir dille vurguluyor: “Bu, ancak tüm siyasi partiler, kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yaparak başarabileceği bir şey. Ancak birlikte çalışarak başarılı olabiliriz.”
Sınırlı iktisadi faaliyeti ve sınai üretimiyle aslında küresel karbon emis- yonları konusunda hem halihazırda hem de tarihsel bazda çok sınırlı bir katkısı olan Barbados’un çabası takdire şayan ancak özellikle 5 Haziran Dünya Çevre Günü bağlamında, asıl sorumluluk sahibi olan büyük ekonomilerin adımlar atamasını talep etmenin tam zamanı değil mi?

EkoIQ Editör