#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Dünya Emzirme Haftası

Dünya Emzirme Haftası: Bebeklerin Emzirilmesi Beslenmeyi ve Sağlığı İyileştirebilir

Emzirmenin önemine ve emzirme eksikliği sorununa dikkat çekmek için her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arası “Dünya Emzirme Haftası” olarak kabul ediliyor. Bir çocuğun hayata geldikten sonraki ilk 1.000 gününde doğru beslenmesi, yaşama sağlıklı bir başlangıç için güçlü bir temel oluşturuyor. Emzirme, aynı zamanda anne ile çocuk arasındaki bağı güçlendiriyor ve tüm aile için gıda güvenliğine katkıda bulunarak bebeklerin sağlıklı yaşamını destekliyor. 

Derleme: S. Sena AKKOÇ

Bebeklerin ilk 6 ayda yalnızca anne sütü ile beslenmesi büyümeleri ve gelişmeleri açısından kritik bir öneme sahip. Yanı sıra anne sütü verilen ilk 6 ayın ardından tamamlayıcı besinlerin tüketilmesi de bebeklerin sağlıklı gelişiminde önemli rol oynuyor.

Bebekler için En Uygun Beslenme Şekli

UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), emzirmeye doğumun ilk saatlerinden itibaren başlamanın, 0-6 ay arası yalnızca anne sütüyle beslemenin ve 6-23 ay arası sürekli anne sütüyle beslemenin bebekler için en uygun beslenme şekli olduğuna vurgu yapıyor. Emzirmenin önemine ve emzirme eksikliği sorununa dikkat çekmek için her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arası, Dünya Emzirme Haftası olarak kabul ediliyor.

Emzirme ile Yetersiz Beslenmenin Önüne Geçilebiliyor

Bir çocuğun hayata geldikten sonraki ilk 1.000 gününde (gebelikten 2 yaşına kadar) doğru beslenmesi, yaşama sağlıklı bir başlangıç için güçlü bir temel oluşturuyor. Erken dönemde anne sütü ile tanıştırılan, ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenen ve uygulamaya 2 yaşına kadar devam edilen bebeklerde, yetersiz beslenmenin önüne geçilebiliyor. Emzirme, aynı zamanda anne ile çocuk arasındaki bağı güçlendiriyor ve tüm aile için gıda güvenliğine katkıda bulunarak bebeklerin sağlıklı yaşamını destekliyor.

Anne Sütü Bebeğin İlk Aşısı Görevini Görüyor

Daha sağlıklı olan emzirilen bebeklerin büyüme ve gelişmeleri de daha hızlı oluyor. Emzirilmeyen bebekler ise emzirilenlere oranla hastalığa daha duyarlı. Yaşamın ilk 6 ayında tek başına yeterli olan anne sütü, bebeğin ilk aşısı görevini görerek hastalıklara ve ölüme karşı koruma sağlıyor.

Basit ama En Uygun Maliyetli Uygulama: Emzirme

Öte yandan anne sütü eksikliğine bağlı sorunlar günümüzde halen yaygın. UNICEF’in çalışma alanlarından biri olan Sudan’da bebeklerin yalnızca %62’si ilk 6 ayda anne sütü ile besleniyor. Beslenme eksikliği çeken bebekler, zayıf bağışıklıkları nedeniyle birçok hastalığa maruz kalıyor. Sudan’da 3 milyon çocuk yetersiz beslenme, 650 binden fazla çocuk ise akut yetersiz beslenme ile mücadele ediyor. UNICEF, emzirmenin önemini yeniden vurgulamak ve çocukların hayata en iyi şekilde başlamasını sağlayan basit ama uygun maliyetli uygulamayı teşvik etmek için Sudan’da olduğu gibi dünyanın birçok yerinde çalışmalar yürütüyor.

UNICEF ve DSÖ’den Yönergeler

Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı annelerin emzirme olasılığı daha düşükken zorlu koşullarda doğan bebekler, sütten kesilme başladığında besleyici katı gıda alma durumunda kalıyor. Ancak anne sütü yerine geçmesi için üretilen besinler, hassas bebekler için önemli sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Dikkatli tüketilmeleri gereken formül mamalara yönelik UNICEF ve DSÖ gibi uluslararası organizasyonlar yönergeler yayımlıyor. Yönergeler, bu gıdaların güvenli ve uygun kullanımında yol gösterici oluyor.

Annelerin bebeklerini emzirmeleri için güçlü bir destek ağına gereksinimleri var. Çocuklara fayda sağlayacak başarılı emzirme deneyimleri için bakıcılara, eşlere, sağlık çalışanlarına, ebeveynlere ve işverenlere de görev düşüyor. Annelere emzirme konusunda gerekli desteğin verilerek uygun ortamın sağlanması son derece önemli. Ayrıca yenilikçi politikalarla mevcut sistemin daha emzirme dostu olacak şekilde dönüşümü de sağlanmalı. Çünkü bebeklerin emzirilmesi hem kısa hem de uzun vadede beslenmeyi ve sağlığı iyileştirebilir.

EkoIQ Editör