Biyoçeşitlilik

Dünya Üzerindeki Çiçekli Bitkilerin Yüzde 45’i Yok Olabilir!

çiçek

Bilim insanlarının yürüttükleri bir çalışma, iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğin azalması nedeniyle dünyadaki bilinen çiçekli bitkilerin yüzde 45’inin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

30 ülkeden 200 bilim insanı, dünyanın en büyük botanik ve mantar bahçesi olan Londra’daki Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri’nde (Kew Gardens) araştırma yaptı. BBC’nin haberine göre, bilim insanları, iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğin azalması nedeniyle orkideler, ananas çeşitleri ve pek çok tahıl türü de dahil olmak üzere bilinen çiçekli bitkilerin %45’inin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

“Gelecekteki İlaçlarımızın Yarısını Kaybetme Riskiyle Karşı Karşıyayız”

2020’den bu yana keşfedilen 19 bin bitki ve mantar türünü de inceleyen araştırmacılar, söz konusu türlerin %77’sinin neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu belirledi. Araştırmacılardan Dr. Matilda Brown, “İlaçlarımızın 10’da dokuzunun bitkilerden geldiğini göz önüne alırsak, gelecekteki ilaçlarımızın yarısını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

“Bilinmeyen Bitki Türleri de Tehdit Altında!”

“Mevcut en kapsamlı bitki veri tabanı” olarak bilinen Dünya Damarlı Bitkiler Kontrol Listesi’nin verilerini ele alan araştırmacılar, dünya genelinde 2,5 milyon mantar türü bulunduğunu ve bunların %90’ının henüz keşfedilmediğini ifade etti. Halihazırda resmi olarak sınıflandırılmayı bekleyen yaklaşık 100 bin yeni bitki türü bulunduğunu aktaran araştırmacılar, bu türlerin aksi kanıtlanmadıkça tehdit altında olarak tanımlanması gerektiğinin altını çizdi. Araştırmacılardan Dr. Samuel Pironon, pek çok bitkinin henüz bilinmediğini ancak bu türlerin çoğunun halihazırda yok olma tehdidi altında olduğunu vurguladı.

About Post Author