#ekoIQ Ekonomi Dünyada Yüz Milyonlarca Genç İş Gücünün Dışında
Ekonomi

Dünyada Yüz Milyonlarca Genç İş Gücünün Dışında

Son tahminlere göre, genç istihdam ihtiyaçlarını karşılamak için önümüzdeki 15 yıl içinde 600 milyon iş olanağı yaratılması gerekecek. 2021’de yaklaşık olarak 75 milyon genç işsizdi, 408 milyonu işe sahipti ve küresel olarak iş gücü dışında olanların sayısı 732 milyondu. Dolayısıyla Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları açısından da başta düşük gelirli ülkeler gelmek üzere “herkes için kapsayıcı, adil ve kaliteli eğitimi sağlamak ve öğrenme fırsatlarını yaşam boyu teşvik etmek” merkezi bir role sahip.

Dünya bugün birçok zorlukla karşı karşıya ve bunların çoğu gençleri etkiliyor. Eğitimi ve gündelik hayatın devamlılığını bozan çatışmalar, fırsatları sınırlayan ekonomik eşitsizlikler toplumların genel istikrarını tehdit ederken, tüm bunlar toplumların geleceği olan gençlere son derece olumsuz yansıyor. Küresel çapta gençlerinin yalnızca yaklaşık 4’te 1’i istihdam ve yaşanabilir gelir için gerekli olan becerileri öğrenme yolunda ilerlerken, bu durum gençleri sıklıkla daha fazla yoksulluk ve dezavantajlı bir yaşam döngüsüne itiyor. Dolayısıyla gençler açısından bakıldığında dünya acil bir “beceri krizi” ile karşı karşıya.

Son tahminlere göre, genç istihdam ihtiyaçlarını karşılamak için önümüzdeki 15 yıl içinde 600 milyon iş yaratılması gerekecek. 2021’de yaklaşık olarak 75 milyon genç işsizdi, 408 milyonu işe sahipti ve küresel olarak iş gücü dışında olanların sayısı 732 milyondu. Dolayısıyla Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları açısından da başta düşük gelirli ülkeler gelmek üzere “herkes için kapsayıcı, adil ve kaliteli eğitimi sağlamak ve öğrenme fırsatlarını yaşam boyu teşvik etmek” merkezi bir role sahip.

Bu gerçeklikten yola çıkan Birleşmiş Milletler (BM) de, 2014 yılında 15 Temmuz’u “Dünya Gençlik Becerileri Günü” ilan etti. Gençlik becerilerine yatırım yapmanın istihdam ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik için önemini vurgulamayı amaçlayan günün 2024 teması ise “Barış ve Kalkınma için Gençlik Becerileri” olarak belirlendi. Gençlerin barışın inşası ve çatışmaların çözümündeki kritik rolüne dikkat çeken tema, sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunabilmeleri için gençlere gerekli becerileri ve fırsatları sağlamanın tüm dünyada taahhüt edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Çevresel Sürdürülebilirliğe Önem Veren Kuşaklar

Öte yandan küresel danışmanlık şirketlerinden Deloitte, “Y ve Z Kuşağı 2024” adlı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Gençlerin iş ve genel anlamıyla yaşam beklentilerini izlemek için 44 ülkede 23 bine yakın katılımcıyla bağlantı kurularak yapılan araştırmaya göre, neredeyse tüm Y ve Z kuşağı amaç odaklı iş istiyor ve değerlerine uygun olmayan işleri reddetmekten çekinmiyor.

Çevresel sürdürülebilirlik, bu kuşakların öncelikleri arasında yer almaya devam ederken çoğunluğu, çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmek için harekete geçiyor. Bu kuşakların %46’sı iklim endişeleri nedeniyle iş veya sektör değiştirdi veya değiştirmeyi planlıyor. %64’ü ise çevresel olarak sürdürülebilir ürünleri satın almak için daha fazla ödeme yapmaya istekli. Ancak, pozitif bir iş/yaşam dengesi sağlamaya büyük önem veren bu kuşaklar, mali kaygılar, aile refahı, uzun çalışma saatleri nedeniyle stres altında olduklarını da belirtiyor.

Enflasyon, İşsizlik ve Barınma En Önemli Sorunlar

Toplumsal kapasite geliştirici ve sosyal etki odaklı projeler üreten bir sivil toplum kuruluşu olan Habitat Derneği’nin, “Gençliğin İyi Olma Hali Raporu”nun beşincisi geçen yıl yayımlandı. Araştırma Türkiye’deki kentsel genç nüfusu temsil eden 28 farklı ilde, 18-29 yaş arası 1.228 gençle yüz yüze görüşme yoluyla gerçekleştirildi. Rapor, yaşamdan memnuniyet ve geleceğe dair umutların büyük oranda istihdam koşullarından etkilendiğini gösterdi. 2017 yılında yaşamdan memnun olan gençlerin oranı %70,8 olarak kaydedilirken 2023’te bu oran %45,6 olarak ölçüldü. Gelecekten umutlu olduklarını belirten gençlerin oranı ise %43,7’ye geriledi. 2017 yılında bu oran %66,6 olarak ölçülmüştü.

18-24 yaş grubunda yer alan ve farklı sebeplerle ne eğitimlerine devam eden ne de herhangi bir işte çalışan gençleri ifade etmek için kullanılan “ev genci” kavramını literatüre kazandıran rapora göre bu gençlerin yaşamdan memnuniyet oranı 2023’te %46,4 olarak tespit edildi. Çalışan gençlerin yaşamdan memnuniyet oranı %47,1, öğrencilerin %51,8 iken, iş arayan gençlerin yalnızca %28’i hayatlarından memnun olduğunu belirtti.

2023 yılı raporunda gençlere göre karşılaştıkları en önemli sorun, enflasyon ve hayat pahalılığı, ikinci sıradaysa işsizlik geliyor. Üçüncü sırada kiraların yüksek olması, dördüncü sırada da sokaklardaki şiddet ön plana çıkıyor.

Raporun sonuçlarına göre, yüz yüze ve uzaktan eğitim arasında karşılaştırma yapıldığında, gençlerin %90,9’u yüz yüze eğitimin daha faydalı olduğunu düşünüyor. Ayrıca, online eğitim sürecinde öğrencilerin önemli bir bölümünün öğrenme zorluklarıyla karşı karşıya kaldıkları da raporda vurgulanıyor.

About Post Author