#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Dünya’nın Limiti 22 Ağustos’ta Doluyor!

2019’da 29 Temmuz olan Dünya Limit Aşımı Günü, bu yıl üç hafta ileri taşındı ve 22 Ağustos olarak belirlendi. Global Carbon Project (Küresel Karbon Projesi), her yıl Birleşmiş Milletler (BM) kaynaklarından ülke başına 15.000’den fazla veri noktasından bilgi toplayarak Dünya Limit Aşımı Günü’nü belirliyor.

İlk kez küresel bir kampanyayla 2006 yılında duyurulan Dünya Limit Aşım Günü, belirli bir yılda, insanlığın ekolojik kaynak ve hizmetlere olan talebinin ne kadarının gezegen tarafından yeniden üretilebildiğini gösteriyor. Bu tarihi saptayabilmek için Global Footprint Network, ulusal ayakizi ve biyolojik kapasite verilerini kullanıyor.

Global Carbon Project (Küresel Karbon Projesi) gibi güvenilir kaynaklardan gelen daha yakın zamanlı veriler de, değerlendirmeyi güçlendirmek için analizlere dahil ediliyor. Tarihi belirlemek için büyük ölçüde Birleşmiş Milletler (BM) kaynaklarından ülke başına 15.000’den fazla veri noktasından bilgi toplanıyor. Araştırmacılar, Dünya’nın biyolojik kapasitesini insanlığın ekolojik ayakiziyle karşılaştırıp aradaki farkı hesaplıyor ve limit aşımı gününü belirliyor. Hesaplamayı yapan Global Footprint Network (Küresel Ayakizi Ağı) uzmanlarına göre, bu yıl sınırlı ve belirsiz veriler nedeniyle oldukça zorlu geçti.

2019’da 29 Temmuz olan Dünya Limit Aşımı Günü, bu yıl üç hafta ileri taşındı ve 22 Ağustos olarak belirlendi. Hesaplamaya göre, limit aşım gününün bu yıl gerilemesini sağlayan ise, 1 Ocak’tan bu yana insanlığın toplam ekolojik ayakizindeki %9,3’lük azalma. 2019 yılına göre yaşanan küçülmenin %14,5’u karbon ayakizinden, %8,4’ü ise orman ürünleri ayakizinden kaynaklanıyor. Pandemi, en az gelirli nüfus arasında hem yetersiz beslenmeyi hem de gıda atığını artırdığı için gıda ayakizinde belirgin bir farklılık oluşmadığı tahmin ediliyor.

Ancak 2006’da, Dünya Limit Aşımı Günü Ekim ayındaydı.  2020 yılına kadar her yıl biraz daha, yılın ilk altı aylık bölümüne yaklaşıyor. Bu da demek oluyor ki, dünyanın yenileyebileceği kaynakların neredeyse iki katını kullanıyoruz. Yani sürdürmekte olduğumuz hayat tarzımızı devam ettirmemiz durumunda iki Dünya’ya ihtiyacımız olacak.

Ülkeler bazında Dünya Limit Aşım Günleri ise oldukça çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Dünyanın limitlerini en hızlı aşan üç ülke, Katar (11 Şubat), Luxemburg (16 Şubat) ve Birleşik Arap Emirlikleri (7 Mart). Bu üç ülke yılın daha ilk üç ayında limitleri aşarken Türkiye, 26 Haziran’da, yani dünya ortalamasından yaklaşık iki ay önce dünyanın geri besleme kapasitesini tüketiyor.

 

EkoIQ Editör