#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

E-Atık Bağışı Binlerce Çocuğa Eğitim Desteği Kazandırdı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın yedi yıldır sürdürdüğü “Atma Bağışla Projesi” ile çevre için zararlı olan e-atıklar toplanarak hem doğanın korunmasına katkı sağlandı hem de elde edilen gelirle çocukların eğitimine destek olundu. Proje kapsamında bugüne dek 540 tondan fazla e-atık toplanarak elde edilen gelirle 5 bin 500’den fazla çocuğa nitelikli eğitim desteği sunuldu.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) yedi yıldır sürdürdüğü Atma Bağışla Projesi kapsamında, çevre için zararlı olan e-atıklar toplanarak doğanın korunmasına katkı sağlanırken aynı zamanda elde edilen gelirle çocukların eğitimine destek olunuyor.

TEGV’in T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş Kuruluş olarak görevlendirilen Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ile ortak hareket ederek 2017 yılında hayata geçirdiği Atma Bağışla Projesi kapsamında evde, okulda, iş yerinde kullanılmayan e-atıklar TEGV’e bağışlanabiliyor.

E-Atıklar Ücretsiz Olarak Geridönüşüm Tesisine Gönderiliyor

Projeye destek olmak isteyenler basit bir adımla katılım sağlayabiliyor. Küçük e-atıklar 30 kilo veya 30 desi şeklinde paketlenerek 902 513 042 koduyla PTT aracılığıyla anlaşmalı geridönüşüm tesisine ücretsiz olarak gönderilebiliyor. 250 kilogram ve üzerindeki atıklar için lisanslı geridönüşüm tesisi aracı adrese gelerek ücretsiz alım sağlayabiliyor. Bağışlarla elde edilen gelir, imkanı kısıtlı çocukların TEGV’de nitelikli eğitim desteği almasını sağlıyor.

540 tondan Fazla E-Atık Toplandı

Projenin başladığı 2017 yılından bugüne dek 540 tondan fazla e-atık toplandı ve buradan elde edilen gelirle 5 bin 500’den fazla çocuğa nitelikli eğitim desteği sunuldu. Bugüne kadar 25 binden fazla kargo gönderisiyle e-atıklar taşındı.

Atma Bağışla Projesi, Türkiye Kurumsal Sorumluluk Derneği’nin 15. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi’nde “Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları’na Değer Katan Ödülleri” kapsamında Atık Yönetim kategorisinde ödüle layık görüldü ve Bronz ödül kazandı.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayar, tablet, monitör, yazıcı, bilgisayar parçaları, ses, görüntü ve müzik sistemleri, DVD okuyucu ve uydu alıcılar, masa ve cep telefonları, elektrikli ev aletleri, kablo ve adaptörler ve bahsi geçmeyen tüm elektrikle çalışan aletler, proje kapsamında geri dönüştürülebilen ürünler arasında yer alıyor.