#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
hayalet ağ

Ege ve Marmara’dan 50 bin Metrekare Hayalet Ağ Çıkarıldı

Terk edilmiş, kaybolmuş ya da atılmış balık ağlarına hayalet ağlar deniyor. Hayalet ağlar; deniz tabanını kazıyor, denizaltındaki yabani hayvanların kapana kısılmalarına ve boğulmalarına neden oluyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yaptığı açıklamada Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizi’nden üç yılda 50 bin metrekare hayalet ağ çıkartıldığını duyurdu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, denizlerdeki biyolojik çeşitlilik için büyük tehdit oluşturan hayalet ağlarla mücadele kapsamında Ege Denizi ve Marmara Denizi’nden üç yılda 50 bin metrekare hayalet ağ çıkartıldığı ifade edildi. Açıklamada, böylelikle deniz tabanındaki binlerce hayvanın kapana kısılarak ölmelerinin engellendiği de vurgulandı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliğiyle üç yıldır yürütülen Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi kapsamında, Ayvalık Cunda Adası mevkisinde tek seferde 1.500 metrekare büyüklüğünde gırgır ağı ve 400 metre uzunluğunda uzatma ağı denizden çıkarıldı.

“Hayalet Ağlar Ekosisteme Zarar Veriyor”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, denizlerde biyolojik çeşitliliğin artırılması, deniz ve kıyılarınkirlenmesinin önlemesi amacıyla saatlerce denizin altına hayalet ağ araması yapıldığını belirtti. Yılmaz, hayalet ağların denizlerin dibinde büyük bir alan kaplayarak ekosisteme zarar verdiğinin altını çizdi.

Terk edilmiş, kaybolmuş ya da atılmış balık ağlarına hayalet ağlar deniyor. Hayalet ağlar; deniz tabanını kazıyor, denizaltındaki yabani hayvanların kapana kısılmalarına ve boğulmalarına neden oluyor. Yanı sıra denizcilik ve balıkçılık ekonomisini de tehlikeye atıyor. Küresel olarak, deniz memelilerinin %45’i, deniz kuşlarının %25’i ve tüm deniz kaplumbağası türleri hayalet ağlar da dahil olmak üzere denizel atıklardan etkilenmiş durumda.

EkoIQ Editör