#ekoIQ Hukuk Eğitimi Saldırılardan Koruma Günü: Silahların Sesi Eğitimi Susturduğunda…
Hukuk

Eğitimi Saldırılardan Koruma Günü: Silahların Sesi Eğitimi Susturduğunda…

Eğitimi Saldırılardan Koruma Günü

FOTOĞRAF: Ivan Aleksic

Eğitim yuvaları çocuklar, öğrenciler ve eğitimciler için güvenli yerler olması gerekirken ne yazık ki çoğu zaman çatışmalar sırasında birer hedef haline geliyor. 2022 yılında silahlı çatışmalardan etkilenen çocukların sayısı, 2021 yılına göre artış gösterdi. Yıl boyunca özellikle Ukrayna, Burkina Faso, Filistin, Mali ve Afganistan’da okul ve hastanelere yönelik saldırılarda %112’lik bir artış yaşandı.  

Çeviri: S. Sena AKKOÇ

Eğitim temel bir insan hakkı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), acil durumlarla karşı karşıya kalan çocuklar ve gençler için eğitimin yalnızca sürekli öğrenmeden ibaret olmadığını, aynı zamanda normallik duygusunu pekiştirdiğini belirtiyor. UNESCO, farklı bir geleceğin ancak eğitim ile mümkün olabileceğini söylüyor.

Eğitimin sağladığı bilgi, beceri ve destek, gelecek nesillerin mevcut krizleri atlatmasını sağlayarak daha sürdürülebilir bir dünyanın önünü açıyor. Bu durum özellikle kız çocukları, göçmenler, mülteciler ve engelliler gibi dezavantajlı gruplar için geçerli.

Eğitim yuvaları çocuklar, öğrenciler ve eğitimciler için güvenli yerler olması gerekirken ne yazık ki çoğu zaman çatışmalar sırasında birer hedef haline geliyor. Doğrudan olduğu gibi dolaylı yoldan da hasar alabilen eğitim yuvaları son derece savunmasız. Eğitime yönelik saldırılar, öğrenciler ve öğretmenler üzerinde uzun vadeli, ciddi fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Eğitim ve öğretim faaliyetlerini durduran saldırılar, aynı zamanda okuldan ayrılma oranlarının artışına da neden oluyor. Böylelikle öğrencilerin kaliteli eğitim hakkına erişimi engelleniyor.

Eğitime Yönelik Saldırılarda %112’lik Artış

2022 yılında silahlı çatışmalardan etkilenen çocukların sayısı, 2021 yılına göre artış gösterdi. Yıl boyunca özellikle Ukrayna, Burkina Faso, Filistin, Mali ve Afganistan’da okul ve hastanelere yönelik saldırılarda %112’lik bir artış yaşandı. BM kayıtlarına göre, Afganistan’da 95 saldırı (72’si okullara, 23’ü hastanelere) gerçekleştirildi. Çocukların öldürülmesi, sakatlanması, okul ve hastaneleri hedef alan saldırılar ve insani yardıma erişimin engellenmesini hedefleyen hareketlerin yarısının faili devlet dışı silahlı gruplarken yarısı ise hükümet güçleri tarafından gerçekleştirildi.

“Cesur ve Kararlı Eylemlere İhtiyacımız Var”

BM Genel Sekreterliği’nin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan Sorumlu Özel Temsilcisi Virginia Gamba, “Okullar ve hastaneler gibi sivil altyapıların korunmasına yönelik ihmal, genellikle sivil ve askeri hedefler arasında ayrım yapılmamasından kaynaklanıyor. Bu da savaşan taraflarca askeri güç kullanımının sivil alanlarda da devam etmesi anlamına geliyor. Acilen cesur ve kararlı eylemlere ihtiyacımız var. Çocukları korumak için uluslararası fikir birliğini temel almalı ve uluslararası hukuka saygılı bir şekilde mutabakata varılmış olan konularda harekete geçmeliyiz. Hepinizi, çocuklara yönelik ihlalleri azaltmanın ve önlemenin tek sürdürülebilir yolu olan barışı ve barışçıl çözümleri benimsemeye davet ediyorum” dedi.

Milyonlarca Çocuk için Farkındalık Çağrısı

Uluslararası Eğitimi Saldırılardan Koruma Günü, BM Genel Kurulu’nun UNESCO ve UNICEF’i çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşayan milyonlarca çocuğun içinde bulunduğu zorluklara dair farkındalık yaratmaya çağırması ile kabul edildi. Uluslararası günü ilan eden kararı Genel Kurul’a Katar sundu ve 62 ülke kararı destekledi.

Genel Kurul kararı, hükümetlerin -başta savunmasız gruplar olmak üzere- tüm öğrencilere hem her düzeyde koruma sağlama hem de kapsayıcı, eşitlikçi ve kaliteli eğitim sağlama konusunda sorumluluğu olduğunu vurguluyor. Ayrıca okulları, öğrencileri ve eğitim personelini saldırılardan korumak, çocukların eğitime erişimini engelleyen durumlardan kaçınmak ve eğitime erişimi kolaylaştırmak için gerekli önlemleri alarak insani acil durumlarda güvenli ve koruyucu okul ortamlarını teşvik etme ihtiyacını da vurguluyor.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author