#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

#EKOIQ 56. sayısı çıktı! Peki içinde neler var?

14 “50 Yıl Sonrayı Değil Yarını Düşünmeye Programlanmışız”
Roman yazarı, şair, edebiyat eleş­tirmeni ve çevre aktivisti Margaret Atwood, iklim değişikliğinin tetikle­diği distopyayı ele aldığı üçlemesini, haber sitesi The Huffington Post’a anlattı.

18 Hem Analı, Hem Kuzulu Hem de Kamplı!
Anneler ve “kuzular”ı bu yaz kentin koşuşturmasından uzakta bir hafta geçirdi. Doğa yürüyüşleri de yaptılar, yoga da. Kaz Dağları’nda başlayıp deniz kenarında devam eden Analı Kuzulu Kamp’ı Buğday Derneği’nden Yeşin Aydemir anlatıyor.

24 Elektriğiniz Viyadükten, Şarjınız Güneşten
Gıda israfını önlemek için sokaklara yerleş­tirilen buzdolaplarından gece bile güneş enerjisi depolayan panellere, kağıt ka­dar ince güneş enerjili şarj aletlerinden e-mürekkepli trafik tabelalarına yenilikçi çözümlerle daha sürdürülebilir bir ya­şam mümkün!

28 Başka Bir Hayat için Yola Çıkın;
Yol Açık…
İstanbul’daki “beton binalardan ibaret hayatından” ve “hep bir yerlere yetişme telaşından” kurtulup kendini doğayı keşfetmek için yollara vuran Işıl Kayagül, bu yeni yolculuğundaki keşif sü­recini anlattı.

32 “Binalara Değil, Geleceğin Kentlerine Odaklanmalıyız”
Murat Aksu ve Umut İyigün ortaklığındaki MuuM, mimarlık dünyasının en önemli ödüllerinden biri olarak kabul edilen WAF 2015 Awards’ta iki projeyle finale kaldı. Aksu ile sürdürülebilir mimarlık hakkında konuştuk.

37 Paris’te Son Tangoya Doğru
İklim değişikliğiyle mücadelenin kaderi 30 Kasım – 11 Aralık tarihleri arasında Paris’teki 21. Taraflar Konferansı’nda belirle­necek. Peki bu konferansta neler görüşülecek, tartışmalı konular neler, öne çıkması beklenen aktörler kim, nasıl bir anlaşmanın imzalanması bekleniyor? Geçen ay başlattığımız Paris Yolunda dosya serisinde bu ay Semra Cerit Mazlum, Nesrin Algan, Etem Karakaya, Sevil Acar Aytekin, Arif Cem Gündoğan ve Lisa Fried­man anlatıyor.

58 Organik Tarım Yolculuğunun Sacayağı: İnanç, İnat ve Bilgi
Gürsel Tonbul’un Kuşadası’nın Davutlar Köyü’nde kurduğu çiftlik­te, zeytin ve zeytinyağı müzesinden hayvancılığa ne ararsanız var! Bu ekolojik yaşam alanını ziyaret eden Aslı Dede, Tonbul ile keyifli ve bir o kadar da bilgilendirici bir röportaj gerçekleştirdi.

66 Ne Çok İşe Yarıyormuş Bu Çatılar!
Kılıçoğlu Kiremit’in geliştirdiği Megaron Çatı Teknolojileri, bir yandan zehirli gazların emilip gübreye dönüşmesini sağlarken bir yandan da sıcak su ihtiyacını karşılıyor, elektrik üretiyor.

70 “Natura 2000 Alanları Gelişmeye Engel Değil”
REC Türkiye Ofisi, “Natura 2000 Gereksinimlerinin Uygulanması İçin Ulusal Doğa Koruma Sisteminin Güçlendirilmesi” projesine başladı. Projeyi Rifat Ünal Sayman ve Dursun Baş değerlendirdi.

82 Gökyüzündeki Park: High Line
New York sanayiinin atardamarlarından biri olan High Line, yük­seltilmiş bir tren hattı olarak inşa edilişinden 80 yıl sonra yaratıcı bir biçimde halka açık bir yeşil alana dönüştürüldü. Onur İnal “Mo­del, Türkiye için de örnek olabilir pekâlâ” diyor.

84 Giysiniz Kadar Temizsiniz!
Clean Clothes Campaign (CCC), Türkiye’deki adıyla Temiz Giysi Kampanyası, tüm dünyadaki tekstil işçilerinin temel haklarına say­gı gösterilmesi için çalışmalar yürütüyor. CCC Avrupa Koordinatö­rü Abdulhalim Demir çalışmalarını anlatıyor.

94 Yenilenebilir Ama Sürdürülebilir mi?
Nüfusun yedi milyarı aştığı bir dünyada medeniyeti korumak için ne kadar enerji gerekecek? Dış Haberler Editörümüz Zeynep Hey­zen Ateş’e göre enerji türleriyle ilgili gerçekleri kavramadığımız ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz sürece felaketten kaçınmamız mümkün değil…

100 Çevreci Olmak İçin Vegan mı Olmamız Gerekiyor?
Veggistanbul, İstanbul’daki vegan/vejetaryen menüye sahip me­kanları, okuduklarını ve gördüklerini paylaşan sosyal bir platform. Veggistanbul kurucuları Merve Çardak ve Yaprak Ataman ile ve­gan ve vejetaryenliğin sürdürülebilirlikle ilişkisini konuştuk.

HER SAYIDA

4 Haberler Çizgilerle “Suriye’nin İklim Çatışması”; IPCC 5. Değerlendirme Raporu İstanbul’da Tanıtıldı; Güneş Yunanistan’a İlaç Olur mu?; Futbol Sadece Futbol Değildir, Enerji de Üretir; Ağacını Taştan Çıkar!

22 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Aşırı Gıda İsrafı, Yaban Hayat Geçiş Koridorları ve Azalan Ağaçlar…

54 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: Uluslararası Toprak Yılı’nın En Önemli Buluşması COP12 Türkiye’de

56 Son Buzul Erimeden Prof. M. Levent Kurnaz: “İklimi Kurtarmak Bankaları Kurtarmaktan Daha Ucuz!”

74 Change.org’dan Yeşil Artvin Derneği Sesleniyor: Artvin’i Maden Aramaya Kurban Etmeyin; Diyanet İşleri Başkanından İklim Değişikliğiyle Mücadele Çağrısı; Kurbağalıdere Rezaleti Temizlensin; Salda Gölü’ne Gölet Yapımını Durdurun; İztuzu’daki Proje İptal Edildi; Carrefour Seferber Oldu, Cepe Yuvasına Döndü…

78 Bilim Dünyası Fatma Gül Altındağ: Ambalajlı Sular, Enerji Verimliliğiyle Uzayan Ömürler, Akdenizliler…

90 Veriler Gökçe Vahapoğlu Şahin: Dünya Vatandaşları İklim Müzakereleri Konusunda Ne Düşünüyor?; Açlık, Gıda Güvenliği ve Yetersiz Beslenme Hâlâ Büyük Sorun; Karbon Kredisi Programı Seragazını Düşürdü mü, Artırdı mı?; Düşük Karbon = Düşük Maliyet (Hatta Kazanç!)

92 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Çocukların Ölü Bedenlerinin Sessizliği Kumsallara Hiç Yakışmıyor…

102 Gözümüzden Kaçmayanlar İstanbul’da sıcaklık rekoru, Akyatan kumsalında denize ulaşan yavru deniz kaplumbağaları, İETT’nin güneş panelli otobüsü, Diyoban HES barajında ölü bulunan balıklar…

104 Kitap Batı Uygarlığının Çöküşü; Doğanın Sonu; Permakültür Şehri

EkoIQ Editör