#Ekoiq 67. Sayı Haberleri

Sponge Avrupa İkincisi!
Avrupa Birliği İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen, çevreci iş fikirlerinin ve çevre dostu teknolojilerin desteklenmesine yönelik ClimateLaunchPad yarışmasının finalleri bu yıl 7-8 Ekim’de Tallin’de gerçekleştirildi. Türkiye’den Sponge, Momentum ve Brick-B projelerinin yarıştığı (Projelerle ilgili ayrıntıları EKOIQ’un Eylül-Ekim sayısında bulabilirsiniz), Avrupa’dan 30 ülkeden 90 takımın yer aldığı yarışmada Sponge, ikincilik ödülünün yanı sıra yarışmaya katılan tüm takımların verdiği oylarla belirlenen İzleyici Büyük Ödülü’nü kazandı. Yarışma birincisi Estonya olurken, üçüncülüğü İngiliz takımı elde etti. Sponge, su hariç her şeyi emebilen bir malzeme. Kendi ağırlığının 25 katı kadar atık emebiliyor. Emdiği kimyasal atıkları 1000 santigrat derecede ısıtılana kadar bünyesine hapseden Sponge, bu yüksek sıcaklıkta eritildiğinde orijinal formu olan sıvı duruma dönüşüyor. Geri dönüştürülebilir bir materyal olduğu için bu işlemin ardından pis atıklardan arındırılarak tekrar şekillendirilmeye uygun bir hale geliyor.

2030 İçin Şimdi Harekete Geç!
Birleşmiş Milleler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Türk Telekom’un katkılarıyla düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi 2016 buluşması, 29 Eylül’de #2030Şimdi temasıyla gerçekleştirildi. Sosyal faydanın yaratılmasında teknoloji ve yeni medyanın etkisinin ele alındığı zirvede STK’lar, kamu sektörü, sanat, medya, moda-tasarım, akademi ve spor alanından katılımcılar, “2030 yılında nasıl bir dünyada yaşamak istiyorum?” sorusuna yenilikçi çözüm önerileriyle yanıtlar getirdi. Kaçıranlar, www.sgsistanbul.org/canliyayin/ adresinden izleyebilir.
Bizi Bu Havalar Nefessiz Bıraktı…
Türk Tabipleri Birliği, Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği tarafından 15 Ekim’de “Nefes Alamıyoruz: Hava Kirliliği & İklim Değişikliği & Sağlık” başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumda, hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “görünmez katil” olarak kabul edildiği ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla, Türkiye’de ise her yıl 32 bin kişinin bu nedenle öldüğü dile getirildi. Prof. Dr. Kayıhan Pala, konuşmasında, Türkiye’de AB sınır değerine göre 81 ilin 62’sinin; DSÖ sınır değerine göre ise 81 ilden 80’inin sınır değerin üzerinde olduğunu vurguladı. Sempozyum, hava kirliliğinin sağlık üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin ayrıntılı olarak ele alınması ve çözüm önerilerinin şekillendirilmesi ile tamamlandı.

Doğanın Ritmine Bir Dönebilsek
Sanatçılar, toplumun en nihayetinde algıları en açık insanları. Ya da öyle olmalı. Giderek artan sayıda, doğa ve ekoloji sorunlarıyla ilgili sergi ve çalışma da, herhalde bu eğilimin işareti olarak okunmalı. Açıldığından beri sürdürülebilir bir kültür-sanat ortamı vizyonuna katkı sunma iddiasıyla dikkatimizi çeken bağımsız sanat inisiyatifi ve mekanı olan Halka Sanat’ta 4-20 Ekim tarihleri arasında açılan “Doğa’nın Ritmine Dönüş” sergisi de bu yolda yürüyenlerden biri olarak kabul edilmeli. Ahunur Özkarahan’ın, şehir hayatının insanlar ve çevre üzerinde yarattığı olumsuz etkileri geriye çevirme, tekrar doğal olana dönme idealinden hareketle küresel ısınma, iklim değişikliği, nüfus artışı, temiz ve doğal gıdaya ulaşamama, yeterli yeşil politikaların olmayışı ve ölçüsüz tüketim alışkanlığı meseleleri üzerine, çinko ve bakır plakalar üzerine, dijital ve klasik baskı tekniklerini birleştirdiği çalışmalarının yeraldığı sergi, sanat diliyle farkındalığı geliştirmek için son derece önemli ipuçları taşıyor. Özkarahan, önümüzdeki dönemde tamamen doğal malzemelerle yeni çalışmalarla karşımızda olacağının müjdesini de veriyor.

İnşaatçılardan 2030’a Kadar %40 Azaltım Sözü
Türkiye’de ilk kez, Türkiye İMSAD organizasyonuyla gerçekleştirilen SBE Konferansları serisinin İstanbul ayağı SBE16 İSTANBUL Konferansı, Türkiye’de yapı malzemesi üreticilerinden bilim insanlarına, uygulayıcılar ve mimarlardan müteahhitlere, akademisyenlerden devlet kurumlarına ve STK’lara kadar toplum, inşaat sektörü ve çevrenin tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Türkiye İMSAD, AB ülkeleri gibi, üyeleri ile birlikte emisyon salımını 2030 yılına kadar %40 oranında azaltma sözü verirken, konferans çerçevesinde yapılan “Sürdürülebilir Yapılı Çevreye Geçiş Sürecinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı çalıştay, kamu, özel sektör, üniversite ve STK işbirliğini zorunlu kılan referans yol haritasını ortaya koydu. Çalıştayda bütünleşik tasarım, mevzuat, sürdürülebilir yapılı çevre sertifikasyonu, çevresel ayakizi, performans, finansal araçların geliştirilmesi, binalarda enerji verimliliği ve kentsel dönüşüm ile ilgili sistemsel sorunlar belirlenerek çözüm önerileri sunuldu.

14-20 Kasım’da Gündem Girişimcilik!
160’tan fazla ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası (GGH) yerel, ulusal ve küresel etkinliklerle gençleri yenilikçilik potansiyellerini keşfetmeye ve girişimciliği kariyer seçeneği olarak değerlendirmeye teşvik eden bir kampanya. GGH bu sene Türkiye’de 9. defa, 14-20 Kasım tarihleri arasında kutlanacak. GGH kapsamında sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve devlet kurumlarının yer aldığı çok sayıda paydaş hafta boyunca tüm Türkiye genelinde paneller, konferanslar, oturumlar, atölyeler, fikir yarışmaları, eğitim programları, web buluşmaları ve vaka çalışmaları gibi etkinlikler düzenlenecek.

Açık Açık Derneği, Bağışları Artıracak!
Kamuoyu ve STK’lar arasında şeffaf bir ilişki inşa etmek amacıyla kurulan Açık Açık Derneği faaliyete geçti. Bünyesinde 33 STK barındıran dernek, bağışçılarla bağışçı haklarını tanıyan dernek ve vakıfları bir araya getirecek. Hedef ise, şu anda Türkiye’de %12 olan yıllık bağış yapma oranını, 2024’e dek %30’a çıkarmak.
Açık Açık Derneği platformunun dijital sponsorluğunu üstlenen Türkiye’nin ilk dijital cüzdanı BKM Express ise “1000 Bağışa 1000 Bağış da BKM Express’ten” kampanyasıyla projeye destek verecek. Açık Açık Derneği ile AKUT, ALİKEV, AÇEV, Darüşşafaka Cemiyeti, KAÇUV, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Türkiye Alzheimer Derneği, TEMA ve UNICEF’in de aralarında bulunduğu onlarca STK’ya kaynak yaratacak bağış miktarının toplanması hedefleniyor. Tanıtım etkinliğinde konuşan Açık Açık Derneği kurucularından Renay Onur, ABD’de kişi başı ortalama bağış miktarı 1150 dolar civarındayken, Türkiye’de bu rakamın 17 lira ile sınırlı kaldığını; Türkiye’de dilencilere yaptığımız ortalama yardım miktarının ise 53 lira civarında olduğunu belirtti. Kuruculardan Doç. Dr. Itır Erhart ise, “Daha güçlü bir demokrasi için güçlü sivil toplumun şart olduğuna inanıyoruz. Sivil toplumun güçlenmesi için gereken ise şeffaf ve hesap verebilir STK’ların sayısının artmasından geçiyor” dedi. Bilgi ve bağış yapmak için: https://acikacik.org/

Kullandığı Suyun Tamamını Doğaya Kazandırdı
71 ülkede 248 toplumsal su projesi yürüten Coca-Cola, ürünlerinde ve üretim süreçlerinde kullandığı 300 milyar litre suya karşın 337 milyar litre suyu geri kazandırdı. Böylece 2020 yılına kadar kullandığı suyun %100’ünü geri kazandırma hedefine beş yıl önceden ulaştı. Şirket, Türkiye’de de 2015’te kullandığı suyun 1,5 katını doğaya kazandırarak bu başarıya önemli bir katkı sağladı. Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas, konuyla ilgili açıklamasında sürdürülebilirlik yaklaşımları çerçevesinde, bir taraftan üretim süreçlerinin tümünde suyu en verimli şekilde kullanırken, diğer taraftan toplumsal projeler ile suyu doğaya geri kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Önerilen makaleler