#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

#Ekoiq 68. sayısı çıktı. Peki içinde neler var?

20 “Muhit”inizde Çözümün Parçası Olun!
Bütün mahallelilerin yaşadıkları yerde bir şeyleri değiştirebile­cekleri fikrinden yola çıkan Muhit’in çekirdek ekibi Sera Tolgay, L. Daniel Swakman ve Gizem Çele Öcal, platformun nasıl işledi­ğini ve hedeflerini anlattı.

24 Emisyon Azaltımı, Ekonomik Canlandırıcı Bile Olabilir Ama…
Prof. Dr. Erinç Yeldan, geniş bir yazar kadrosuyla beraber ha­zırladığı TÜSİAD’ın “Ekonomi Politikaları Perspektifinden İklim Değişikliği ile Mücadele” raporunu değerlendirdi.

30 Çöp Değil Değer!
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde yürütülen “Türkiye Çöpünü Dönüş­türüyor” projesini, derneğin eş genel müdürü Gizem Altın Nance anlattı.

34 İyi Şeyler, Sigorta ve İklim Eylemi
Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan-Coqui, yeni sür­dürülebilirlik stratejilerini ve BM’nin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden beşini nasıl ve neden rehber edin­diklerini anlatıyor…

38 İklim Değişikliği Gıdaları da Zehirliyor
BM Çevre Programı (UNEP) tarafından yayımlanan “Frontiers 2016” raporuna göre iklim değişikliğinin etkileri hava sıcaklıkla­rındaki artışa ve azalmaya indirgenemeyecek kadar büyük.

47 DOSYA: Zaman Değişiyor, Yüzmeye Başlasak İyi Olur!
Geçen yıl önce Brexit, sonra da Donald Trump’ın ABD başkanı olması tüm dünyada şaşkınlık yarattı. “Aşırı sağ” eğilimlerin gi­derek güçlendiği Avrupa’nın lokomotif ülkelerinde de bu yıl se­çimler var. Bir yanda da Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Paris Anlaşması gibi çoktaraflı uzlaşmalar… Peki küreselleşme karşıtı, milliyetçi söylemlerin küresel işbirliğine nasıl etkisi olacak? Mil­liyetçilik ve iklim eylemi arasında nasıl bir ilişki var? ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadelede “liderlik”ten çekilme durumu dünyayı nasıl etkileyecek? Bu soruları yanıtlayabilmek için bu­güne nasıl geldiğimizi anlamanın ve oturup ciddiyetle yeni bir düzen üzerine düşünmemizin vaktidir. Zaman aleyhimize, tekno­loji lehimize işlerken, gezegenimizin kaderi sadece hükümetlere bırakılamayacak kadar ciddiyet arz ediyor.

76 AB İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin Çevre ve İklim Karnesi
Kasım ayında Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan 2016 İlerleme Raporu, Türkiye’nin çevre başlığı altında “hazırlık evre­sinde” olduğunu belirtiyor.

80 Biz de “Kışları Koruyalım”
Aralarında Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın da bulunduğu altı ülkede başlatılan “Kışları Koruyalım” kampanyası kışların kısalması ve iklim değişikliği konusunda bilinç oluşturmayı amaçlıyor.

84 Ekmek Elden Su Gölden Gelmeyecek
Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen AMWAJ Forum, Basra Körfezi’ndeki ülkelerin ekonomilerini çeşitlendirmek, su kaynaklarını daha verimli kullanmak adına sosyal girişim­cileri, STK’ları, gazetecileri, kamu ve özel sektör temsilcileri­ni bir araya getirdi.

92 Sürdürülebilirlik Raporlaması Eforları “Sürdürülebilir mi”?
Sürdürülebilirlik raporlama çalışması hangi açılardan fayda­lı? Sustineo Sürdürülebilirlik İş Platformu Kurucu Ortağı Gülin Yücel bu soruya yanıt arıyor…

96 Türk İş Dünyası İklim Değişikliğine Nasıl Yanıt Veriyor?
Almanya Büyükelçiliği’nin finansal desteğiyle REC Türkiye tarafından yürütülen “Türk İş Dünyasının İklim Değişikliğine Yanıtı” projesinin temel çıktısı olan anket sonuçlarını, REC Türkiye Direktörü R. Ünal Sayman ve REC Türkiye uzmanla­rı Dursun Baş ve Gözde Odabaş değerlendirdi.

102 Raporlamada Yeni Dönem: Entegre Rapor!
Sercom Danışmanlık kurucusu Elif Özkul Gökmen, IIRC ve Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA) konferanslarının öne çıkan mesajlarını EKOIQ okurları için kaleme aldı.
104 Su Kaşifi Programında 3. Dönem!
Türkiye’deki yürütücülüğünü Mikado Sürdürülebilir Kalkın­ma Danışmanlığı’nın üstlendiği Su Kaşifi programının üçün­cü dönemi başladı.

112 Yeşil Ekonomi için “Geri Kazanalım”
Malzeme, enerji geri kazanımı, sürdürülebilir kalkınma alan­larında dünyanın en geniş katılımlı fuarlardan Ecomondo, 20. kez İtalya’nın Rimini kentinde düzenlendi.

HER SAYIDA

4 Haberler Kuzey Kutbu’nu Koruyacak Tarihi Karar, Yeşil Büyümeye 250 Milyon Euroluk Finansman, Su Kıtlığı Alarm Veriyor, Turmepa Gönüllü Evi Açıldı…

36 Son Buzul Erimeden Prof. M. Levent Kurnaz: Küresel Yakıt Olarak Kömür, Petrol ve Doğalgaz

40 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Kentlerde Kapsayıcı, Güvenli ve Sürdürülebilir Kalkınma

44 Ekomobil Ersoy Yaşar: Otomotivde Örneklem Değişiyor

70 ÇEDBİK’ten Selçuk Özdil: Neye Rağmen Kalkınmak?

74 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: İş Dünyası İklim Değişikliğiyle Mücadele için Bir Arada!

82 Afetlerle Kalkınma Dr. Murad Tiryakioğlu: Kalkınmanın Sürdürülebilirliği ve Diğer Önemli Bazı Şeyler…

95 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Gübreye Dönüşen Gıda Atıkları, Güneş Enerjisiyle Çalışan Otomobil, Süt Sektörüne Döngüsel Yaklaşım…

100 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden Turizmciler “Sürdürülebilir Gelecek” İçin Buluştu.
Gıdanın Geleceği Bu Platformda!

106 Change.org’dan Fıstık mı? Çimento mu?

110 Veri-Analiz Gökçe Vahapoğlu Şahin: Küresel Enerji Sektöründen İyi Haberler, Etki Yatırımı Geridönüşleri ve Beklentileri Artışta, Yoksulları Doğal Afetlerin Etiklerinden Korumak Mümkün, Her Eğilimde bir Hayır Vardır

114 Gözümüzden Kaçmayanlar Gözde İvgin: %100 Ekolojik Pazarlar internet sitesi açıldı; Arjantin’de hayvanat bahçesi kararı; hava kirliliği yüzünden her yıl 600 bin çocuk hayatını kaybediyor…

116 Kitap Küresel Yönetişim; Homo Deus / Yarının Kısa Bir Tarihi; Kurumsal Davranış ve Sürdürülebilirlik: İyi Olarak, İyi Yapmak (Corporate Behavior and Sustainability: Doing Well by Being Good)

EkoIQ Editör