#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

EKOIQ, Eylül-Ekim 2020 Sayısı Çıktı

açık radyo açık kalmalı

EKOIQ’nun yeni sayısı dünyanın “normal” ayarlarıyla oynayan COVID-19 pandemisi sonrasında ulaşımın sürdürülebilirliği üzerine yoğunlaşıyor. Sürdürülebilir ulaşım anlayışının nasıl gelişeceğini, uygulama alanlarını, örnek uygulamalar üzerinden değişimleri ve yeni kavramları tartıştık.

Dünyadaki toplam karbon emisyonunun çeyreğinden sorumlu olan ulaşımın, sürdürülebilir bir ulaşıma evirilebilmesi ve küresel ısınmaya katkı sağlamaksızın ulaşım araçlarının dönüştürülmesi nasıl olmalıdır sorusunu ülkemizden ve dünyadan uzmanlara danıştık.

Özellikle son dönemlerde kullanımı artmış e-scooterlar üzerine dünyada neler tartışılıyor onu gözden geçirdik. COVID-19’un en çok etkilediği alanlar olan karayolu ve havayolu için yeni kurtarma paketlerini irdeledik.  İstanbul Bilgi Üniversitesi, Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Uyduranoğlu ile karbon ayakizi ve ulaşım hakkında akademide neler olduğunu konuştuk. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Sürdürülebilir Ulaşım Ağları & Lojistik Bölümü Müdürü Francesco Dionori’den denizyolu ve karayolu hakkında görüşlerini aldık ve yük taşımacılığı konusunda geleceğin çözümlerini sorduk. Uluslararası Temiz Ulaştırma Konseyi (ICCT) Direktörü Dr. Peter Mock, Türkiye’de araç emisyonlarına vergi uygulama çerçevesi hakkındaki sorularımıza yanıt verirken KPMG Sürdürülebilirlik Direktörü Richard Betts görüşlerini EKOIQ için kaleme aldı. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’den Dr. Çiğdem Çörek Öztaş ve Tuğçe Üzümoğlu elektro hareketlilik ekosistemi hakkında yazdı. SHURA’dan Dr. Değer Saygın elektrikli araç dönüşümü üzerine yazısını bulabileceğiniz sayımızda bir ICLEI (Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler Ağı) kurumu olan EcoMobility’den Tu My Tran kentlerde sürdürülebilir ulaşım çözümleri ve iyi uygulama örnekleri sorularımızı yanıtladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Arzu Erturan alternatif kent ulaşımı çözümlerini değerlendirdi. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği’nden (IRU) Matthias Maedge, dijital çözümleri dile getirdi.

Bunun dışında Kate Raworth’un Donut Ekonomi Modeli ve tarihten bir sürdürülebilirlik dersi olan Ford’un başarısız girişimi Fordlândia’yı inceledik. IVY League üniversitelerinden fosil yakıt yatırımlarını değerlendiren Emre Uzundağ’ın, Giresun sel felaketinde aklımızda olanları ele alan Cemil Aksu’nun “Dereler ve İnsanlar” yazılarına ulaşabilirsiniz.

Her sayımızda farklı konularda yazan alanında uzman yazarlarımız Prof. M. Levent Kurnaz, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, Arzu Deniz Aksoy, Gülin Yücel, Doç. Dr. Ahu Ergen, Sibel Bülay, Gözde İvgin’in yazılarına ulaşabilirsiniz. Bu sayımızda ayrıca SKD Türkiye’den Konca Çalkıvik, Anadolu Efes’ten Selda Susal’ın ve Allianz Türkiye’den Berna Özdemir’in yazı ve röportajlarına yer verdik.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı