#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

#Ekoiq Kitap Önerileri

Zehirsiz Ev
Yazar: Mercan Yurdakuler Uluengin
Yayınevi: Modus Kitap, Şubat 2016

Zehirsiz Ev, Mercan Yurdakuler Uluengin’in çabasıyla blog bir olarak başlamış, zamanla takipçilerin katılımıyla zenginleşip büyüyen bir oluşuma dönüşmüştü. Bu olu­şumda vazgeçebilecek hazır ürünleri, ihtiyaç olmayan kimyasalları insanların hayatlarından çıkartarak doğal ve sağlıklı bir hayata kavuşmalarının küçük ama önemli ipuçları paylaşılıyor. Uluengin, yerli ve yabancı pek çok kitabı ve internet sitesini ta­rayarak ulaştığı verileri de bu ağa katarak, bilgiyi payla­şarak, etkileşime sokarak, bu yolda beraberce nasıl ilerle­yebileceğimizi gösteriyor. Ve nihayet burada elde edilen kıymetli birikim, bir kitaba aktarıldı. Çamaşırdan bebek bakımına, kişisel bakımdan gıdaya uzanan zengin konu dağarcığıyla kitap, her an elinizin altında bulunacak bir kılavuz sunuyor. Bu kıla­vuzda bulaşık makinası için koku giderici, kediler için pire solüsyonu, ağız çalkala­ma suyu, güneş kremi gibi onlarca tarif yer alıyor.

Çevre Tarihine Giriş
Yazar: J. Donald Hughes
Çevirmen: M. Fatih Çalışır
Yayınevi: İpek Üniversitesi Yayınları, Şubat 2016

Çevre tarihine meraklı öğrenciler ve araştırmacılar için rehber niteliğindeki bu kitap alanın öncü ve üretken isimlerinden J. Donald Hughes tarafından 2006’da hazırlanmıştı. Fatih Çalışır tarafından Türk­çeye kazandırılan eser, sağladığı kapsamlı bakış açısı ve konuları ele alış şekliyle tam bir başucu kitabı niteliğinde. Kitapta “çevre tarihi” 10 bölümde an­latılıyor. Başlıklar çevre tarihinin tanımından başla­yarak insanlığın geçmişten bugüne dünyanın farklı noktalarındaki ekosistemlerle ilişkilerinin gelişimine odaklanıyor. Daha modern dönemleri inceleyen bö­lümler nüfus artışı ve teknolojinin fiziksel sonuçla­rını ve oluşan sorunlara insanların verdiği tepkileri araştırıyor. Bu çerçevede insanlık olarak teknoloji ve çevre arasında sürdürülebilir bir denge kurmak, ah­laki bir zorunluluk olarak tanımlanıyor.

Buzdağları: Bilimsel Açıklamaları ve Küresel Değişimle İlişkileri Icebergs: Their Science and Links to Global Change
Yazar: Grant R. Bigg
Yayınevi: Cambridge University Press, Şubat 2016

İklim değişikliği deyince en somut örnek olarak gözümüzün önüne eriyen buzullar gelir. Peki bu ilişkinin bilimsel açıklaması nedir? Buzdağlarının dünya sistemiyle iliş­kilerine dair kapsayıcı ve multidisipliner bir yaklaşımla hazırlanan bu kitap, ayrıca bu kütlelerin okyanus ve iklimle biyolojik ilişkisini, dünyanın tarihine dair yapılan araştırmalarda ne tür kaynak­lar sunduğunu aktarıyor. Da­hası neden oldukları riskler ve fırsatlarla buzdağlarının sosyal ve kültürel etkileri de değer­lendiriliyor. Son bölümünde söz konusu fırsat ve risklerin gelecekte nasıl şekilleneceği­ni araştıran kitap, arka plan bilgisi gerektirmediği için de ayrıntılı illüstrasyonları ve ha­ritaları sayesinde rahatça oku­nabiliyor.

EkoIQ Editör