#ekoIQ Kültür EKOIQ Kitap Önerileri #Eylül
Kültür

EKOIQ Kitap Önerileri #Eylül

Bizim Dünyamız
Bir Zen Rahibinin Barış ve Ekoloji Hakkındaki Düşünceleri
Yazar: Thich Nhat Hanh
Çeviren: Demet Tığın Hakman
Yayınevi: Sinek Sekiz, Temmuz 2015

1962 yılında Martin Luther King tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen, halen Fransa’nın güneyinde kurduğu Plum Village Manastırı’nda yaşayan Zen rahibi, öğretmen, şair ve insan hakları aktivisti Thich Nhat Hanh insanlara “farkındalıkla yaşama sanatı” konusunda rehberlik ediyor. Yazar, “Gezege­nimizi korumak ve ona iyi bakmak için her birimizin yapabileceği bir şey var. Çocuklarımızın ve torunları­mızın geleceğini mümkün kılacak bir yaşam sürmeli­yiz. Yaşamımız, verdiğimiz söz, aktarmak istediği­miz mesaj olmalı” sözleriyle bizi yaşayan her şeyle daha şefkatli ve dürüst ilişkiler kurabileceğimiz bir yolculuğa davet ediyor…

Üzümler ve İnsanlar
Toprak Ana, Bağban Baba
Yazar: Elvan Uysal Bottoni
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları, Ağustos 2015

YKY tarafından yayınlanan bu kitap “Üzümün şaraplaşma macerası, insanın doğasına karşı verdiği mücadelenin ve medeniyetin, insanın dünyada varoluşunun bir metaforu gibi. En az insan kadar yaşa­ma hırsıyla dolu üzüm. Her türlü şarta uyum sağlayıp kaya, kum, verimli, verimsiz toprak demeden mücadele ediyor var olabilmek için. İş ki bir sorunu olsun, taşı çatlatıp hayatta kalıyor. Bizler gibi” diyor Elvan Uysal Bottoni son kitabında. İtalya’nın güneyinden kuzeyine gittiği yerlerden insanların, toprağın, bağın, üzümün ve şarabın hikâyesini anlatıyor; geleneksel yöntemlerle, modern teknolojiyle çalışan, çevre dostu bağcılık yapan insanların deneyimlerini bir araya getiriyor. Kitapta, ya­zarın çektiği fotoğrafları ve “ne yenir, ne içilir” tavsiyele­rini de bulacaksınız.

Conservation for Cities: How to Plan & Build Natural Infrastructure
Yazar: Robert I. McDonald
Yayınevi: Island Press, Ağustos 2015

Kentler ve doğa hakkında farklı düşünme­miz gereken zamanlardayız. Her geçen gün kalabalıklaşan kentlerimizi doğanın sundu­ğu nimetlerle nasıl ilişkilendirebileceğimizi anlamak giderek daha önemli hale geliyor. Buna bir de iklim değişikliğinin getirdiği sorunları eklersek… Robert McDonald ye­nilikçi altyapı projeleriyle bu bağı kurma­nın yollarını arıyor. Kent planlamacıları, kentin karşı karşıya olduğu sorunları çözebilmek için “yeşil” ve “gri” altyapıyı en iyi şekilde nasıl bir araya getirebilir? Böylesi projele­ri uygulayabilmek için nasıl düzenlemeler ve politikalara ihtiyaç var? Bu sorulardan yola çıkan McDonalds, çevrebilimciler, kent planlamacılarve mimarlar için yeşil ve gri altyapının en uygun maliyetlerle, en faydalı şekilde nasıl bir araya getirilebilece­ğine dair ipuçları sunuyor.

About Post Author