Yeşil Paradoks – Küresel Isınmaya Arz Yanlı Yaklaşım
Yazar: Hans-Werner Sinn
Çeviren: Mehmet Evren Dinçer
Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları, Ekim 2016
İklim değişiyor, dünya ısınıyor, artan enerji ihtiyacı daha fazla karbon salımına neden oluyor. Bu gidişatı yavaşlatmak için dizel motor kullanımını, binaların yalıtımının güçlendirilmesini, güneş ve rüzgar gibi yeşil enerjilerden daha çok faydalanılmasını teşvik eden politikalar üretiliyor. Münih Üniversitesi’nde ekonomi ve kamusal finans profesörü, CESIfo Group’un başkanı Hans-Werner Sinn’e göre ise, küresel ısınmayı azaltmaya yönelik mevcut politikalar etkisiz. Biyoyakıt kullanımının teşvik edilmesi gibi bazı politikalarsa düpedüz zararlı. Yeşil Paradoks işte bu noktada ortaya çıkıyor: Sinn’e göre fosil kaynaklı enerji tüketiminin azaltılacağı beklentisi, aslında iklim değişikliğini hızlandırıyor. Sinn, bu paradoksa kışkırtıcı bir çözüm öneriyor.
Ekoköy İthaca
Yazar: Liz Walker
Çeviren: Orhan Tuncay
Yayınevi: Yeni İnsan Yayınevi, Ağustos 2016
Yazar Liz Walker, “yeşil yaşam” sürdüren birinin etkisinin dalgalar halinde yayılarak pek çok başka yaşamı etkileyeceğini düşünüyor. Tuttuğu günlükten çıkardığı notlar böylece gezegenin herhangi başka bir yerinde benzer düşleri paylaşanlara umut veriyor. Ekoköy kurmanın tek bir yolu ya da tek bir şekli yok. Her topluluğun, her kültürün ve farklı coğrafyaların birbirine hiç de benzemeyen yolları, yöntemleri olabilir. Yeni İnsan Yayınevi, Ekoköyler: Yeni Rotamız kitabıyla genel anlamda ekoköylerin değerleri neler olabilir tartışmasını başlatmıştı. Şimdi Ekoköy İthaca ile öznel bir deneyimi kitaplaştırdı. Yayınevi, farklı coğrafyalardan farklı deneyimlerle bu yolculuğu sürdürecek…
İnsanın Ellerindeki Dünya: Gezegenimizin Geleceğini Şekillendirmek
(Earth in Human Hands: Shaping Our Planet’s Future)
Yazar: David Grinspoon
Yayınevi: Grand Central Publishing, Aralık 2016
Dünya tarihinde ilk kez, gezegenimiz tek bir türün güdümündeki, hızı giderek artan değişikliklerin kavşağında yer alıyor. İklim değişikliği de yaptığımız bu değişikliklerin en görünen sonucu. Mevcut davranışlarımız yalnızca kendi geleceğimizi değil, sayısız canlıyı da tehdit ediyor… Dünyanın tarihini diğer gezegenlerle karşılaştıran astrobiyolog David Grinspoon, gelecek yüzyıldaki zorlukları azımsamadan içinde bulunduğumuz anın sadece tehlike arz etmediğini aynı zamanda büyük bir potansiyel taşıdığını öne sürüyor, özellikle de 10 bin yıllık bir perspektiften bakılınca. Türümüz daha önce de yok olma tehlikesinin üstesinden geldi, bunu da özünde var olan beceriler ve uyum sağlama yeteneğiyle başardı. Bunu tekrar yapabileceğimize inanmamak için de bir sebep yok. İnsanlar, gezegenimizin başına gelen en iyi mi, yoksa en kötü şey mi? Bugün çok önemli bir yol ayrımındayız ve buna vereceğimiz yanıt, yaptığımız tercihlere bağlı olacak.