Lugatlarımızda olmayan duyguların, dertlerin içine düştük… Ocak-Şubat sayımızı tamamlamak için harıl harıl çalışırken geldi felaket. Sonrasında aklımız durdu. Herkes aynı şeyi söylüyordu: “Aklım yerinde değil”. Şimdi, bir yandan yaraları sararken uygarlığın temel meseleleri üzerine tekrar ve tekrar düşünmemiz gerekiyor. ekoIQ, süregelecek yayın hayatında, düşünsel tartışmalara ve bilgi birikimine katkı sağlamak için elinden geleni yapacak.
Lugatlarımızda olmayan duyguların, dertlerin içine düştük… Ocak-Şubat sayımızı tamamlamak için harıl harıl çalışırken geldi felaket. Sonrasında aklımız durdu. Herkes aynı şeyi söylüyordu: “Aklım yerinde değil”.
Şunu kabul edelim ki dünyada yerinin altı en çürük iki ülkeden biriyiz. Ne yazık ki bizim altımız gibi üstümüz de çürük. Akla, bilime, norma dayalı, hukuka ve dolayısıyla yaptırımlara dayalı bir anlayıştan neredeyse tamamen kopmuş durumdayız. Bir yandan yaraları sararken uygarlığın temel meseleleri üzerine tekrar ve tekrar düşünmemiz gerekiyor. Zor ama imkansız değil. ekoIQ, süregelecek yayın hayatında, düşünsel tartışmalara ve bilgi birikimine katkı sağlamak için elinden geleni yapacak. Sürdürülebilirlik, bundan başka zaten nedir ki…
Dergimizin 104. sayısını “Aklımızı toplayıp, yaralarımızı sarma” çabasıyla ortaya koyduk. Yürüyüp yola devam etmekten başka çaremiz olmadığını söyleyen ekoIQ Yayın Yönetmeni Barış Doğru, geride kalanların dertlerini, tasalarını dayanışma içinde azaltmaya çalışmanın önemini anlattı sayfasında.
Dosya konumuzu, “İklim, Gençlik ve Gelecek” başlığı etrafında oluşturduk. Nazım Hikmet’in “Dünya Adaletsiz Çocuk” şiirinin “dilerim ihtiyacı olan birine gidiyordur bizden çaldıkları umut” dizesini anımsadık ve gençliğin geleceğe umutla bakmasını sağlayacak adımlar üzerine konuştuk. Gökçe Şencan, Barış Gençer Baykan, Burcu Meltem Arık, Mine Yıldırım ve Gizem Kıygı görüşlerini bizlerle paylaştılar. Avjin Aktop, Zeynep Köse ve Umut Dilsiz ise gençliğin sesi oldular.
Önceki sayılarımızdaki gibi alanlarında uzman isimler; Prof. M. Levent Kurnaz, Arzu Deniz Aksoy, Zeynep Özler, Elif Gökçe Şahin, Doç. Dr. Ahu Ergen, Gülin Yücel, Sibel Bülay, Arif Ergin, Emine Erdem, Aynur Kolbay Hülya sürdürülebilirlik gündemine dair bilgi ve birikimlerini paylaştılar.
Dr. Uygar Özesmi ve Ece Satıcı ile “Çıkış Yolu Türetim Ekonomisi” kitabının ele aldığı yeni kavramları konuştuk. Filiz Demiröz, finans profesyonellerinin sürdürülebilirlik konusunda eğitilmeleri üzerine yapılanları aktardı. Global Compact sayfasında, CEO’ların sürdürülebilirlik gündemine göz attık. Enise Burcu Derinboğaz, Doğa Esaslı Çözümler adlı pratik çözümler dizisini daha yakından tanımamızı sağladı. Gözümüzden Kaçmayanlar’da Gözde İvgin doğaya dair kısa notlar düşmeyi sürdürdü.
ekoIQ’nun 104. sayısına buradan ulaşabilirsiniz.