Kent

ekoIQ’nun 105. Sayısı Yayında!

ekoiq

Geçtiğimiz yüzyılda gerçekleşen Kocaeli/Gölcük ve hemen ardından gelen Düzce depremlerinin ertesinde, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sözü o kadar çok edilmişti ki… Aradan 24 yıl geçti, ne yazık ki Türkiye’nin ne yeraltı ne yerüstü değişti.

1999 yılında, yani geçtiğimiz yüzyılda gerçekleşen Kocaeli/Gölcük ve hemen ardından gelen Düzce depremlerinin ertesinde, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sözü o kadar çok edilmişti ki… Aradan 24 yıl geçti. Ne yazık ki Türkiye’nin ne yeraltı ne yerüstü değişti. Halen bir deprem ülkesiyiz; burası normal ama 1999 depremlerinden hiçbir ders almamış gibi, fay hatlarının üzerine on binlerce yıkılmaya hazır bina diktiğimizi, 6 Şubat’taki depremler bize bir çırpıda ve çok acı bir biçimde gösteriverdi.

Kentlerimizi dönüştüremediğimiz gibi, çürük başka devasa kentler inşa ettik. Bunun da ötesinde afetler sonrası iyi-kötü bir yardım kapasitesine sahip sivil toplumu ve kamu kurumlarımızı depremden önce yıktığımızı görüverdik.

Dergimizin 105. sayısında ekoIQ Yayın Yönetmeni Barış Doğru, dünyanın ilk yazılı barış anlaşması olan Kadeş’in yaratıldığı Asi Nehri’nin kıyılarından sadece birkaç yüz kilometre uzakta olduğumuzu hatırlatarak “Biz, hepimiz, öteki olmadan; topluca yeni ve eskisinden de iyi bir hayatı hep birlikte kuramaz mıyız gerçekten?” sorusunu sordu

“Felaketten Ne Öğrenebiliriz?” diyerek dosya konumuzu, “Deprem ve Ötesi” başlığı etrafında oluşturduk. Prof. Dr. Osman Balaban, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Barış Çallı, Avukat Özlem Altıparmak, Ertan Karabıyık, Celal Karadoğan ve Onur Akgül ile felaketin yaralarını sarmanın, yeni felaketlerden kaçınmanın, dirençli ve sürdürülebilir bir yeni hayat kurmanın yolları üzerine düşündük.

Önceki sayılarımızda olduğu gibi alanlarında uzman isimler; Prof. M. Levent Kurnaz, Arzu Deniz Aksoy, Arif Ergin, Zeynep Özler, Aynur Kolbay Hülya, Prof. Dr. Ahu Ergen, Sibel Bülay, Elif Gökçe Şahin, Emine Erdem ve Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz değerli görüşlerini bizlerle paylaştılar.

Global Compact Türkiye, doğal afetler, savaşlar, iklim değişikliği ve sağlık krizleri başta olmak üzere tüm krizlerin kadınları daha olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Gözümüzden Kaçmayanlar’da Gözde İvgin, doğanın sesine kulak veren kısa haberleri bizim için derledi.

ekoIQ’nun 105. sayısına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author