#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

ekoIQ’nun 108. Sayısı Yayında!

İnsanlar boğazlaşır ve tüm bunlar da hiçbir mutluluk, refah ve huzur yaratmazken, insan uygarlığı, iklim krizinden çevresel bozulmaya, eşitsizlik ve yoksulluktan küresel sağlık sorunlarına uzanan tehlikelerin içine çoktan yuvarlanmış durumda.

Dünyanın muhtelif yerlerinde bazen çatışmalar, bazen basbayağı savaşlar insanlığı adım adım yiyor. Savaşta sadece askerlerin öldüğünü sanan kimse sanırız ki yoktur. Savaşta önce gerçekler, sonra da kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere siviller ölür, yaralanır, eziyet çeker.

İnsanlar boğazlaşır ve tüm bunlar da hiçbir mutluluk, refah ve huzur yaratmazken, insan uygarlığı, iklim krizinden çevresel bozulmaya, eşitsizlik ve yoksulluktan küresel sağlık sorunlarına uzanan tehlikelerin içine çoktan yuvarlanmış durumda. “Canavarlarla Savaşanlar Kendilerine Dikkat Etmeli!” başlıklı yazısında, İsrail-Filistin arasında süregelen savaşa değinen ekoIQ Yayın Yönetmeni Dr. Barış Doğru, tüm küresel sorunlarımıza çare olması için hazırlanan Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na yaklaşamadığımızın altını çizdi.

Avrupa Birliği, 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koyduğu ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı açıkladığı 11 Aralık 2019 tarihinden bu yana konu Türkiye’nin de gündeminde… “AB Yeşil Mutabakatı Ne Getirecek?” sorusunu sorduğumuz yeni sayımızda uzmanların görüşlerini değerlendirdik. Aslı Atakan, bu yolculuğun köşetaşlarını anlatırken Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı, Prof. Dr. Etem Karakaya, Doç. Dr. Nazlı Karamollaoğlu ve Bengisu Özenç fikirlerini bizlerle paylaştılar. Dosya konumuz kapsamında ayrıca, AB Yeşil Mutabakatı’na lojistik sektöründen gelen yanıtlara da kulak verdik.

Günümüzde herkese yetecek kadar gıda üretimi yapılmasına karşın dünyada halen yaklaşık 800 milyon insanın açlıkla yüz yüze geldiğini hatırlattığımız söyleşimizde, Avukat İlkan Türküresin ve Dr. Rabia İlay Akbulut Peerzada ile “Gıda Hakkı”nı ve çalışmalarını konuştuk.

Her sayımızda olduğu gibi Aynur Kolbay Hülya, Prof. M. Levent Kurnaz, Gülin Yücel, Prof. Dr. Ahu Ergen, Arif Ergin, Elif Gökçe Şahin, Arzu Deniz Aksoy, Sibel Bülay köşelerinde gündeme dair görüşlerini kaleme aldılar. KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın şirketlerimiz için bir fırsat olduğunu anlattı.

 İyi Bak sayfasında “Masayı Dağıtma Vakti”nin geldiğini belirten Derin Altan, özellikle “sürdürülebilirlik” alanında eğri oturup doğru konuşmamız gerektiğini dile getirdi.

Global Compact Türkiye, 2015’ten 2030’a giden yolun yarısına geldiğimiz bu yıl, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma yolunda olmamız gereken yerde bulunmadığımızı hatırlatarak konuya nasıl bakmamız gerektiğine dair bir bakış açısı sundu.

Gözde İvgin, gözümüzden kaçmaması gereken haberleri derlemişken kitap bölümümüzde ise yeni önerilerimiz sizleri bekliyor…

ekoIQ’nun 108. sayısına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör