#ekoIQ İklim EKOIQ’nun 79. Sayısı Yayında! İçinde Neler mi Var?
İklim

EKOIQ’nun 79. Sayısı Yayında! İçinde Neler mi Var?

16 1,5 Derece İçin: Hızlı, Geniş Kapsamlı ve Benzeri Görülmemiş Değişiklikler!
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) “1,50C Küresel Isınma Özel Raporu Politikacılar Özeti” hükümetler tarafından onaylandı.

24 “Bir Sanatçının Çevresine Duyarlı Olmaması Kabul Edilemez”
Sanatçı Zeliha Sunal, kurduğu “Atıksız Yaşam” atölyesinde geridönüşüm malzemelerinden neler yapılabileceğini anlatarak çalışmalar yapıyor.

34 İklim Koruma ve Sosyal Katılım Odaklı Sürdürülebilirlik
Allianz Grubu, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi 2018’de, 2017’de olduğu gibi, tüm sigorta şirketleri arasında birinci oldu.

36 Kapsayıcı, Sürdürülebilir Çözümlerle Engeller Kalkıyor!
Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Düşler Akademisi Kaş’ta, 12 hafta boyunca 12 ayrı sosyal sorunu ele aldı. Sosyal değişimi ve sosyal etkiyi en yüksek noktaya çıkarmayı hedefleyen bu temaları, derneğin kurucusu Ercan Tutal ile konuştuk.

43 Yoksulluğu Sona Erdirmek için Eşit, Adil, İnsana Yakışır İşler
BM’nin 8. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan “İnsana Yakışır İş ve Sürdürülebilir Büyüme” 2030’a kadar kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin desteklenmesini amaçlıyor.

44 “Gelecek için İyimseriz Çünkü İnovasyonlarımız Var”
BASF, bu yıl “İyimserlik” başlığı altında bir kampanyaya start verdi. Bu iyimserliğin kaynaklarını, BASF Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Direktörü Arzu Deniz Aksoy’dan dinledik.

47 DOSYA: Yarın Ne Yiyeceğiz?
Dünyada her dokuz kişiden biri açlık çekiyor. Bu yeterince çarpıcı bir oranken, yeterli gıdaya ulaşabilsek bile içerisinde sağlığımızı ciddi anlamda tehdit eden kimyasalların bulunduğu ürünler, yine çarpıcı soruları akıllara getiriyor: Ne yiyoruz? Yarın ne yiyeceğiz? Yıllardır kendisini tarım ülkesi olarak niteleyen Türkiye’de her geçen gün yeni bir gıda ürününü daha ithal edeceğimizi öğreniyoruz. Kısa bir süre önce yaşadığımız şarbon vakasında gördüğümüz üzere, denetim konusunda da gereken noktada değiliz. Bütün bu tablo, iklim değişikliğinin etkisiyle daha da karamsar hale geliyor haliyle. Ve neticede, bu karamsar tabloyu ortadan kaldırmak için birlikte hareket etmekten başka bir çaremiz yok gibi…

82 Palm Yağı İçin Geleceği Yok Etmeyin!
Greenpeace’in son raporu “Yağmur Ormanları için Geri Sayım”, markaların gıda üretiminde kullandıkları palm yağı için üç yıldan kısa bir sürede neredeyse İstanbul büyüklüğünde bir yağmur ormanı alanının yok edildiğini ortaya çıkardı.

88 Farkında mısınız? “Herkes Fark Yaratabilir”
38 yıldır, acil toplumsal sorunlara etkin ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri küresel bir ağda bir araya getiren Ashoka’nın, 2019 Türkiye fellow adayları için başvuru süreci başladı. Adaylık kriterlerini Sosyal Girişimcilik Programları Koordinatörü Merve Nur Okutan anlattı.

90 Araştıran, Eleştiren, Bağ Kuran Öğrencileriyle Sürdürülebilir Kampüsler!
ENKA Grup, 2017’de ENKA Okulları’nda Sürdürülebilir Kampüs Programı’nı başlattı. İstanbul ENKA Ortaokul Müdürü Dr. Özlem Mecit ve İstanbul ENKA Lise Müdürü Dr. Selcen Özkaya Seçil ile programın hedeflerini konuştuk.

100 Geridönüşümde Örnek Bir Kuruluş: Retuna
İsveç’in Eskilstuna kentinde 2015 yılında açılan Retuna, halkı geridönüşüm, kaynak kullanımı, sorumlu ve sürdürülebilir bir yaşam konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

110 Değişim Yaratmak İsteyen Herkesin Festivali!
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 22-25 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi ve Salt Beyoğlu’nda izleyicileriyle buluşacak.

112 Çevreci Ekonomiye Yatırım
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın projesi olan Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF), sekiz yıldır Türkiye’de faaliyette. Proje Müdürü Koray Goytan, 2017’de başlatılan üçüncü fazdaki yenilikleri anlattı.

HER SAYIDA

4 Haberler Marmara Denizi’nin Geleceği, Yenilenebilir Enerji İçin Sistem Odaklı Strateji, İstanbul’un Ağaç ve Çalıları Kaşiflerini Bekliyor!

28 ÇEDBİK’ten Selçuk Özdil: İklim Değişikliğinin Etkileri Kapımızdan Geçti

32 Kıyıdan Köşeden Özgür Öztürk: Günümüzün Gerçeği: “Sosyal Onay”

86 Son Buzul Erimeden Prof. M. Levent Kurnaz: İklim Değişikliği ve Gıda Güvenliği

96 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: Sürdürülebilir Tarıma Geçiş Mümkün

98 Sürdürülebilir Kalkınma Gülin Yücel: “Büyümenin Sınırları”nın Sigorta Sektörü Üzerindeki Etkileri

104 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Çağdaş Dünyadan Uzaklaşan Türkiye Kent Politikası

106 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden: 2018 Sürdürülebilir İş Ödülleri Sahiplerini Buldu, 4. Sürdürülebilir Gıda Konferansı Sektörü Bir Araya Getirdi

108 Sürdürülebilir Tüketim Ahu Ergen: Tüketime Giden Yolda Değerlerimiz Ne Kadar Etkili?

118 Gözümüzden Kaçmayanlar Gözde İvgin: Kuruyan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti; “mobil zombiler” için özel yol; Los Angeles’ta kürk yasağı; denetlenemeyen palm yağı üretimi…

120 Kitap Bitkilerin Bildikleri, Türkiye Kapsayıcı Kalkınmanın Neresinde?, Sustainability and the Humanities (Sürdürülebilirlik ve Beşeri Bilimler)

About Post Author