#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
#ekoIQ

#ekoIQ’nun Eylül-Ekim 2022 Sayısı Yayında!

#ekoIQ 102. sayısında, güvenli bir gelecek için güçlü iklim hedefini bir kez daha vurguluyor. Öte yandan iklim hedefleri için Türkiye’nin yeni ve güçlü bir NDC açıklaması gerekiyor. Bu da “2030 yılına dek en az %35 mutlak emisyon azaltımı” anlamını taşıyor!    

#ekoIQ bundan 12 yıl önce yayımlanmaya başladı. 2009 yılının Kasım ayında, Kopenhag’da düzenlenen BM İklim Zirvesi COP15’in hemen ardından çıkan ilk sayısında #ekoIQ, iklim müzakereleriyle ilgili durumu “yarısı boş, yarısı dolu bardak” olarak imgelemişti. #ekoIQ’nun 102. sayısında ise Yayın Yönetmeni Barış Doğru, o günlerden yola çıkarak kaleme aldığı “Bir Türlü Dolamayan Bardak ve İklim Müzakereleri” başlıklı yazısında, köprülerin altından çok sular akmasına karşın bardağın dolduğunu söylemenin hâlâ mümkün olmadığını dile getirdi.

Yeni sayımızda dosya konumuzu, “2030’a kadar en az %35 mutlak emisyon azaltımı!” olarak belirledik. Bengisu Özenç, Duygu Kutluay, Özlem Katısöz, Tanyeli Sabuncu, Prof. Dr. Murat Türkeş ve Prof. Dr. Sevil Acar görüşlerini bizlerle paylaştılar.

Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, iklim değişikliği etkisi altında sağlıklı bir toplumda yaşama çabasına dair katkılarda bulundu. Alanlarında uzman isimler; Aynur Kolbay Hülya, Prof. M. Levent Kurnaz, Gülin Yücel, Doç. Dr. Ahu Ergen, Elif Gökçe Şahin, Arif Ergin, Emine Erdem, Sibel Bülay, Arzu Deniz Aksoy ve Zeynep Özler köşelerinde gündeme dair önemli saptamalar yaptılar.

Global Compact sayfasında Ebru Tüzecan ve Servet Yıldırım, COP27’nin hedeflenen sonuçlara ulaşması için geçmiş dönemlere göre daha çok çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Tüm bunların yanı sıra SAHA Derneği Direktörü ve Küratör Çelenk Bafra, sanatı iklim aciliyeti içinde yorumladı.

ekoIQ’nun 102. sayısına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör