#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Ekoloji Örgütlerinden “Sao Paulo”yu Durdurun Çağrısı

açık radyo açık kalmalı

Ekoloji örgütleri ve yaşam savunucuları, change.org’da başlatılan “O Gemiyi Durdurun!” başlıklı imza kampanyasıyla tehlikeli ve zararlı maddeler barındırdığı iddialarıyla gündeme oturan Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin sökülmek üzere Brezilya’dan Türkiye’ye getirilmesine karşı ses yükseltti.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ile Aliağa Çevre Platformu’nun (ALÇEP) çağrısı ve ekoloji örgütleri ve yaşam savunucularının da katılımıyla change.org’da “O Gemiyi Durdurun!” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasıyla, “Asbest Bombası” ve “Ölüm Gemisi” gibi isimlerle zihinlere kazınan Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Türkiye’ye getirilmemesi isteniyor. Uzmanlar geminin sökümünün halk ve çevre sağlığı açısından onarılamaz yaralar açacağını söylüyor.

Brezilya Yüksek Mahkemesi’nden Gemiye “Dur” Kararı Çıkmıştı

Brezilya Yüksek Mahkemesi, söküm için İzmir-Aliağa’ya doğru yola çıkan asbestli geminin geri dönmesi kararını almasına karşın karar henüz uygulanmadı. Türkiye’deki 54 çevre kurumu bir araya gelerek imza kampanyasıyla, geminin durdurulması için Brezilya Hükümeti’ne seslendi.

“Geminin Ülkemize Getirilmesini İstemiyoruz”

Kampanyanın satır başlıkları arasında, “Nükleer serpinti ölçümlerine dair net verisi olmayan, radyoaktivite ve asbest başta olmak üzere birçok tehlikeli ve zararlı maddeyi barındıran Nae Sao Paulo adlı uçak gemisinin ülkemize getirilmesini istemiyoruz” cümleleri yer aldı.

Çağrı Metninde, “Gemi Tehlikeli ve Zararlı Atık İçeriyor” Denildi

Brezilya Büyükelçiliği’ne yapılan açık çağrıda, geminin 1963-2000 yılları arasında Fransız Donanması’nda, sonrasında Brezilya Donanması’nda kullanılıp hurdaya ayrıldığına ve Fransa’nın, uçak gemisini nükleer denemelerinde kullandığına, yapım yılı da göz önünde bulundurulduğunda ise asbest ve radyoaktivite dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli ve zararlı atık içerdiğine dair bilgilerin basında ve kamuoyunda geniş yer aldığına dikkat çekildi.

Çağrı metninde; Aliağa bölgesinin halihazırdaki sanayi tesislerinden ötürü birçok sağlık sorununun yaşandığı, kümülatif ve sağlık etki değerlendirmesi raporlarında kirlilik değerleri ve buna bağlı sağlık sorunlarının en üst seviyelerde yaşandığı bir yer olduğu belirtildi.

Nae Sao Paulo’nun Türkiye’ye gönderilmesine dair iş ve işlemlerde Basel Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi, İzmir Protokolü gibi uluslararası sözleşmelere de aykırılık içerdiğinin vurgulandığı çağrı metninde, Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Brezilya Federal Cumhuriyeti’nin de hukuki sorumluluğunun bulunduğuna dair ifadelere yer verildi.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı