#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Ekolojik Farkındalık Yaratan Edebiyat Atölyesi

16-17 Nisan’da düzenlenecek atölyede; dünyanın uğradığı yıkımlara, çevre ve iklim krizlerine edebiyatın vereceği ve verdiği tepkiler yakından incelenecek.

Dr. Hale Sert tarafından düzenlenen “Edebiyatla Ekolojik Farkındalık Yaratma” atölyesinde, “İnsan Çağı” olarak adlandırılan 21. yüzyılda, insan eliyle tahrip edilen doğayla insanın ilişkisi Adalet Ağaoğlu’nun Yüksek Gerilim ve Samanta Schweblin’in Kurtarma Mesafesi metinleri aracılığıyla yorumlanacak.

16-17 Nisan’da 13.00-14.00 saatleri arasında zoom üzerinden çevrimiçi olarak düzenlenecek atölyede dünyanın uğradığı yıkımlara, çevre ve iklim krizlerine edebiyatın vereceği ve verdiği tepkiler yakından incelenecek. Seçili eserler yeryüzünün kendini iyileştirme imkanının yaratılması için okunacak ve anlaşılmaya çalışılacak. Ayrıca, bu konularda harekete geçilmenin yaygınlaştırılması da atölyenin hedefleri içerisinde yer alıyor.

Edebiyatla ekolojiyi bir araya getiren atölyenin amaçları şu şekilde:

  • Edebiyat çalışmalarına doğa merkezli bakış açısı getirmeyi öneren bir bilim dalı olan Ekoeleştiri’yi anlamak,
  • yüzyılın Antroposen, İnsan Çağı olarak adlandırılmasının nedenlerine ve edebiyata yansımalarına bakmak,
  • Ekokurgunun tanımını yapmak,
  • İklim ve çevre krizlerinin arkasında yatan asıl nedenin bir insan krizi olduğunu edebi metinler aracılığıyla göstermek.

Katılımcılar için Ders Öncesi Hazırlık

Katılımcıların, Adalet Ağaoğlu’nun Yüksek Gerilim isimli öyküsünü ve Samanta Schweblin’in Kurtarma Mesafesi isimli romanını dersten önce okumaları öneriliyor.
Adalet Ağaoğlu, Yüksek Gerilim, Everest Yayınları, 2020. Yüksek Gerilim öyküsü kitapta 7-27. sayfalar arasında yer alıyor.
Samanta Schweblin, Kurtarma Mesafesi, Çev. Emrah İmre, Can Yayınları, 2021. Roman, 104 sayfa.

Atölye Ne Kadar Sürecek?

Atölye içeriği her biri yaklaşık 1 saat sürecek iki buluşma olarak tasarlandı. Kontenjan sınırı bulunuyor ve ücretli. Birinci buluşmada, kuramsal bir girişin ardından Adalet Ağaoğlu’nun Yüksek Gerilim isimli öyküsü ekoeleştirel bakış açısıyla yorumlanacak. İkinci buluşmada ise Samanta Schweblin’in Kurtarma Mesafesi üzerinden ekokurgu yeniden sınanacak.

Hale Sert Kimdir?

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Serbest çalışma hayatında geçirdiği bir dönemin ardından Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde başladığı doktora programını 2016 yılında bitirdi. 2016-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. 2019 yılında “Çocukça Bir Direniş” isimli öykü kitabı yayınlandı. Öyküleri, öykü eleştirileri, denemeleri ve edebiyat odaklı düşünce yazıları farklı mecralarda yayınlanmaya devam ediyor. Ekoeleştiri üzerine okumayı, yazmayı ve bu konuda atölyeler yapmayı sürdürüyor.

Edebiyatla Ekolojik Farkındalık Yaratma atölyesine buradan kayıt olabilirsiniz.

EkoIQ Editör