Türkiye genelinde ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileriyle öğretmen ve velilerin, ekolojik okuryazarlık düzeylerini artırmayı hedefleyen Ekolojik Okuryazarlık Eğitim Projesi’nin tanıtım toplantısında, iklim krizi önemli konu başlıklarından birini oluşturdu. Dünyanın ortak bir yaşam alanı olduğunun vurgulandığı toplantıda, çocukların ekolojik duyarlılıklara sahip bireyler olarak yetiştirilmesinin gerekliliğinden de söz edildi.
Hayat Holding ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde gerçekleşen “Hayata İyi Bakarız, Ekolojik Okuryazarlık Projesi”; iklim değişikliği farkındalığına katkıda bulunmayı, gezegendeki kaynakların kıtlığına dikkat çekmeyi, kaynakları koruma ve bilinçli tüketmeye yönelik davranışları geliştirmeyi hedefliyor.
Ekolojik Okuryazarlık Projesi’nin hedef kitlesini, ilkokul 3 ve 4. sınıf öğrencileri ile öğretmen ve veliler oluşturuyor. Eğitim içerikleri Biyoçeşitlilik, İklim & iklim değişimi, Ekolojik okuryazarlık ve Doğal kaynaklar & sürdürülebilirlik başlıklarını kapsıyor. Proje, öncelikle Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritası’na göre Türkiye temsili olarak belirlenen 10 ilde (Kocaeli, İzmir, Muğla, Antalya, Giresun, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Erzurum, Malatya) uygulamaya alınacak. Proje süresi boyunca her yıl bu illere yenileri eklenerek projenin etki alanının genişletilmesi hedefleniyor. 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Bahar Dönemi kapsamında 300 okulda, 600 öğretmen, 30.000 öğrenci ile 60.000 veliye ulaşılması hedefleniyor.
Çocukları erken yaşta eğiterek farkındalıklarını artırmayı amaçlayan projenin tanıtımı ise 20 Ocak’ta İstanbul’da yapıldı. Toplantıda konuşma yapan Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı M. Avni Kiğılı, dünya nüfusunun 8 milyara ulaştığını ve gelecek 30 yılda bu rakamın 11 milyara ulaşmasının beklendiğini söylerken, “2021 yılında Akdeniz kuşağında meydana gelen orman yangınları son 20 yılın en yüksek karbon salımına neden oluyor. Pakistan’da geçen sene meydana gelen sel felaketinde tam 10 milyon insan yerinden oldu. Bunlar birer tesadüf değil” dedi.
Tanıtım toplantısında “Ekolojik Okuryazar Nesiller” başlığı altında bir de panel düzenlendi. Panelde;
- Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Perktaş,
- Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan,
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bengisu Koyuncu panelist olarak yer aldı.
“Kayıpların Telafisi Yok, Maliyeti Ağır”
Panelde söz alan Prof. Dr. Utku Perktaş, krizler çağında yaşadığımızı ve iklim krizinin de bunun içinde olduğunu söyledi. Çevrenin değiştiğine ve bu durumun türler üzerindeki baskıyı artırdığına değinen Prof. Dr. Perktaş, bugün dünyadaki 8 milyon 700 bin olarak tanımlanmış türlerin giderek kaybedildiğini, kayıpların telafisinin ise söz konusu olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Perktaş, iklim krizi sürecinin çok hızlı şekilde seyrettiğinin ve maliyetinin son derece ağır olacağının altını çizdi.
Projenin bilgileri oyun yoluyla çocuklara öğretmeye çalıştığını dile getiren Prof. Dr. Pınar Bayhan, “Çocuk en iyi oyun yoluyla öğrenir. Dört ana konumuzun her birinde bir oyun ve aile ile yapılan bir etkinlik var” dedi. Ailenin eğitime katılmasının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Bayhan, “Çocukların 21. yüzyıl becerilerini sadece öğrenmeleri değil, öğrendiklerini günlük hayata entegre edip kullanmaları, ekolojik okuryazarlık konusunda farkındalıklarının artması çok önemli” diye konuştu.
İlkokul programının temelde vatandaş yetiştirmeye yönelik olduğunu ve geleceğe yön vereceğini söyleyen Dr. Bengisu Koyuncu ise şunları söyledi: “Hayat bize genel anlamda her şeyi ilkokulda verir. Yaşadığımız çevrenin korunması, çevre farkındalığı gibi sosyal konuları disiplinler arası bütünde verebilecek en etkili öğrenme düzeyi ilkokuldur.”