Gıda

%100 Ekolojik Pazar ile Sürdürülebilirlik

Üretim ve tüketimde yerellik sağlanmasının önemini vurgulayan Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, Organik pazarlar üreticiden tüketiciye hale gelirse, hem sürdürülebilirlik sağlanıyor hem de organik ürünlerdeki fiyatlar aşağı çekilebiliyor” dedi.

Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kocasinan Belediyesi işbirliği ile 2013 yılından bu yana Ağustos-Kasım sezonunda hizmet veren Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar, bu sezon da sağlıklı ve güvenilir ürünleri tüketiciler ile buluşturdu.

“Saat 12.00 Olduğunda Tezgahlarda Ürün Kalmadı”

KAPTAR Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Bekyürek, “Erciyesevler Organik Pazarı bu yıl Kayseri’nin sekiz ilçesinde 578 dekar alanda 34 üreticinin ürünleri ile sezonu tamamladı. 10 yılı aşkın bir süredir aralıksız olarak tüketicilerine hizmet veren organik pazarımız bu yıl da yoğun bir tüketici ilgisi gördü. Sabah saat 6.00’da açılan pazarda, saat 12.00 olduğunda tezgahlarda ürün kalmadı. Bu yoğun tüketici talebi ve tüketicilerin her yıl organik Pazar açılışını daha büyük bir heyecanla beklemeleri, toplumun güvenilir ve sağlıklı gıdaya olan farkındalığının her geçen gün arttığının önemli bir göstergesidir” dedi.

İklim krizinin yakıcı etkilerine de değinen Bekyürek, “Üreticilerin yaşlanarak üretimi bırakması nedeniyle 2022 yılına oranla 60 dekar üretim alanımızda bir düşüş meydana geldi. Bu durum ve iklim değişikliğinin yarattığı olumsuzluklar pazara giren ürün miktarında azalışa yol açtı” sözleriyle hava şartlarındaki beklenmedik değişimler, bahar sonu, yaz başı yaşanan aşırı yağış olaylarının üretim üzerindeki olumsuz etkilerini dile getirdi.

“Hem Sürdürülebilirlik Sağlanıyor hem de Fiyatlar Aşağı Çekilebiliyor”

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu ise şunları söyledi: “Üretici örgütlenir; devlet üretimi, yerel yönetimler de sivil toplum örgütlerinin katkıları ile organik pazarları destekler; üretim ve tüketimde yerellik sağlanarak organik pazarlar üreticiden tüketiciye hale gelirse, hem sürdürülebilirlik sağlanıyor hem de organik ürünlerdeki fiyatlar aşağı çekilebiliyor. Kayseri’deki organik Pazar fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’deki organik pazarların neredeyse yarısı bir bedel. Buğday Derneği olarak, Tarım ve Orman Bakanlığımızı ve yerel yönetimleri işbirliği içinde hem üretim hem pazar ayağı bir arada olacak şekilde organik tarımı desteklemeye çağırıyoruz. Kocasinan %100 Ekolojik Pazar modelinin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.”

About Post Author