#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
hidrojen

Enerjide Hidrojen Teknolojilerine Yatırım Arttı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, doğalgaz ve petrolün arz yönlü belirsizlikleri, AB’nin Rus fosil yakıtlarına uyguladığı ithalat ambargoları ve enerji piyasalarındaki dengesizliklerin  etkisiyle dünya genelinde hidrojen yatırımları ve projeleri hızlandı. 

24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan bu yana doğalgaz ve petrolün arz yönlü belirsizlikleri ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rus enerji ürünlerine uyguladığı ithalat ambargoları enerji piyasalarında dengesizlikleri beraberinde getirdi.

AA’nın aktardığına göre, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın birinci yılı geride kalırken bu zaman zarfında dünya genelinde aşağıdaki koşulların da etkisiyle hidrojen çekici hale geldi:

  • Yenilenebilir enerji kullanılarak elektroliz yoluyla üretilebilmesi,
  • Boru hatları ile taşınabilirliği,
  • Depolanabilir olması,
  • Mevcut boru hatlarında doğalgazla belli oranda karıştırılabilmesi.
İklim Değişikliği ile Mücadele Hedefleri

İklim değişikliği ile mücadele hedefleri nedeniyle mesafeli yaklaşılan ve kullanımına son verilmesi planlanan kömüre ve nükleer enerjiye geri dönüş, savaş ile yaşanan enerji krizi sonrası hızlanırken bu dönemde yenilenebilir enerji projeleri ve alana yapılan yatırımlar artış gösterdi. Aynı zamanda hidrojen teknolojilerine yatırım ve politikaların kapsamı genişletildi. Bu süreçte, ABD ve AB ülkelerinden Almanya ve Fransa başta olmak üzere, birçok Arap ve Afrika ülkeleri ile Avustralya, Kanada arasındaki anlaşmalarla yeşil hidrojen alım ve ihraç girişimleri başladı.

Ortak Eylem Planı: REPowerEU

Geçen yıl Mart başında AB Komisyonu, “REPowerEU” adlı ortak eylem planı yayımladı. AB’nin “Fit for 55” anlaşması kapsamında, 2030 yılına dek 5,6 milyon ton (Mt) yeşil hidrojen üretimi öngörülüyordu. REPowerEu eylem planı kapsamında ise, buna ek olarak 15 milyon ton yeşil hidrojen üretimi hedeflendi. Böylelikle Rusya’dan alınan yıllık 25 ila 50 milyar metreküplük doğalgazın ikame edilebileceği ifade edildi.

Hidrojen ve ilgili teknolojilere 2017-2019 arasında hiç yatırım yapılmazken, ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelesinin de öncelendiği ve yerli kaynak kullanımın artış gösterdiği savaş döneminde, 1,5 derecelik küresel sıcaklık azaltım senaryosu kapsamında bu alandaki yatırımlar yıllık 133 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu dönemde yıllık 2,7 gigaton karbon emisyonunun önlenmesi hedeflendi.

2031-2050 Döneminde Beklenen Yatırım 176 Milyar Dolar

Ayrıca, 2031-2050 döneminde bu sektöre dünya genelinde yıllık 176 milyar dolar yatırım gelmesi bekleniyor. Özellikle yeşil hidrojenin doğalgaz ve petrolün yoğun olarak kullanıldığı enerji ağır endüstrilerden çelik üretiminde anahtar rol üstleneceği düşünülüyor.

Böylelikle, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın birinci yılı geride kalırken, bu süreçte dünya genelinde hidrojen piyasası oluşturma çalışmaları hız kazandı, bu sektöre yapılması beklenen yatırımların kapasitesi arttı.

EkoIQ Editör