#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Engeller “Sayesinde” Etkili Çözümler Ortaya Çıkıyor

Güçlü görsellerin ve iletişim materyallerinin kullanılmasıyla gençlerin bu konudaki farkındalığı ve hassasiyeti oldukça yüksek. Lakin bu farkındalık seviyesinin ve harekete geçme oranının genellikle Türkiye’nin batısında yüksek olduğunu görüyoruz. Anadolu’da ise büyük bir potansiyel var.

YAZI: Zeynep MEYDANOĞLU, Ashoka Vakfı-Türkiye Direktörü

Günümüzün sosyal sorunları hiç olmadığı kadar köklü ve zor. Limitsiz kaynağa sahip olmamamız sebebiyle bu köklü sorunların ortadan kalkması için çözüm süreçlerinin etkili ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Sistem dönüştüren etkili çözümlere baktığımızda birçoğunun geleneksel yöntemlerin ötesine geçip sosyal bir yenilik/sosyal inovasyon sunduğunu görüyoruz. Örneğin; Ashoka Fellow Pradip Sarmah, kurucusu olduğu Rickshaw Bank ile sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı (günde 1 dolar ve altında kazanan) sekiz milyon bisiklet-taksi sürücüsüne mikro krediler ve başka ekonomik olanaklar sağlıyor. Bu sayede onların sürdükleri bisiklet-taksileri satın almalarını kolaylaştırıyor ve BM’in kalkınma hedeflerinden olan eşitsizliklerin ve yoksulluğun giderilmesine katkı sağlıyor.

Sosyal Girişimciliğin Bilinirliği Artıyor
Son zamanlarda sosyal girişimcilik hakkında sıkça yazılıyor, haberler yapılıyor, eğitimler ve çeşitli programlar düzenleniyor. Doğal olarak sosyal girişimciliğin bilinirliği artıyor. Engellerin sayesinde diyemeyeceğimiz fakat bu engellere rağmen son zamanlarda sosyal girişim ve girişim projelerinin sayısında ciddi bir artış var çünkü bu engeller ve dezavantajlı ortam bir süre sonra insanları harekete geçip çözümün bir parçası olmaları için motive ediyor. Yani “rağmen” dediğimiz engeller “sayesinde” etkili çözümler ortaya çıkıyor. Geliştirilen modellerin büyümesi ve devamlılıklarının sağlanması için ise büyük oyuncuların desteğine ihtiyaç var.

Takibi Yapılmadığında Fikirler İşe Dönüşemiyor
Fikir aşamasındaki bir işi aksiyona dökmek ve başlamak zor fakat devam ettirmek daha da zor. Bu sebeple yarışma formatındaki tek seferlik programlardan ziyade uzun soluklu destek programları fikirlerin ve iş modellerinin devamlılığı için daha etkili. Ashoka Fellowship gibi sosyal girişimcileri desteklediğimiz programlarımız bir yarışma değil, uzun soluklu global destek ağına dahil olma deneyimi. Genelde yarışma formatındaki programlar ödülü verdikten sonrasıyla pek ilgilenmiyor ve takibi yapılmadığında fikrin işe dönüşmesi ihtimali oldukça düşüyor. Biz en azından pilot çalışmasını yapmış ve halihazırda etkisini gösterebilen sosyal girişimcileri uzun bir süreçte destekliyor ve iş fikrini yaygınlaştırması/ölçeklendirmesi için global bir ağın parçası olma gibi fırsatlar sunuyoruz.

Anadolu’da Büyük Bir Potansiyel Var
Günümüzde milenyum kuşağı teknolojiyle çok ilgili ve bu sayede bilgiye daha hızlı erişiyorlar. Aynı zamanda sosyal medyanın güçlü bir iletişim kanalı olarak kullanılması insanların olan bitenden hızlıca haberdar olmalarını sağlıyor. Güçlü görsellerin ve iletişim materyallerinin kullanılmasıyla da gençlerin bu konudaki farkındalığı ve hassasiyeti oldukça yüksek. Lakin bu farkındalık seviyesinin ve harekete geçme oranının genellikle Türkiye’nin batısında yüksek olduğunu görüyoruz. Anadolu’da ise büyük bir potansiyel var. Bu potansiyel çeşitli program ve olanakların sağlanmasıyla etkili çözüm süreçlerine dönüşecektir diye düşünüyoruz.

EkoIQ Editör