#ekoIQ Araştırma ESG Politikaları ve Sürdürülebilirlik Önem Kazanıyor
Araştırma

ESG Politikaları ve Sürdürülebilirlik Önem Kazanıyor

PwC’nin global ölçekte gerçekleştirdiği Küresel Dijital Satınalma Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarında; ESG uygulamalarının önem kazandığına ve tedarikçilerin karbondioksit emisyonlarının takibinin satınalma departmanları için önemli bir başlangıç noktası olmaya başladığına da değinildi.

Denetim, danışmanlık ve vergi hizmetleri alanında hizmet sunan PwC, 64 ülkeden 800’ü aşkın şirketin katıldığı Küresel Dijital Satınalma Araştırması ile satınalma alanındaki dijital dönüşümün küresel durumunu ortaya koydu. Araştırmaya Türkiye’den profesyoneller de katıldı.

Bu yıl global ölçekte gerçekleştirilen Dijital Satınalma Araştırması’na altı kıta ve 64 ülkeden 800’ü aşkın şirket katıldı. Türkiye’deki satınalma profesyonelleri ise 100 yanıtla araştırmaya katkı sağladı. Dördüncüsü gerçekleştirilen Dijital Satınalma Araştırması katılımcılarının %26’sını 10 milyar eurodan fazla geliri ve 5 binden fazla çalışanı olan çok büyük ölçekli şirketler, %29’unu büyük ölçekli şirketler (1.5-10 milyar euro), %30’unu orta ölçekli (50 milyon-1.5 milyar euro) ve %15’ini küçük ölçekli şirketler (50 milyon eurodan az) oluşturdu.

“Şirketlerin Dijital Yol Haritaları, CO2 Emisyonlarını Takip Eden Uygulama Örneklerini İçeriyor”

Satınalma birimlerinin dijital dönüşümü ve gelecekteki beklentileriyle ilgili konuşan PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Tedarik Zinciri Hizmetleri Lideri Dr. İsmail Karakış şunları söyledi: “Dijitalleşme seviyesi tüm sektörlerde ilerlemeye devam ederken bugün itibarıyla maliyet kontrolü, süreç verimliliği, tedarik zinciri izlenebilirliği ve tedarikçi ilişkileri yönetimini güvence altına alma gibi zorlukları yönetebilmek için dijitalleşme önemli bir gereklilik haline geldi.” Dr. Karakış, “Dünya genelinde şirketlerin dijital yol haritaları, öncelikli olarak CO2 emisyonlarını takip eden yenilikçi ve sürdürülebilir uygulama örneklerini içeriyor. ESG konularının önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de önem kazanması bekleniyor. Bu noktada satınalma birimleri, şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında önemli bir role sahip olacak” dedi.

Araştırmada Öne Çıkan Başlıklar
  • Satınalma birimleri ortalama %72 oranında dijitalleşme hedefiyle 2025 için oldukça iddialı bir hedef belirledi. Ancak Covid-19 etkileriyle karşılaşan satınalma süreçlerinin gerçek dijitalleşme oranı algısı %6 azalarak ortalama %41 oranına ulaşıldı.
  • Orta ölçekli şirketler, satınalma dijital dönüşümüne yönelik yatırımlarını 2020-2022 arasında %50 artırmayı planlamışken büyük ve çok büyük şirketler bütçelerini korudu.
  • CPO’lar yol haritalarını Tedarikten Ödemeye (S2P) süreçlerindeki dijitalleşmenin yanı sıra ESG ve tedarik zinciri izlenebilirliği gibi yenilikçi uygulama alanlarına odaklıyor. Yeni trendler, dijital yol haritalarında deneysel dijital uygulama alanlarını rafa kaldırıp kanıtlanmış katma değerli kullanım alanlarına odaklanmaya doğru eğilim gösteriyor.
  • Tedarikçilerin karbondioksit emisyonlarının takibi, satınalma departmanları için önemli bir başlangıç noktası olmaya başladı. Şirketlerin %27’si halihazırda yeni ortaya çıkan bu uygulama alanını kendi organizasyonlarında kullanıyor veya deniyor.
  • Satınalma süreçlerinde blokzincir (blokchain) uygulanabilirliği, satınalma birimlerinin %59’u için halen netleştirilmesi gereken bir konu. Ancak blokzincir tüm tedarik zinciri süreçleri için değerli iyileştirmelerin bir etmeni olarak görülüyor.

About Post Author