Gıda

Fazla Gıda’ya Birleşmiş Milletler’den En İyi Küçük İşletme Ödülü

Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler’in Gıda Sistemleri Zirvesi kapsamında düzenlediği “Herkes için İyi Gıda” yarışmasında ödül alan En İyi 50 Küçük İşletme’nin arasına Türkiye’den giren tek kurum oldu. Bu ödül vesilesiyle hem tebrik etmek hem de son çalışmalarını öğrenmek üzere Fazla Gıdayla sorularımızı yönelttik.

YAZI: Burcu GENÇ

Sizlerle 2017’de de bir röportaj yapmıştık. O gün daha kurulma aşamasındaydınız. O günden bugüne yaptıklarınızı kısaca anlatabilir misiniz?

Kurulduğumuz günden bu yana birçok ulusal ve uluslararası firmayla yaptığımız işbirlikleri sonucunda, dijital platformumuz üzerinden 1,1 milyonun üzerinde ihtiyaç sahibine ulaşarak, 19 bin tondan fazla gıda ürünü bağışı gerçekleştirdik. Gıda bağışı işimiz her geçen gün büyürken, buna ek olarak yeniden satış, hayvan yemi üretimi ve biyogaz üretimi çözümleri ile bütüncül bir yaklaşımla maksimum finansal, çevresel ve sosyal faydayı yaratıyoruz. Operasyonlarımızın ilk yılında yaklaşık 3 bin ton karbon salınımını önlerken, 4. yılımızın sonunda bu rakam 62 bin tona ulaştı. 300 Milyon TL değerinde ürünü tekrardan ekonomiye kazandırdık. Gıda atığının farklı nedenlerine farklı çözüm önerileri sunan, akıllı ölçüm ve takip sistemleri Sensa, HORECA sektöründeki gıda atığını önleyen tüketici uygulaması Fazla Gıda, Türkiye’nin ilk B2B gıda yeniden satış platformu Market Fazla Gıda gibi birden fazla teknolojik ürün geliştirdik. Buna ek olarak, pandemi dönemine rağmen takımımıza yaptığımız yatırım ile ekibimizi büyüterek 60 kişiye ulaştık.

En son Birleşmiş Millet Herkes için İyi Gıda ödülüne layık görülen dünya çapındaki 50 işletmeden biri oldunuz. Ödül sürecinden bahsetmeniz mümkün müdür? Nasıl hissediyorsunuz?

Fazla Gıda olarak, etkimizi artırabileceğimiz, sesimizi duyurabileceğimiz ve bizimle aynı vizyonu paylaşan ekosistemlere dahil olmaya çalışıyoruz. Bu ekosistemlerde bulunan farklı paydaşlar ile oluşturacağımız etki ile sürdürülebilir gıda sistemleri yaratabileceğimize inanıyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda içinde bulunduğumuz ve ödüller kazandığımız EIT Food, MIT Solve gibi ekosistemler seçilecek 50 girişim arasında bizim de olmamız gerektiğini düşünerek yarışmayı bizimle paylaştılar. Birleşmiş Milletler’in Herkes İçin İyi Gıda yarışması amaçlarımıza ulaşmamız için çok önemliydi. Detaylı hazırlık sürecinden sonra başvurumuzu tamamladık.

Bizim gibi sürdürülebilir, besleyici ve adil gıda sistemleri yaratma, gıda atığını önleme gibi değerlere önem veren kurumların seçildiği bu listede olmak çok mutluluk verici. Ayrıca bu listede Türkiye’yi temsil etmek de bize çok gurur veriyor.

Ödülün çalışmalarınıza nasıl katkıları olacak? Bundan sonraki süreçte çalışmalarınız neler olacak?

Yarışmanın sonuçları Birleşmiş Milletler Food Systems Pre-Summit’te açıklandı. Zirve pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Ancak 2021 sonunda gerçekleştirilecek asıl zirveye katılım gösterip yaptığımız işleri tüm dünyaya anlatmak istiyoruz. Ayrıca zirveye katılım gösterecek farklı paydaşlarla işbirlikleri kurup, etkimizi artırmak istiyoruz.

Fazla Gıda olarak gıda atığına çözüm sağlayan farklı teknolojik çözümleri bir arada sunan bir ekosistem oluşturmak ve gıda değer zincirinde her adımda bir çözüm ile var olmak için çalışıyoruz. İş ortağı olduğumuz kurumlar bazında ise atığı önlerken finansal tasarruflarını da maksimize ederek bu alana yatırım yapmaları konusunda firmaları daha fazla teşvik etmeyi hedefliyoruz.

Bu hedeflerimiz doğrultusunda Birleşmiş Milletler’in oluşturduğu KOBİ taahhütünü imzalayıp, daha besleyici, sürdürülebilir adil ve dayanıklı gıda sistemleri oluşturmaya dair sözümüzü de verdik.

About Post Author