İlk sürdürülebilirlik raporunu yayımlayan FLO GROUP, geliştirdiği sürdürülebilirlik stratejisini kamuoyuna duyurdu. 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre grup, , Kapsam 1 ve Kapsam 2 mutlak seragazı emisyonlarını 2033 yılına kadar %55 oranında azaltmayı planlıyor. Yanı sıra grup, 2050 yılına kadar “Net Sıfır” seragazı emisyonuna sahip bir şirket olmayı da planlıyor.
FLO GROUP, GRI Standartlarına uyumlu olarak hazırladıkları ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Grup, raporda; ekonomik, sosyal ve çevresel etkisini ve yönetim stratejisini Dünya için FLO GROUP, Herkes için FLO GROUP ve Dönüşüm için FLO GROUP başlıkları altında anlattı.
“Her Adımımızda Merkezimiz İnsan Değerimizden Yola Çıkıyoruz”
Grubun sürdürülebilir büyüme performansına dikkat çeken FLO GROUP CEO’su Yenal Gökyıldırım, “Attığımız her adımı çalışma arkadaşlarımız, tedarikçilerimiz ve tüm paydaşlarımız kısacası uçtan uca tüm ekosistemimizi daha ileriye götürmek için atıyoruz. Her adımımızda ‘merkezimiz insan’ değerimizden yola çıkarak çalışma arkadaşlarımızın refahı, esenliği, kişisel ve mesleki gelişimini destekliyoruz. Ayakkabının yolculuğunu A’dan Z’ye sahiplenen bir şirket olarak doğrudan 15 bin, dolaylı olarak 70 bin kişilik bir istihdama olanak sağlarken kayıtlı müşteri rakamımızı 28 milyona çıkarttık” dedi.
Yaklaşık 700 milyonluk bir trafiği yönettiklerini dile getiren Gökyıldırım, “Gençlerin ve kadınların istihdama eşitlikle katılarak kariyer yolculuklarında ilerlemeleri için sektörümüzde öncü adımlar atıyoruz. Ülkemize kazandırdığımız global marka portföyümüz ile tedarik ekosistemimiz ve iş ortaklarımızın hacmini geliştirirken, ülkemizin markalı ihracat kapasitesini artırarak hep birlikte büyüyoruz. Milyonlarca müşterimizin ihtiyaç ve beklentilerine en uygun çözümleri üretmek için ürün ve markalarımızın erişilebilirliğinin yanı sıra toplumsal dayanıklılık ve gelişim programlarımızı sürdürürken afetler gibi ani gelişen durumlarda kaynaklarımızı tüm ekosistemimiz için seferber ediyoruz” diye konuştu.
Hayatın her alanında eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılığı savunan, kadının güçlenmesi ve ekonomik istihdama katılımını projeleriyle destekleyen grup, fırsat eşitliği konusunda farkındalığı artırmak ve çalışanlarının kariyer yolcuklarında adımlarına güç katmak için projeler üretmeye devam ediyor. Toplumsal hayata değer katacak sosyal projeleri önceliklendiren grup, 2023 yılı itibarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu topluluğun %46’sı kadın çalışanlardan oluşuyor.
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Tüm Ekosistemimiz için Olan Önemini Vurguluyoruz”
Cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık konularında çalışmalarını yürüten ve Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Komitesi oluşturan grup, kadınlar ve gençlerin iş yaşamına eşit şekilde katılmalarını ve iş yaşamında var olmalarını desteklerken, “Kimseyi Geride Bırakmama” yaklaşımıyla dezavantajlı gruplar için fırsat eşitliğini sağlayan projelere yatırım yapıyor.
Fırsat eşitliğini yaygınlaştırmak ve kadınların iş yaşamında güçlenmesine destek olmak için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Gökyıldırım şunları söyledi: “Hayatın her alanında eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılığı savunan bir topluluk olarak; kadınların ve gençlerin güçlenmesi ile kimseyi geride bırakmadan özel gereksinimlere uygun çözümlerin hayata geçirilmesi için özenle çalışıyoruz. ‘Her Adımımızda Merkezimiz İnsan’ değerimizden ilham alarak çalışma arkadaşlarımızın kariyer yolcuklarında adımlarına güç katacak projeleri hayata geçiriyoruz. Komitemiz ile hayata geçirdiğimiz tüm uygulamalar aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm ekosistemimiz için olan önemini vurgulamanın yanında; kadının güçlenmesi ve fırsat eşitliğinin garanti altına alınması için üzerimize düşen tüm sorumluluklarımızı yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bundan sonra da daha iyisi için çalışmaya devam edeceğiz.”
“Sorumluluğumuzun Farkındayız”
Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için grup, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla iklim krizi ile mücadele ederken, döngüsel tasarım uygulamalarıyla doğal kaynakları ve ekosistemi korumak için adımlarını atmaya devam ediyor.
İklim krizine dikkat çeken Gökyıldırım, “Ürünlerimizin çevresel etkilerinin önlenmesi konusundaki sorumluluğumuzun farkındayız. Yenilenebilir enerji yatırımlarımız ile iklim krizi ile mücadele ediyor, döngüsel tasarım uygulamalarımız ile malzeme tüketimimizi azaltıyoruz. Çevresel denetimlerimiz ile doğal kaynaklarımızı ve ekosistemleri korumak için gerekli adımları atıyoruz. Daha sürdürülebilir bir ekonomi modeli geliştirerek iklim değişiminin yarattığı yıkıcı tehdidin ve kaynaklar üzerinde yarattığı baskının üstesinden gelmenin mümkün olduğuna inanıyoruz” dedi
“Çevreye, Topluma ve Paydaşlara Değer Katmayı Hedefledik”
Grup, bünyesinde yer alan akredite laboratuvarı ile ürün güvenliği ve kalite standartlarını korurken global standartlardaki üretim tesisi, yenilikçi ve daha sürdürülebilir malzeme seçimleri ile ürün portföyünü dönüştürüyor.
Attıkları her adımda çevreye, topluma ve paydaşlara değer katmayı hedeflediklerini ifade eden Gökyıldırım, “Cumhuriyetimizin 100. yılında sektörel paydaşlarımız için de rehber niteliğinde olduğuna inandığımız sürdürülebilirlik yolcuğumuzu ilk kez raporlaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu raporun hazırlanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve paydaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Hep birlikte sürdürülebilir bir geleceğe olan inancımız ile çalışmalarımızı her yıl derinleştirerek devam edeceğiz. Her yıl sürdürülebilirlik performansımızı ve bu alanda hepimizi gururlandıran ilerlememizi sürdürülebilirlik raporlarımız aracılığı ile kayıt altına alarak tüm sektörümüze ve paydaşlarımıza ilham vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
2033 Yılına Kadar Seragazı Salımını %55 Azaltma Planı
2023 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre grup, karbon ayakizini azaltmaya yönelik hedeflerini belirledi. Tedarikçilerine de karbon emisyonlarını azaltma hedefleri belirleme konusunda rehberlik etmeye başlayan grup, Kapsam 1 (Kimyasal ve soğutucu akışkan sızıntıları gibi kaçak emisyonları da içerir) ve Kapsam 2 (Binalarda ve üretim süreçlerinde satın alınan elektrik, buhar, ısı ve soğutmadan kaynaklanan emisyonlar) mutlak seragazı emisyonlarını 2033 yılına kadar %55 oranında azaltmayı planlıyor. Grup ayrıca ürünlerinin sebep olduğu emisyonlar da dahil olmak üzere ilk seragazı envanterini de tamamladı. 2025 yılına kadar Kapsam 3 (şirketin faaliyetlerinin bir sonucudur ancak sahip olunmayan veya kontrol edilmeyen kaynaklardan meydana gelir) özelinde seragazı emisyonları azaltım hedefini belirlemeyi amaçlıyor.
2050 Yılına Kadar “Net Sıfır” Seragazı Emisyonu Hedefi
Ayakkabı kutularında %100’ü geri dönüştürülebilir nitelikte olan karton kutular kullanan grup, 2019 yılında mağazalarda plastik poşet kullanımını durdurdu ve müşterilerine yeniden kullanılabilir bez poşetler sunmaya başladı. Kağıt ve karton ambalajların tasarım ve tedarik süreçleri üzerinde çalışmalarını sürdüren grup, 2033 yılına kadar kağıt/karton ambalajların tamamının FSC (Forest Stewardship Council Certificate) sertifikalı olmasını sağlamayı amaçlıyor. Genel merkezi, Şanlıurfa fabrikası ve tüm cadde mağazaları sıfır atık belgesine sahip olan grup, ayakkabı ve giyim ana tedarikçilerini çevresel denetime tabi tutuyor ve yasal uygunluklarını periyodik olarak kontrol ediyor. 2026 yılına kadar tüm stratejik tedarikçilerinin su tüketimi, atık su ve atıklar konularında nicel verilerini takibini sağlamayı amaçlayan grup, ilk raporda Kapsam 1-2 ve 3 emisyonlarını hesaplayarak, tüm iş süreçlerinde emisyonlarını daha da düşürme kararlığını ortaya koydu.
2026 yılına kadar yakın dönem Bilim Odaklı Hedefler Girişimi’ne uygun seragazı emisyonları azaltım hedefi koyacağını vadeden grup, net sıfır hedefi için çalışmalarını hızlandırdı. Bütün bunların sonucunda 2050 yılına kadar “Net Sıfır” seragazı emisyonuna sahip bir şirket olmayı planlıyor.
Kendi Kendine Yetebilen Sürdürülebilir Bir Enerji Sistemi Kurulacak
Grup, bünyesinde kurduğu İklim Değişikliği, Çevre ve Enerji Komitesi ile çevresel etkiyi azaltacak çalışmaları hayata geçirirken gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor. Aynı zamanda grup, 2023 yılında, ISO 50001 Enerji Yönetimi Sertifikası, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası gibi önemli uluslararası standartlara uygunluğunu belgeledi.
Şanlıurfa’da 20 milyon dolarlık bir yatırımla güneş enerjisi santrallarını kuran grup, toplamda 250.000 metrekarelik bir alana kurulan iki adet güneş enerjisi santralıyla hem kendi enerji ihtiyacını karşılamayı hem de çevreye katkı sağlamayı hedefliyor. Güneş enerjisi santrallarıyla aynı zamanda yıllık yaklaşık 12.907,63 ton CO2e karbon salımının azaltılmasını öngörüyor. Yanı sıra 2025 ve sonrası için kendi kendine yetebilen sürdürülebilir bir enerji sistemi kurmayı planlıyor.