#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Fosil Yakıt Şirketleri, Arama Motoru Reklamları ile Yeşil Badana Peşinde

açık radyo açık kalmalı

Yeni bir araştırmaya göre iklim ile ilgili 78 terimin arama sonuçlarına verilen her 5 reklamdan 1’i fosil yakıt şirketlerine ait. Eleştirmenler bunun “yaygın bir yeşil badana” örneği olduğunu söylüyor.

Fosil yakıt şirketleri ve bu şirketlerle çalışan firmalar, Google arama sonuçlarında görünmek için reklamlara en çok harcama yağan şirketler arasında. Kampanyacılar bunun “yaygın bir yeşil badana” örneği olduğunu söylüyor.

The Guardian, kirletici endüstrilerin lobicilik faaliyetlerini inceleyen düşünce kuruluşu InfluenceMap ile birlikte 78 iklim konulu terimin Google arama sonuçlarını analiz etti.

Araştırma sonuçlarına göre her beş reklamdan biri (toplamda 1.600’den fazla) fosil yakıtlarla ilişkili şirketler tarafından veriliyor.

Reklam verenler, bir kullanıcı iklim ile ilgili belirli terimleri sorguladığında reklamlarının arama motorunda görünmesi için ödeme yapıyor. Reklamlar, görünüm olarak arama sonuçlarına benzedikleri için bu şirketlerin işine geliyor: 2020’de yapılan bir ankete göre kullanıcıların yarısından fazlası, ücretli bir içerik ile normal bir Google sonucu arasındaki farkı anlamadıklarını belirtti.

ExxonMobil, Shell, Aramco, McKinsey, and Goldman Sachs, arama terimlerinde en çok öne çıkan 20 reklam veren arasında. Birkaç fosil yakıt üreticisi ve finansörü daha reklam verenler arasında.

InfluenceMap’te veri analisti Jake Carbone, “Google, fosil yakıtların sürekli kullanımından çıkar sağlayan grupların, insanların bilgi almaya çalışırken kullandıkları kaynakları manipüle etmek için ödeme yapmalarına izin veriyor. Petrol ve gaz sektörü, iklim değişikliği bilimine karşı çıkmaktan uzaklaştı. Artık bunun yerine karbonsuzlaştırma konusundaki kamuoyu tartışmalarını kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalışıyor” dedi.

Petrol devi Shell’in reklamları (153 reklam), “net sıfır” aramalarının %86’sında göründü. Bunların çoğu, şirketin 2050’ye kadar net sıfır şirket olma ve küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama taahhüdünü destekleyici yönde.

Ancak Shell’in net sıfır stratejileri karbon yakalama ve dengeleme üzerine kurulu. Carbon Brief analizine göre “Oldukça iddialı hedeflerine rağmen Shell’in petrol, gaz ve kömürün devamlılığına ilişkin vizyonu temelde aynı kaldı.”

Shell’in bir sözcüsü şunları söyledi: “Shell’in hedefi, 2050 yılına kadar topluma ayak uydurarak net sıfır emisyonlu bir enerji işi olmak. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimiz, Paris Anlaşması’nın 1.5 derece hedefi ile tutarlı.”

2020’de fosil yakıt endüstrisine yaklaşık 19 milyar dolarlık kredi sağlayan Goldman Sachs, en yüksek üçüncü reklam sayısına sahip. Bankanın reklamları “yenilenebilir enerji” için yapılan 10 aramanın altısında görünürken bu reklamların çoğu “sürdürülebilir finansa sürekli bağlılığını” vurguladı.

Danışmanlık şirketi McKinsey’nin reklamları, “enerji geçişi” için yapılan 10 aramanın sekizinden fazlasında ve “iklim tehlikeleri” için yapılan her 10 aramadan dördünde göründü. Şirketin reklamlarında: “McKinsey, sürdürülebilirliği geliştiren inovasyon ve büyüme konusunda müşterilerle birlikte çalışıyor” ifadesi yer alıyor.

Sürdürülebilir yatırım konusundaki çalışmalarının yanı sıra şirket, fosil yakıt müşterilerinden önemli gelirler elde ediyor. New York Times’a göre McKinsey, geçtiğimiz yıllarda dünyanın en kirletici 100 şirketinden 43’üne danışmanlık yaptı.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan devlete ait Suudi petrol şirketi Aramco’nun ise “karbon depolama”, “karbon yakalama” ve “enerji geçişi” kelimeleri ile ilgili 114 reklamı vardı. Reklamların bazıları şirketin “biyoçeşitliliği desteklediğini” ve “gezegeni koruduğunu” iddia ediyor. 

Rutgers Üniversitesi’nden Melissa Aronczyk şunları söyledi: “ABD’de 1980’lerden bu yana, halkla ilişkiler çalışanları, kirletici şirketlerin işlerini her zaman olduğu gibi sürdürürken ‘çevreci olma’ stratejileri geliştirmelerine yardımcı olmak için çaba gösterdi. Ancak şirketlerin inisiyatiflerinin çoğu parça parça ve herhangi bir uzun vadeli veya sistemik değişim anlamına gelmeyecek.”

Çevre hayır kurumu ClientEarth’ten avukat Johnny White, kirletici endüstrilerin reklamlarının daha güçlü denetlenmesi için çağrıda bulundu: “Fosil yakıt şirketleri karmaşık reklam kampanyalarına milyonlar harcıyor. Bu yüzden gerçek ile kurguyu ayırmak halk için gerçekten zor. Zararlı yeşil badana endemik hale geldi – bunu ortadan kaldırmak için de tütünde olduğu gibi, tüm fosil yakıt reklamlarını yasaklamamız gerekiyor.”

Analiz, ödeme yapılmayan ancak Google algoritmasının en alakalı sonuç olarak seçtiği “snippet’lere” de baktı. Guardian, “hidrolik kırma” için seçilen snippet’in petrol ve gaz lobisi grubu Amerika Bağımsız Petrol Birliği (IPAA)’nin web sitesine bağlı olduğunu buldu.

IPAA sayfasında, “Hirdolik kırma halk sağlığına bir tehdit midir?” sorusuna “Hayır. Artan doğalgaz kullanımının son yıllarda hava kalitesini önemli ölçüde iyileştirerek halk sağlığını iyileştirdiği yönünde birçok kanıt var” yanıtını veriyor.

Ancak ABD Çevre Koruma Ajansı’nın araştırması, 2016 yılında hidrolik kırmanın içme suyu kaynaklarına zarar verebildiği sonucuna ulaştı.
Facebook’tan farklı olarak Google’da herkese açık bir reklam kitaplığı yok. Bu da platformun reklamlarını analiz etmenin zor olduğu anlamına geliyor. Google, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ta yalnızca politikacılardan veya siyasi partilerden doğrudan bahseden veya bir referandum sorusu içeren reklamlar için kapsamlı veri sağlıyor.
Bir Google sözcüsü: “Yakın zamanda, iklim değişikliği inkarcılığına teşvik eden reklamları yasaklayacak yeni bir politika başlattık. Bu politika, enerji şirketleri ve finans kurumları dahil olmak üzere tüm reklam verenler için geçerli. İklim inkarcılığını teşvik eden içerikleri barındıran tüm reklamları engelleyeceğiz veya kaldıracağız” dedi.
ExxonMobil’in bir sözcüsü ise şunları söyledi: “ExxonMobil, iklim biliminin gelişmesine yıllardır katkıda bulunuyor ve çalışmalarını kamuya açık hale getirdi. Bilim dünyasının iklim değişikliği anlayışı geliştikçe, ExxonMobil de bunlara yanıt verdi.”
Aramco ve Goldman Sachs ise yorum taleplerine geri dönüş sağlamadı.

Haberin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı