#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Fosil Yakıtlardan Aşamalı Çıkış, İklim Çöküşünü Engeller mi?

açık radyo açık kalmalı
BM Genel Sekreteri Guterres, “COP28’in başarısı, zirvenin fosil yakıtlardan aşamalı çıkış ihtiyacı konusunda fikir birliğine varması sayesinde olacak” diye konuştu. İklim bilimci Johan Rockström ise doğal dünyayı korumadığımız sürece fosil yakıtlardan aşamalı çıkış kararının iklim çöküşünü engelleyemeyeceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, COP28’de fosil yakıtlardan kademeli çıkış yönünde bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu. İklim zirvesinin kapanışına bir günden az süre kala Guterres, Dubai’ye geri döndü ve fikir birliğine varmanın önündeki engellere dikkat çekti.

“Zamana Karşı Yarışıyoruz”

“Zamana karşı yarışıyoruz” diyen Guterres “Şimdi maksimum hedef ve maksimum esneklik gösterme zamanı. İyi niyetle müzakere etmek ve anlamlı bir sonuç almak adına hızlanmalıyız” dedi. İklimin birinci öncelik olduğunun altını çizen Guterres, müzakerecileri, iklim krizinin temel nedeni olan fosil yakıt üretimi ve tüketimi ile mücadeleye kararlı bir şekilde odaklanmaya davet etti. BM Genel Sekreteri, zirvedeki ülkelere, tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkış ihtiyacının tanınması çağrısında bulundu. Ayrıca, COP28’in başarı anahtarından birinin ülkelerin farklı oranlarda hareket etme ihtimallerine karşın fosil yakıtlardan aşamalı çıkış ihtiyacı konusunda anlaşmaya varmaları olduğunu söyledi.

COP’un pek çok hususu kapsadığını ve küresel dengeye bağlı olduğunu hatırlatan Guterres, şunları söyledi: “Ancak bana göre COP28’in başarısı, zirvenin fosil yakıtlardan aşamalı çıkış ihtiyacı konusunda fikir birliğine varması sayesinde olacak. Küresel olarak fosil yakıtlardan aşamalı çıkış taahhütleri, 2050’de net sıfıra ulaşma ve küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin üzerinde 1,5 derecede sınırlama hedefleriyle uyumlu olmalı.”

“Belirleyici Olan Doğayla Doğru Şekilde İlişki Kurabilmemiz”

Dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinden Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Johan Rockström ise Dubai’deki COP28 BM iklim zirvesinde konuştu. İnsanlığın doğayı yok etmesinin gezegeni geri dönüşü olmayan bir noktaya ittiğini söyleyen bilim insanı, doğal dünyayı korumadığımız sürece fosil yakıtlardan aşamalı çıkış kararının iklim çöküşünü engelleyemeyeceğini belirtti. Rockström, “Belirleyici olan şey doğayla doğru bir şekilde ilişki kurabilmemiz” dedi.

Küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlandırılması için yol gösteren tüm bilimsel modellerde; ormanlar, sulak alanlar ve turbalıklar gibi doğal karbon yutaklarının korunması konusunda büyük varsayımlarda bulunulduğunu söyleyen Rockström, karbon yutakları olmasaydı atmosferdeki karbondioksitin daha hızlı artacağını aktardı. Rockström, Amazon Yağmur Ormanları’nın; ağaç kesimi, artan sıcaklıklar ve bölgesel kuraklık kombinasyonundan kaynaklanan eşi benzeri görülmemiş bir tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Rockström, kimi araştırmaların Amazon’un savana dönüşmeden önce 3 derecelik ısınma artışını tolere edebileceğini öne sürdüğünü ancak bunda ormansızlaşma etkisinin hesaba katılmadığını söyledi.

“Fosil Yakıtlardan Kademeli Çıkış Kesinlikle Gerekli”

COP28’in önemli katılımcılarından olan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Başkanı Razan Al Mubarak ise dünya ölçeğinde doğal sistemlerin maruz kaldığı baskıya dikkat çekti. Fosil yakıtlardan kademeli çıkış kararının kesinlikle gerekli olduğunu söyleyen Mubarak, “Fosil yakıtlardan çıkış kararı alınmalı. Ancak böyle bir karar bizi tek başına bizi iklim değişikliğinin etkilerinden koruyamayacak; doğaya da bir o kadar ihtiyacımız var” dedi.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı