Bağımsız bir finansal düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın “Decline and Fall: The Size and Vulnerability of the Fossil Fuel System” (Gerileme ve Çöküş: Fosil Yakıtların Hacmi ve Kırılganlığı) isimli son araştırmasına göre, COVID-19 sebebiyle durma noktasına gelmesi, fosil yakıt endüstrisine 25 trilyon dolara mâl olabilir. Araştırmaya göre, pandemi krizinin petrol, doğalgaz ve kömür taleplerini hızla tepe noktasına ulaştırması sonucu dünyadaki fosil yakıt rezervlerinin değeri sektörün beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde üçte iki oranında düşüş yaşayabilir.
Araştırmaya göre, fosil yakıt taleplerinde her yıl %2’lik daralmalar meydana geldiği takdirde petrol, doğalgaz ve kömür şirketlerinin tahmini kâr miktarları 39 trilyon dolardan 14 trilyon dolara gerileyebilir. Küresel ölçekte bankalara trilyonlarca dolar borcu bulunan fosil yakıt şirketlerinin küresel ekonomiye büyük zararlar verebileceği uyarısının da yer aldığı raporun yazarlarından Kingsmill Bond, “Devam ettirilemeyecek bir şeyi devam etmesi için zorlamak yerine, fosil yakıt varlıklarını giderek azaltmalı ve küresel ekonomide yaratacağı etkileri hafifletmeliyiz” dedi.
Dünyadaki fosil yakıt talebi, koronavirüs karantinaları boyunca neredeyse %10 oranında azaldı ve birçok enerji ekonomistine göre fosil yakıt endüstrisi bu krizden sağ çıkamayacak. Bond’a göre fosil yakıt şirketleri ve yatırımcılarının fosil yakıt endüstrisindeki mevcut gerilemeyi fark edememiş olması sektörde son durağa gelindiğini gösteriyor. Bond, “Tuhaf olan şey, fosil yakıt yetkilileri değişim fikrine o kadar uzun süredir karşı ki, reklamlarda kullandıkları göz boyamalarıyla kendi yalanlarının kurbanı oluyorlar. Fosil yakıt sisteminin finansal piyasalarda yarattığı riskler geleneksel olarak öngörülenden çok daha fazla. Yatırımcıların indirim oranlarını artırması, fiyat beklentisini düşürmesi, vade değerini azaltması ve temizlik maliyetlerini hesaba katması gerekiyor” dedi.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi sosyal medyada takip etmek için tıklayın: LinkedIn | Instagram | Twitter | Facebook