#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
fukuşima

Fukişima’nın Atık Suyunun Denize Salım Planına Tepkiler Büyüyor

Japonya’nın Tohoku depreminde ağır hasar alan Fukuşima Nükleer Santralı’nın “arıtılmış” radyoaktif suyunun serbest bırakılmasına yönelik tepkiler büyüyor. Başta Çin ve Güney Kore dahil olmak üzere komşu ülkeler atık suyun denize salımına karşı. Öte yandan yaşam savunucuları, yerel halk ve geçimini balıkçılıktan sağlayan insanlar da gelişmelere tepkili.

Japonya’da, 2011 yılında yaşanan 9,0 büyüklüğündeki Tohoku depremi ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima Nükleer Santralı’nın soğutma sistemlerine zarar vermiş; üç reaktörün erimesinin yanı sıra büyük miktarda radyasyon salımına da neden olmuştu.

Çevresel risklerin minimum düzeyde olduğu dile getirilerek tesisin operatörünün arıtılmış radyoaktif suyu 2023’te serbest bırakma planları, Mayıs 2022’de onaylandı. Şimdilerde Japonya, Fukuşima Nükleer Santralı‘ndan 1 milyon tondan fazla arıtılmış atık suyu denize salmaya hazırlanıyor.

TEPCO operatörü mevcut birikimden kurtulmak amacıyla 1,3 milyon ton atık suyu denize boşaltmayı isterken Çin ve Güney Kore dahil olmak üzere komşu ülkeler atık suyun denize salımına karşı çıkıyor. Yanı sıra çevreci gruplar, yerel halk ve geçimini balıkçılıktan sağlayan insanlar da gelişmeler nedeniyle tepkili.

TEPCO, suyun radyonüklidlerin çoğunu gidermek için filtrelendiğini ve salımın güvenli hale getirildiğini savunuyor. Birkaç filtreleme sisteminin sezyum ve stronsiyum da dahil olmak üzere sudaki 62 radyoaktif elementin çoğunu ortadan kaldırdığını, ancak radyoaktif bir hidrojen formu olan trityumun kaldığını öne sürüyor. Öte yandan firma arıtılmış su tanklarında tuttukları balıkların görüntülerini yayımlama yoluna giderek deşarjın su altı yaşamına hiç bir zararı olmayacağını da savunuyor.

Japon hükümeti tarafından onaylanan plana göre, suyun tahliyesi önümüzdeki ilkbahar veya yaz aylarında başlayabilir.

EkoIQ Editör