Hukuk

Gazeteciler Şiddete Maruz Kalıyor: Failler Yargılanmıyor!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), mevcut küresel çevre krizi bağlamında gazeteciliğin ve ifade özgürlüğünün önemine adanan 31. Dünya Basın Özgürlüğü Günü Konferansı’na Şili’nin Santiago kentinde ev sahipliği yaptı.

Reuters’ın haberine göre; bu yılki Dünya Basın Özgürlüğü Günü, UNESCO’nun yakın tarihli bir raporunda çevre sorunlarıyla ilgili haber yapan gazetecilerin dünya çapında hem devlet hem de özel aktörlerden giderek artan şiddete maruz kaldıklarını vurgulayan yıkıcı haberlerle lekelendi.

UNESCO, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Perşembe günü yaptığı açıklamada, çevre sorunlarıyla ilgili haber yapan gazetecilerin dünya çapında hem devlet hem de özel aktörlerden giderek artan şiddete maruz kaldıklarını belirterek, bu gazetecilerden 44’ünün 2009 ile 2023 yılları arasında öldürüldüğünü vurguladı.

Ajansın 129 ülkede anket yaptığı 905 gazetecinin %70’inden fazlası saldırıya uğradıklarını, tehdit edildiklerini veya baskıya maruz kaldıklarını ve kendilerine yönelik şiddetin kötüleştiğini söyledi; yalnızca son beş yılda 305 saldırı rapor edildi.

BM kültür ajansı UNESCO, raporunda yaralanmalar, tutuklamalar ve taciz gibi fiziksel saldırıların yanı sıra hakaret davaları ve cezai işlemler de dahil olmak üzere yasal işlemleri sıraladı.

Raporda, 89 ülkede tüm bölgelerde en az 749 gazeteci, gazeteci grubu ve medya kuruluşunun saldırıya uğradığı, bunun en az yarısından devlet aktörlerinin, en az dörtte birinden ise özel aktörlerin sorumlu olduğu belirtiliyor.

Raporda, “Fail bilgileri mevcut olan saldırıların çoğundan devlet aktörleri (polis, askeri güçler, hükümet yetkilileri ve çalışanları, yerel yetkililer) sorumludur” denildi.

Bu gazeteciler protestolar, madencilik ve arazi çatışmaları, ağaç kesimi ve ormansızlaşma, aşırı hava olayları, kirlilik ve çevresel hasar ve fosil yakıt endüstrisi gibi çok çeşitli konuları ele alıyordu.

Raporda, genel olarak erkeklerin daha sık, kadınların ise dijital ortamda daha sık saldırıya uğradığı belirtildi.

Raporda, 15 ülkede çevre konularında haber yaparken öldürülen 44 gazeteciden yalnızca beşinin davasının mahkumiyetle sonuçlandığı belirtiliyor. 44 cinayetin 19’unda failler belirlenemedi. En az 24 gazeteci cinayet girişimlerinden sağ kurtuldu.

About Post Author