Dünya silahlı çatışmalar, savaşlar, iklim değişikliği ve ekonomik durgunluk gibi büyük krizlerle karşı karşıya kalmış durumdayken, İsrail-Filistin savaşının gölgesinde Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun hem Çocuk Hakları Bildirgesi’ni hem de Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul ettiği tarihlerin yıl dönümü olan 20 Kasım, 1954’ten bu yana “Dünya Çocuk Hakları Günü”. Dünya Çocuk Hakları Günü, çocukların şiddet ve ayrımcılıktan korunmaları konusunda farkındalık yaratmakla birlikte onların yaşam, sağlık ve eğitim haklarının altını çiziyor. Dünya genelinde çocukların refahını iyileştirmek, haklarını güçlendirmek ve tüm çocuklar arasında birlikte yaşam bilincini geliştirmek günün öne çıkan amaçları arasında yer alıyor.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan UNICEF, hayatları ve gelecekleri tehlike altında olan çocuklara yardım etme misyonunu üstleniyor. UNICEF’in kuruluşundan 75 yılın üzerinde bir zaman geçmişken bugün, dünyamız; silahlı çatışmalar, savaşlar, iklim değişikliği ve ekonomik durgunluğun yanı sıra Covid-19 pandemisinin etkileri gibi büyük krizlerle karşı karşıya kalmış durumda.
“Büyük Çoğunluğu Çocuk, Yaklaşık 1,5 Milyon İnsan Yerinden Edildi”
Son olarak UNICEF, Gazze’deki çocuklar için bir mesaj paylaştı. Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların tırmanmasının çocuklar ve aileler üzerinde yıkıcı etkiler yarattığının belirtildiği mesajda, binlerce çocuğun hayatını kaybettiği ve binlercesinin de yaralandığı vurgulandı.
“Gazze Şeridi’nde büyük çoğunluğu çocuk olmak üzere yaklaşık 1,5 milyon insan yerinden edildi. Suları, yiyecekleri, yakıtları ve ilaçları bitiyor. Evleri yıkıldı, aileleri parçalandı” ifadelerine yer verilen mesajda, çatışma bölgesindeki çocuklar ile ilgili şu uyarılar yapıldı: “Hiçbir çocuk temel hizmetlerden mahrum bırakılmamalı veya insani yardımların ulaşamayacağı yerde bulunmamalı. Hiçbir çocuk rehin tutulmamalı veya silahlı çatışmalarda hiçbir şekilde kullanılmamalı. Hastaneler ve okullar, uluslararası hukuka uygun olarak bombalamalardan korunmalı ve askeri amaçlara hizmet edecek şekilde kullanılmamalı. Hiçbir çocuk evinde bombalanma tehdidine maruz kalmamalı.”
Ayrıca mesajda, yaşanan şiddetin çocuklara ve topluluklara çıkartacağı bedelin gelecek nesiller tarafından da ödeneceğinin altı çizildi.
UNICEF, çatışma bölgesindeki çocuklar için şu taleplerde bulunuyor:
- Hemen İnsani Ateşkes: Bölgedeki çocukların acil ihtiyaçlarını ve güvenliğini ele almak amacıyla derhal bir insani ateşkes çağrısı yapılmalı.
- Kaçırılan Çocukların Serbest Bırakılması: Tüm kaçırılan çocuklar derhal, güvenli ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmalı. Ayrıca, çocukların can güvenliğini tehdit eden her çeşit ihlal önlenmeli ve sona erdirilmeli.
- Erişim Geçişlerinin Açılması ve Güvenli Hareket: Gazze Şeridi’ndeki tüm erişim geçişleri açılmalı. Gazze Şeridi boyunca insani yardım çalışanlarına ve malzemelere güvenli hareket imkanı sağlanmalı.
- Acil Tıbbi Durumlar: Acil tıbbi durumlar için kritik sağlık hizmetlerine güvenli erişim imkanı oluşturulmalı. Ayrıca, tahliye edilen yaralı ve hasta çocuklara aile üyelerinin eşlik etmesi sağlanmalı.
- Sivil Altyapıya Karşı Saygı ve Koruma: Sivil ve çocukların hayatını kaybetmemesi, salgın hastalıkların önlenmesi, hasta ve yaralıların bakımlarının yapılabilmesi için sivil altyapı, barınaklar, okullar ve sağlık, elektrik, su ve sanitasyon tesislerine yönelik saldırı girişimi olmamalı. Çatışmada yer alan tüm taraflar uluslararası hukuka saygı göstermeli.