#ekoIQ İklim Geçtiğimiz Temmuz ayı “En Sıcak Ay” Olarak Kayıtlara Geçti
İklim

Geçtiğimiz Temmuz ayı “En Sıcak Ay” Olarak Kayıtlara Geçti

en sıcak ay

Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023’ün küresel bazda “en sıcak ay” olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Küresel hava ve okyanus yüzeyi sıcaklıklarının, Temmuz ayında tüm zamanların rekorlarını kırdığını belirten Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess ise “Bu kayıtların hem insanlar hem de her zamankinden daha sık ve yoğun biçimde aşırı olaylara maruz kalan gezegen için korkunç sonuçları var” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin aylık raporuna göre, Temmuz 2023, küresel olarak şimdiye kadar en yüksek sıcaklığın kaydedildiği ay oldu. Geçen ay sıcaklık, sanayi öncesi dönemi (1850-1900) 1,5 santigrat derece aştı. Kuzey yarımkürenin birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları yaşandı. Antarktika’nın büyük bölümünde ise ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar ölçüldü.

Deniz Yüzeyi Sıcaklıkları Rekor Seviyelere Ulaştı

Giderek artan küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları da geçen ay rekor seviyelere ulaştı.

Kuzey Denizi’nde sıcaklık ortalamanın 1,05 santigrat derece üzerindeyken Grönland’ın güneyinde, Labrador Denizi’nde, Karayip havzasında ve Akdeniz boyunca deniz ısı dalgaları gelişti. Antarktika deniz buzu da Temmuz ayları içindeki en düşük seviyesinde ölçüldü ve ortalamanın %15 altında aylık değerle rekor kırdı. Haziran 2023’te olduğu gibi günlük Antarktika deniz buzu miktarı, ay boyunca yılın belirli zamanlarında önceden gözlemlenen değerlerin önemli ölçüde altında kaldı.

“Bugüne Kadarki En Sıcak Üçüncü Yıl”

Küresel hava ve okyanus yüzeyi sıcaklıklarının, Temmuz ayında tüm zamanların rekorlarını kırdığını belirten Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, “Bu kayıtların hem insanlar hem de her zamankinden daha sık ve yoğun biçimde aşırı olaylara maruz kalan gezegen için korkunç sonuçları var” dedi. 2023’ün şu anda son yılların ortalamasının 0,43 santigrat derece üzerinde olduğunu vurgulayan Burgess, “Bugüne kadarki en sıcak üçüncü yıl. Temmuz ayındaki ortalama küresel sıcaklık, sanayileşme öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde” değerlendirmesinde bulundu.

About Post Author