Sosyal inovasyon platformu imece’nin yürüttüğü, değişim liderlerinin katılımıyla gerçekleşen “imece summit- Geleceğe Etki” Zirvesi’nde konuşulan meseleler ve paylaşılan içgörüler ışığında hazırlanan “Geleceğe Etki Zirvesi Raporu” yayınlandı.
Geleceğe Etki Zirvesi’nde öne çıkan konulara yer verilen raporda, iklim krizinden fırsat ve gelir eşitsizliğine kadar çok boyutlu meselelerle mücadele edebilmek için; birey ve kurumların daha öncekinden 10 kat daha cesur davranmasının zamanının geldiğine ve geleceğin mimarı olarak gençlerin yeni sistemlerin tasarlanmasında ve uygulanmasında aktif rollerinin olması gerektiğine dikkat çekiliyor.
imece yürütücülüğünde ve Zorlu Holding ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirve, 135 konuşmacı ve 3000’in üzerinde katılımcı ile 40’ın üzerinde oturum gerçekleştirmişti. Rapor, “Değişim öncüsü birey ve kurumların dönüşümü yönetmesini ve hızlandırmasını nasıl sağlayabiliriz?” ve “Bu amaçla sektörler, kurumlar, bireyler arası bilgi aktarımı ve iş birliğini nasıl kolaylaştırabiliriz?” sorularına cevap aranan ‘imece summit’ zirvesi boyunca bu sorulara verilen cevapları ve bu cevaplardan hareketle geliştirilen içgörüleri kapsıyor.
Zirvenin oturum kayıtları ve özet videoları imece platformu YouTube kanalında yayına alınırken, “Geleceğe Etki Zirvesi Raporu”, kişi ve kurumlara yapacakları sosyal fayda odaklı çalışmalarda ayıracakları kaynaklar, harekete geçirecekleri mekanizmalar, başlatacakları işbirlikleri ve alacakları kararlar konusunda yön vermeyi amaçlıyor. Rapor, 8 farklı şehirden 30 gencin, hayalini kurdukları daha yaşanabilir, özgür, eşitlikçi bir gelecek için kurumlardan taleplerini içeren “Gençlerin Gözünden Dönüşüm Çağrısı”nı da içeriyor.
Gençlerden ‘Dönüşüm Çağrısı’ manifestosu
Zirve boyunca gerçekleşen konuşmalara dahil olan gençlerin, hayalini kurdukları daha yaşanabilir, özgür, eşitlikçi bir gelecek için, iş dünyası, sivil toplum, akademi ve toplumun her kesiminden dönüşüm talep ve beklentilerini içeren, manifesto niteliğindeki “Gençlerin Gözünden Dönüşüm Çağrısı” şu sözlerle başlıyor: “Herkes için daha yaşanabilir, özgür, eşitlikçi bir gelecek oluşturma hayaline sahip gençler olarak diyaloğa dahil olmak istiyor, tüm paydaşları bizimle hareket etmeye davet ediyoruz. Sosyal ve çevresel etkiyi sadece pazarlama stratejileri içerisinde görmektense artık radikal değişiklikler, gezegenin ve insanın merkeze oturduğu yaklaşımlar ve eylemler talep ediyoruz.”