Geleceğin Paris’ini Nasıl Hayal Edersiniz?
Paris’i gelecekte karmakarışık bir şehir yerine yağmur ormanı görünümünde akıllı bir şehir olarak hayal edebilir misiniz? Vincent Callebaut’un “Paris İklim ve Enerji Planı” kapsamında hazırladığı konsept projeler, şehrin 2050 yılında hem tarihi estetiğini koruyan hem de uzun dönem enerji hedeflerine uygun sürdürülebilir çözümler getiriyor. Projelerde özellikle doğadan esinlenen yeşil gökdelen tasarımları dikkat çekiyor. Binalarda pasif ısınma ve soğutma, yağmur suyu geri dönüşümü, yaşayan yeşil duvarlar, halk bahçeleri gibi detaylar rezidanslara kırsal yaşam doğallığını getiriyor. Alan ve malzeme en verimli şekilde kullanılıyor: Petek biçimli kuleler güneş enerjisi jeneratörleri gibi çalışarak güneş ışığını harmanlıyor ve biyoyakıt üretiyor. Işık ve enerji üretimi yine doğal kaynaklar ile sağlanıyor. Binalar yaşam, iş, ticari amaçların tamamına hizmet verdiğinden günlük ulaşım ve taşıma işleri en aza iniyor ve böylece şehrin yakıt tüketimi ve dolayısıyla emisyonları da ciddi miktarda azalıyor. Hayali bile heyecan verici, ne dersiniz?
CECHR @CECHR_UoD
https://t.co/5ScrxUUHhq
2025’te Sürdürülebilirlik ve Raporlama Trendi
Global Reporting Initiative’in (GRI) Mayıs 2015’te yayınladığı “Sürdürülebilirlik ve Raporlama Trendleri 2025” raporuna göre önümüzdeki on yıl içinde; hammade sıkıntısı, iklim değişikliği ile mücadelede ortak politikalar ve eylem planlarının geliştirilmesi, atık artışı ve ekosistem kirliliği ile mücadele, ekonomik eşitsizliğin azaltılması, toplumsal çatışmalar ve göçlerin beraberinde getirdiği toplumsal sorunlar ile mücadele, insan haklarının korunması, bölgesel sürdürülebilir kalkınma planlarının oluşturulması, ortaya çıkan yeni sektörler için çalışanların yeniden eğitimi ve bu alanlarda nitelikli iş gücü yaratılması, itibar ve etik krizleri ve yolsuzluğa karşı politikaların güçlendirilmesi konuları öncelikli olacak. Buna bağlı olarak da şirketlerin davranışlarını bu sorunlar etrafında şekillendirmesi gerecek, ürünler/servisler bu yönde oluşacak. Şeffaflığın artması, paydaş bağlarının güçlendirilmesi, itibar ve risk yönetimine çok daha önem verilmesi de gerekecek.
S360 @s360News
https://t.co/2BqwnHmiyh
İstilacı Kurbağa Türü Koca Bir Adayı Tehdit Ediyor
İstilacı türler dünya biyoçeşitliliği için en önde gelen tehditlerden birisi! İşte bir örnek Asya’ya özgü karakurbağasının Madagaskar’da görülmesi çevre korumacılarını alarma geçirdi. Türün, adanın tamamına yayılması durumunda, zaten tehlike altında olan ada biyoçeşitliliğine ciddi zarar vermesinden endişe ediliyor. Zira, şaşırtıcı biçimde, adadaki hayvan türlerinin %84’ünü endemik türler oluşturuyor ve birçoğu istilacı türlere karşı neredeyse savunmasızlar. Yapılan araştırmalar karakurbağasının adaya 2010 yılı öncesinde geldiğini ancak 2014yılına kadar fark edilmediğini gösteriyor. Özellikle liman civarında yoğunlaşan bulgular, türün gelişi ve yayılımının konteynerlar vasıtasıyla olduğunu kanıtlıyor. Türün yaşamı için ekolojik tercihine bakıldığında, adanın özellikle doğu kıyılarının yayılması için çok elverişli bir iklime sahip olduğu anlaşılıyor. Karakurbağası zehirli ve öldürücü; insanlar için bile. Dolayısıyla sağlık riski de taşıyor. Bu tehlikeli örnekler, ülkeleri daha gelişmiş politika ve biyogüvenlik prosedürleri oluşturmaya itecek gibi!
Biodiversity News @BiodiversityNew
https://t.co/Gfd2UsyNCH
İklim Değişikliği Çözümünde Yeni İşbirliği
Dünya genelinde sosyal medya kullanımı ve buna paralel olarak sosyal medya platformlarında sporla ilişkili içerik paylaşımı çılgın bir hızla artıyor. Spor ortak bir dil, tüm duvarları/bariyerleri yıkıyor, gelişim için çok güçlü bir araç! Geçen yıl İspanya bisiklet turunda sporcular anormal sıcaklar yüzünden günde ortalama 12 şişe su içtiler ama bu bile 4,5 kilo kaybetmelerine engel olamadı. 2014 Sochi Kış Olimpiyatları’ndan hemen sonra tüm pistlerin erimesi, Melbourne ve New York tenis turnuvalarındaki korkunç sıcaklar, iklim değişikliğinin acımasızlığını spor dünyasına da hissettiriyor. Buna karşı spor camiası sporun gücünü kullanmaya başladı: 2013 Kasımı’nda ABD profesyonel lig sporcu ve yöneticileri ile Olimpiyat Komitesi, Kongre’ye ilk kez iklim değişikliğinin spor camiasına etkilerini örneklerle sundular. Sochi’deki pistlerin erimesi sonucu 2014Şubat ayında, bu kez 105 kış olimpiyat sporcusu, dünya liderlerine iklim değişikliğinin önemini hatırlatmak üzere imzaladıkları dilekçeyi sundular. Yıldız/popüler sporcular yaşam tarzları ile hayranları için rol model olabilir, iklim değişikliğine dair sosyal medya üzerinden de farkındalık yaratarak çözüme katkı verebilirler. Spor ve sosyal medya ittifakının yaratacağı güç, hiç kuşku yok ki politika ve iş dünyasından daha etkili olacaktır!
WBG Environment @WBG_Environment
https://t.co/d66U30FLVI
Dünya Nüfusu Hiç Bu Kadar Genç Olmamıştı!
Dünya üzerinde 10-24 yaş arası 1.8 milyar nüfus var. BM Nüfus Fonu 2014sonu verilerine göre, bu rakam bugüne kadar ulaşılan en yüksek genç nüfusu gösteriyor. UNESCO raporları da eğitim imkanı yakalayan genç sayısının en yükseğe ulaştığını vurguluyor. Tüm bu gerçekler yakın gelecekte dünya genelinde ekonomik ve sosyal gelişim için büyük potansiyel olduğuna işaret ediyor. Geleceğimizi, ihtiyaçlarımız ile bu gençlerin tutkularının kesişimi şekillendirecek. Yetenekli gençler ve onlara sağlanacak kaliteli eğitim olanakları, genç nüfusun işsizlik sorununda fark yaratabilir ve dengeleri değiştirebilir. Ülkelerin ve dünya ekonomisinin sürdürülebilirliği neden bu yolla gelişmesin?
United Nations @UN
https://t.co/cmaYZYWUM9