Sivil Toplum

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi!

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin Adana’da düzenlenen son yerel paydaş toplantısında, Türkiye’de 18-29 yaş arasındaki her iki genç kadından birinin ne eğitimde ne istihdamda yer alabildiklerine vurgu yapıldı. Buna göre ülkemizde, her iki kadından biri eğitimine devam etmiyor veya herhangi bir işte çalışmıyor.

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan yaklaşık 3,5 milyon genç kadının karşılaştığı zorlukları anlamaya ve çözüm geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyor. Projenin saha ziyaretleri İzmir ve Diyarbakır’ın ardından Adana ile devam etti. Projenin pilot illeri arasında yer alan Adana’da gerçekleştirilen üçüncü yerel paydaş toplantısında, Adana’daki ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınlarla ilgili durum değerlendirilmesi yapıldı ve paydaşların görüşleri alındı.

Adana’da düzenlenen yerel paydaş toplantısına; Adana Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sabancı Vakfı, UNDP Türkiye, kamu kurum ve kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve üniversitelerden temsilciler katıldı.

“Kapsamlı Politika ve Stratejiler Oluşturulmalı”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, “Günümüzde genç işsizliği kadar önemli ancak ondan daha derin ve karmaşık bir bağlamı içeren, gençlerin sosyal hayattaki ve iş gücü piyasasındaki durumlarını tanımlayan ne eğitimde ne istihdamda olan gençler olgusu ile karşı karşıyayız” dedi. NEET nüfus grubunda yer alan gençlerin farklı ihtiyaçları gözetilerek, kapsamlı politika ve stratejilerin oluşturulmasının önemine dikkat çeken Ustaoğlu şunları söyledi: “Ülkemizin kalkınma vizyonunu ortaya koyan üst politika belgesi 11. Kalkınma Planı’nda 2023 yılına kadar genç istihdam oranının %39,5’e yükseltilmesi hedefi bulunuyor.”

NEET Sorunu Ele Alındı

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Türkiye’de giderek önemli bir toplumsal sorun olan “Ne Eğitimde Ne İstihdamda” yer alan genç kadınlar yani NEET sorununu ele aldıklarını belirtti. Safkan, “Projemiz, 18-29 yaş arasındaki ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınları kapsıyor. Ülkemizde 5 milyon genç, ne eğitimde ne istihdamda yer alırken bu gençlerin 3,5 milyonunu ise kadınlar oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki her iki kadından biri eğitimine devam etmiyor veya herhangi bir işte çalışmıyor” dedi.

“Genç Kadınların Güçlenmesini Teşvik Etmek, UNDP için Büyüyen Bir Öncelik”

UNDP Türkiye Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner şunları söyledi: “Ülkemizde 18-29 yaş arasındaki her iki genç kadından biri ne yazık ki ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Gençlerin, özellikle genç kadınların güçlenmesini teşvik etmek, UNDP için büyüyen bir öncelik. Hem politika hem de uygulama düzeyinde gençlerin ve kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesine, istihdama katılmalarına destek olan girişimlerin içinde yer alıyoruz. Kimseyi geride bırakmamak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın temelini oluşturuyor.”

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülüyor.

Proje 11 Pilot İlde Uygulanacak

Proje, yerel paydaş toplantılarının gerçekleştirildiği Adana, Diyarbakır ve İzmir’in yanı sıra Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere toplam 11 pilot ilde uygulanacak. İzmir, Diyarbakır ve Adana’da düzenlenen bilgilendirme ve istişare toplantılarının ardından ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve aksiyon planının oluşturulması için bu illere özel mevcut durum ve ihtiyaç analizleri yapılacak. Analizler doğrultusunda ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesi, becerilerinin ve istihdam olanaklarının iyileştirilmesi için kapasite geliştirme çalışmaları, farkındalık ve mesleki eğitimlerin yanı sıra danışmanlık ve mentorluk programları tasarlanıp uygulanacak.

Çalışma kapsamında ayrıca eğitim, staj ve istihdam fırsatlarına ulaşılabilen “Fırsatlar Haritası” ile mentorluk ve çevrimiçi eğitim modüllerini içeren dijital portal da açılacak. Mayıs ayında faaliyete geçecek dijital portal, ne eğitimde ne istihdamda yer alan kadınlara yönelik fırsatlar konusunda özel sektör, sivil toplum ve kamu kurumları arasında köprü görevini görecek.  Ayrıca, faaliyetleri destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesine olanak sağlayacak hibe programı ile 11 ilde bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına destek verilecek.

About Post Author