#ekoIQ Atık Genç Tasarımcılar Camın Sınırlarını Zorladı
Atık

Genç Tasarımcılar Camın Sınırlarını Zorladı

cam

Üniversiteli gençler, Yorglass Upcycle Design Awards (YUDA) projesi yoluyla atık camları ilham verici tasarımlara dönüştürme yeteneklerini ortaya koydu. Yarışmada camın ileri dönüşümünün sıra dışı yolculuğunun izini süren şövale, avize ile lamba ve akvaryum tasarımları ödül kazandı ve ilk kez Upcycle İstanbul Art & Design Festivali’nde sergilendi.

Yorglass Upcycle Design Awards (YUDA) projesi kapsamında gerçekleştirilen yarışmada jüri üyeleri tüm tasarımları Cam Firesi ile Üretilebilirlik, Üretim Uygunluğu ve Tasarım Estetiği kriterlerine göre değerlendirdi. Tasarımlar aynı zamanda ileri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, atıkların sanat ve tasarımla yeniden hayat bulabileceğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Upcycle İstanbul Art & Design Festivali’nde de sergilendi.

Atık Maddeler Yeniden Üretime Kazandırıldı

YUDA, üretim esnasında oluşan cam ve kağıt gibi atık maddelerden ileri dönüşüm prensibiyle üretilebilir ve ticarileştirilebilir bir ürün tasarımı ortaya konulmasını esas aldı. Yorglass Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim Müdürü Merve Yorgancılar Işıtmak, “2022 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Cam Yılı ilan edilmesinden yola çıkarak geliştirdiğimiz projemiz ile “Camın Sınırlarını Zorlamak için Bir Adım Daha” çağrısında bulunarak atık maddelerin ileri dönüşüm prensibiyle yeniden üretime kazandırılmasına yönelik önemli bir adım attık” dedi.

Camın sınırlarını zorlamayı, hurda camları değerli eserlere dönüştürmeyi isteyen ve bu alanda eğitim alan üniversite öğrencilerini teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Işıtmak, ileri dönüşüm ve sürdürülebilirliğe ilişkin yaratmak istedikleri farkındalığa yeni bir boyut kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

“Atık Camlar Birçok Olasılık Sunabiliyor”

Işıtmak, “YUDA ile camı yeniden kullanmakla kalmayıp aynı zamanda tasarım açısından da sınırları aşmak isteyenleri bir araya getirdik. Projemiz atık camların, estetik ve işlevsellik açısından birçok olasılık sunabileceğini, camın ileri dönüşümünün ve sürdürülebilirliğin ne kadar çeşitli ve yaratıcı olabileceğini kanıtlıyor” şeklinde konuştu.

Işıtmak şunları söyledi: “Yarışmamızın ödüllü tasarımlarıyla Upcycle İstanbul Art & Design Festivali’nde de yerimizi aldık. Ödüllü tasarımlarımızdan şövale, avize ile lamba ve akvaryum tasarımlarıyla festivalin başlattığı ileri dönüşüm hareketinin destekleyicilerinden biri olarak camın ileri dönüşüm potansiyelini katılımcılara bir kez daha hatırlattık. Festivalde aynı zamanda atık camlardan ürettiğimiz dekoratif Cam Kaykay ürünümüzle bir atölye düzenledik. Atölyemiz, yine camın sürdürülebilirliğini ve ileri dönüşümünü somut olarak vurgulamak ve atık malzemelerin üretime tekrar kazandırılabileceğini göstermek açısından keyifli bir araç oldu.”

YUDA’nın kazananları ise şöyle:  

Easel-or (Şövale tasarımı)

Projede geridönüşüme uygun cam kullanarak fonksiyonel bir ürün elde edildi. Reflekte cam malzemesi kullanılan bu üründe bir şövale tasarlandı. Ürün, şövale olarak kullanılmadığı zamanlarda boy aynası olarak kullanılarak mekanlara fonksiyonellik getiriyor.

Ahenk (Avize tasarımı)

Kırık cam parçaları toplanıp cam kenarlarının rodajlama işleminden sonrairleşim noktalarından delinip yine geridönüşüm malzemesi olan tel ile birleştirilerek bir avize tasarımı yapıldı. Farklı cam malzemeleri kullanılarak oldukça estetik bir görünüm sağlandı.

Boucle projesi (Lamba ve akvaryum tasarımı)

Boucle projesinde kullanılan cam malzemesi altında barınan elektrik devresi ile bir lamba tasarımı yapıldı. Elektronik devresi bozulduğunda ve artık lamba olarak kullanılamaz duruma geldiğinde ise bu tasarım bir akvaryum veya saksı olarak kullanılabiliyor. Bu yönüyle kullanım ömrü çok uzun olan tasarım, ileri dönüşüm kavramına tam olarak hizmet ediyor.

About Post Author